Netthandelsbutikkene i Norge solgte varer for 10,2 milliarder i første halvår

Salget på nett har økt med 5,6 prosent fra samme periode i fjor.

ØKER IGJEN: Netthandelen øker igjen, men veksten er trolig større enn tallene sier, tror Virke.
Publisert: Publisert:

Netthandelen i Norge fortsetter å øke.

I første halvår i 2018 økte salget med 5,6 prosent, sammenlignet med første halvår i 2017, ifølge Statistisk sentralbyrå. I hele 2017 økte netthandelen med 13,5 prosent, ifølge samme statistikk.

– Dette indikerer lavere fart i netthandelen, men jeg tror tallene lyver litt, sier Harald Andersen, direktør for Virke Handel.

En rapport fra betalingsformidleren Dibs anslår at handelen norske forbrukere gjør på nett vil øke med 17 prosent i 2018.

Til utlandet

Direktør for Virke Handel, Harald J. Andersen

En av årsakene er at statistikken kun inneholder butikker der netthandelen utgjør over 50 prosent av omsetningen, ifølge Virke-direktøren.

– Den andre er at jeg dessverre tror at utenlandshandelen er veldig høy. Den økte med 17 prosent i fjor, og jeg frykter at det er den samme veksttakten i år, sier Andersen.

I september skrev E24 om upubliserte tall fra SSB, som viste at importen av varer til under 350 kroner har vokst fra 4,2 milliarder i 2012, til 18,4 milliarder i fjor.

Da forklarte seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå, Tore Halvorsen, at det knyttet stor usikkerhet til tallene over mye penger nordmenn bruker i utenlandske nettbutikker, men påpekte at ekspertene er enige om at man har undervurdert hvor stor handelen er i utenlandske nettbutikker.

Elektriske artikler

Kategorien som bidrar mest til veksten i netthandelen i første halvår i år, er nettbutikker som selger elektriske artikler og spesialisert vareutvalg.

Disse butikkene hadde totalt et salg på 238 milliarder kroner. For hele netthandelen var det totale salget på 10,2 milliarder kroner.

Les også

Nordmenn brukte 17,6 milliarder kroner på utenlandske nettjenester

En av kategoriene som ifølge en annen undersøkelse har bremset på nett, er dagligvarer.

Fra 2016 til 2017 økte andelen av dagligvareturene som blir tatt på nett, fra fem til ti prosent. Så langt i 2018 er andelen fremdeles på ti prosent – den voldsomme veksten har stoppet opp.

Men både aktører og professor Tor W. Andreassen ved Norges Handelshøyskole mener disse tallene ikke betyr at veksten for dagligvarer på nett er over.

– Det kan være slik at den kundegruppen som var mest klar for handling på nett og
hjemkjøring av varer nå er kunder, og at kundeveksten har flatet litt ut i påvente av neste gruppe, forklarte Andreassen til E24.

Les også

PM-ledelsen på desperat eierjakt etter konkurs

Les også

Rører ikke omstridt 350-kronersgrense: – Dette vi fryktet

Publisert:

Her kan du lese mer om