Fersk undersøkelse: Svensker og finner knuser oss på digitalisering

Norske selskaper gjør det svakere innen digitalisering enn selskaper i Sverige og Finland, ifølge fersk undersøkelse. Dagligvarebransjen i Norge kommer spesielt dårlig ut.

DIGITALISERINGSSINKE: Dagligvarebransjen i Norge kommer spesielt dårlig ut i ny digitaliseringsundersøkelse.
Publisert:

Undersøkelsen er utført av rådgivningsselskapet BearingPoint. Selskapet konkluderer at norske selskaper generelt er svake på e-handel.

55 av 176 undersøkte selskap er norske. Av de norske som er blitt vurdert kommer Elkjøp best ut i undersøkelsen.

Men undersøkelsen viser at norske selskaper har stort rom for forbedring.

Blant de fem største selskapene tar Finland 1. og 2. plass og Sverige 3., 4., 5.

Norske Elkjøp er på 6. plass.

I nabolandene er 80 svenske og 41 finske selskap blitt undersøkt.

– Vi trodde norske virksomheter ville komme høyere opp på listen. Finland ligger ganske mye høyere, mens Norge ligger like bak Sverige, sier Rolf Kragerud, direktør for digital og strategi i BearingPoint.

Kragerud mener at det er vanskelig å si hvorfor norske selskaper ligger bak våre naboland innen digitalisering.

Rolf Kragerud, direktør for digital og strategi i Bearing Point.

– Det er vanskelig å si hvorfor, men det kan ha noe å gjøre med konkurransesituasjonen. Norske e-handelsselskaper er delvis skjermet mot internasjonal konkurranse gjennom for eksempel momspolitikk, og har dermed mindre konkurranse enn EU-landene, sier Kragerud.

Digitaliseringssinker

Undersøkelsen avdekker at dagligvarebransjen i Norge er digitaliseringssinker.

Dagligvarebransjen som industri skårer lavt.

Alle virksomhetene som er undersøkt, utenom Kolonial.no, har poengsum under gjennomsnittet i undersøkelsen.

– Vi er et land med spredt befolkning, så for en bransje som dagligvare, vil det være dyrere og mer omfattende å distribuere varer enn i et befolkningstett land som for eksempel England, sier Kragerud.

Kragerud peker på at dagligvare tradisjonelt har ligget litt bak på digitaliseringen, rett og slett fordi det ikke har vært så viktig for selskaper i denne bransjen.

Samtidig understreker han at han forventer at digitalisering vil bli et stadig viktigere for dagligvarebransjen.

Han peker på at dagligvarebransjen er et godt eksempel på en bransje der man nå ser store endringer i kundeatferd og preferanser.

- Har skapt ny etterspørsel

Samtidig mener han at nye aktører som Kolonial.no har skapt en etterspørsel og en måte å handle melk og brød på som ikke eksisterte for bare få år siden.

Kolonial.no, som nå er deleid av Rema 1000, gjør det best av dagligvareselskapene i denne undersøkelsen.

– Med en fremvekst av aktører som satser kun på digitale flater ser vi at endringene, også i denne bransjen, kommer i full fart. Utviklingen tvinger de store, tradisjonelle aktørene som Norgesgruppen og Rema 1000 til å tenke nytt, noe som er veldig spennende å følge med på, sier Anne Gottschalk, Manager i BearingPoint med fokus på digitale prosjekter.

Undersøkelsen er gjort ved å måle 193 kriterier innenfor digital markedsføring, digital produktopplevelse, e-handel, e-CRM, mobile tjenester og sosiale medier.

Publisert: