IT-næringen og næringsministeren jubler over Microsofts norske datasentre

IT-næringen og næringsministeren smiler bredt over nyheten om at Microsoft nå etablerer sine to første datasentre i Norge.

ØNSKER VELKOMMEN: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen er strålende fornøyd med at teknologikjempen Microsoft nå kommer med datasentre til Norge, og han vil gjerne ha flere. Her er han avbildet i Buenos Aires tidligere i år.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
Publisert:

– At det dukker opp stadig flere datasenteretableringer i Norge betyr mye for norsk næringsliv. Det blir det arbeidsplasser av, både direkte og i økosystemet rundt, sier fagsjef for IKT og digitale næringer i bransjeforeningen Abelia, Kjetil Thorvik Brun.

Han er blant flere som er strålende fornøyd etter at det ble kjent at Microsoft investerer et milliardbeløp for å etablere sine første to datasentre i Norge.

Som E24 skrev onsdag, så kommer datasentrene som en følge av at Microsoft og Equinor (tidligere Statoil) har inngått en syv år lang avtale verdt flere milliarder kroner. Avtalen betyr at Microsoft skal bistå Equinor med å få oljeselskapet over på skyløsninger, mens Equinor skal bistå Microsoft med å utvikle skyløsninger som passer behovene til olje- og energibransjen.

– Dette viser at vi er konkurransedyktige og attraktive, blant annet med rimelig og fornybar kraft og gode rammebetingelser, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i en uttalelse til E24.

– Jeg re veldig glad for at Microsoft, som en av de virkelig store IT-motorene i verden, velger Norge, fortsetter han.

Næringsministeren uttalte onsdag at valget av Norge viser at vi for alvor har begynt å markere oss som en viktig datasenternasjon. For Microsoft er langt ifra de eneste som har meldt sin ankomst til landet:

I tillegg er det anlegg oppe og går som Green Mountain på Rennesøy, og Lefdal Mine Datacenter nær Måløy. NVE regner på sin side med at strømforbruket i Norge vil øke fremover, blant annet på grunn av flere datasentre.

Næringsministeren peker at regjeringen tidligere i år la frem datasenterstrategien, som viser hvordan man skal sørge for at Norge er et attraktiv sted for datasentre og databasert næringsliv.

– Datasenternæringen er en relativt ny næring i vekst som kan bidra med nye arbeidsplasser og økt verdiskapning, sier Røe Isaksen videre.

Les også

Microsoft inngår milliardavtale med Equinor: Bygger sine første norske datasentre

– Mer enn bare datalagring

På grunn av Microsofts forretningsmodell, som innebærer at det amerikanske konsernet tilknytter seg en rekke lokale partnerne i landene de opererer, er det flere enn Microsoft og Equinor som tjener på at Microsoft ekspanderer.

Microsoft har rundt 2.000 norske selskaper som såkalte partnere, og en av dem er IT-selskapet Atea. Selskapet har allerede sine egne datasentre i Norge, men er likevel strålende fornøyd med at Microsoft etablerer sine egne sentre.

Michael Jacobs, administrerende direktør i Atea Norge

Foto: Atea

– Det er stort å få ta del i en av de største Azure-kontraktene noensinne, sier Atea Norge-sjef Michael Jacobs, med referanse til Microsofts skyløsning for bedrifter.

Han har allerede selskaper som Hurtigruten, Komplett og Hent som sky-kunder.

– Vi har våre egne datasentre der vi leverer våre tjenester, men vi har en kobling inn mot Azure slik at vi kan jobbe mellom deres og våre datasentre. I Azure ligger det mye teknologi, analyseplattformen og andre verktøy som gjør at bedriftene som bruker den får mer enn bare datalagring, sier Jacobs videre.

– Det kan vi hjelpe kundene med å få tilgang til og dra nytte av, fortsetter han.

I likhet med Microsoft Norge-sjefen peker han særlig på to forhold som forklaring på hvorfor det er bra for norske bedrifter at det etableres datasentre i Norge.

Det første er at en del private bedrifter eller offentlige aktører enten ønsker eller har krav om at dataene deres skal lagres i Norge. Det andre er at responstiden (såkalt latency) blir lavere jo nærmere datasenteret ligger i forhold til bedriften.

– For eksempel blir såkalt «High Performance Computing» stadig viktigere. Da snakker man om behandling av store mengder data på kort tid, og da er det også en forskjell om senteret ligger i for eksempel Stavanger eller et annet sted, for de millisekundene i forskjell gir deg en stor fordel, sa Microsoft-sjef Lein-Mathisen til E24.

Les også

Apple inntar det norske betalingsmarkedet: – Brukeropplevelsen vil avgjøre hvem som vinner

Flere roser regjeringen

Det har de siste årene blitt tatt flere grep for å bedre rammevilkårene for datasentre, med mål om å få flere til å ville velge Norge.

Selskaper som Apple og Facebook har etablert seg i våre skandinaviske naboland, men etter at blant annet elavgiften ble kuttet for datasentre, har interessen for Norge økt. Microsoft Norge-sjef Kimberly Lein-Mathisen la heller ikke skjul på at de bedrede rammevilkårene har vært et viktig element selv om det naturlig nok må være en etterspørsel i det norske markedet:

– Jeg må si at det norske myndigheter har gjort i senere tid er veldig bra, og har vært av stor betydning for vårt valg. Det handler både om rammevilkårene, investeringer som er gjort i bredbånd og de gode forutsetningene Norge har med blant annet vannkraft, sa Lein-Mathisen.

– Foruten selskapene selv fortjener regjeringen mye av æren (...) De har lyttet til oss i bransjen og de justeringene vi har sett nødvendig, sier Kjetil Thorvik Brun i Abelia.

Han legger samtidig til at det er noen ting som gjenstår, blant annet at ventetiden før strømforsyning er klar må ned, at det trengs enda mer fiberkabler og at datasenternæringen ikke får dra nytte av fordelene til kraftkrevende industri, som elsertifikater.