Norsk storspill lansert etter 5 års venting: - Ekstremt vellykket

Funcom startet lanseringen av sitt nye storspill The Secret World i helgen, og får hyllest fra VGs spillekspert.

LANSERT: Siden 2007 har norske Funcom planlagt «The Secret World». I helgen ble det endelig lansert - til en liten heldig gruppe. Her et skjermbilde fra spillet.
Publisert:

Det startet så smått med noen skisser og noen ideer vinteren 2007.

Denne helgen - 5 år senere - logget de første spillerne seg på Funcoms spillservere for å dykke ned i Funcoms hemmelige verden.

VGs spillanmelder Rune Fjeld Olsen var en av de som fikk tidlig tilgang på spillet.

- Jeg spilte et par knirkefrie timer i går. Etter det jeg har sett, virker det som om det har vært en ekstremt vellykket lansering.

- Vi er veldig fornøyd

Spillet er et rollespill er satt i en moderne setting, innblandet med myter, ekte og falsk historie, urbane legender og popkultur. Spillet er en såkalt MMORPG - Massively multiplayer online role-playing game.

Funcom-sjefen, Trond Arne Aas, er storfornøyd med lanseringen så langt:

- Vi er veldig fornøyd med stabiliteten og mottakelsen. Stemningen i spillet er bra og tilbakemeldingen vi får, er veldig positiv.

Les også: Funcoms kredittkort

IMPONERT: VGs spilltester Rune Fjeld Olsen er imponert over The Secret World.

Aas vil ikke avsløre hvor mange spillere som har fått spillet så langt, men Funcom har tidligere kommunisert at de har en målsetning om 1,35 millioner solgte spill og inntekter på 945 millioner kroner det første året.

I forkant av lanseringen var det 1,5 millioner spillere som hadde lastet en uferdig versjon av spillet - en såkalt betautgave.

Funcom har investert omtrent 300 millioner kroner i spillet og på det meste har 250 designere, programmere, grafikere, testere og teknologer jobbet med utviklingen.

Les også: Lego-nytt kan bli gullgruve for Funcom

To-trinns rakett

Analytiker Espen Torgersen sa nylig til E24 at veldig mye av Funcoms fremtid er avhengig av at de lykkes med «The Secret World».

- Vi er positive, og tror det er ganske gode muligheter for at de lykkes. Det er en to-trinns rakett som skal avgårde her; at Funcom får mange kunder som først betaler for klienten, og fase to at spillerne deretter betaler en månedsavgift, sa han.

- Det er svært høy oppside i Funcom-aksjen, samtidig er risikoen stor. Dersom Funcom ikke lykkes nå, vil selskapet gå inn i en restruktureringsfase.

(Saken fortsetter etter bildet)

OGSÅ FORNØYD: Funcom-sjef Trond Arne Aas er fornøyd med lanseringen av The Secret World, så langt. Her sammen med næringsminister Trond Giske.

Ingen Zynga-misunnelse

Fire måneder etter Funcom første gang annonserte at det jobbet med et spill de kalte «The Secret World», ble et nytt selskap grunnlagt i USA: Zynga.

Zyngas inntog, med gratisspill på Facebook og iPhone, har i stor grad endret spill-landskapet, som har fått mange spillutviklere til å følge etter Zynga-modellen.

Det lille spillselskapet vokste fort og er i 2012 23 ganger mer verdifullt enn Funcom.

Zynga-kopiering har Funcom holdt seg unna, noe sjefen ikke angrer på:

- Jeg tror det er utrolig viktig at man ikke plutselig endrer kjernekompetansen sin. Man må ikke miste det man er gode på, sier Aas.

- Det er sikkert mange som er misunnelige på Zyngas suksess, men for oss har det vært viktig å være klar over hvor kompetansen ligger og ikke løpe etter alle nye ideer som kommer.

Les også:

Publisert: