Nupi-forsker om kinesisk Funcom-raid: – Bør bekymre oss for personvernet

Seniorforsker mener det er grunn til bekymring ved Tencents investering i norske Funcom.

KINESISK STOREIER: Tencent kjøper seg opp til å bli største eier i spillselskapet Funcom.
 • Leila Feratovic
Publisert:

Tencent, som nå blir største eier i det norske spillselskapet Funcom, skal ha nære relasjoner til den kinesiske staten. Dette ifølge blant andre amerikanske sikkerhetsmyndigheter, som er kritiske til teknologiselskap fra Kina.

Kinesisk sikkerhetslovgivning er som kjent streng, og teknologiselskapene er lovpålagt til å oppgi informasjon om og fra brukere dersom myndighetene ber om det.

– Kinesiske selskap er aktive med å kjøpe nye teknologier og tjenester. Det vi bør bekymre oss for med Tencents eierandel i Funcom, er personvern, sier seniorforsker Karsten Friis, som leder forskningsgruppen for sikkerhet og forsvar hos Nupi, til E24.

– Data som samles og lagres i Kina har vi ingen kontroll over, legger han til.

Funcom sier derimot at personvernet er ivaretatt for deres spillere:

– Vi tar personvern meget alvorlig og alle våre spillere kan være sikre på at deres data behandles på en sikker måte i henhold til lovverket, sier Stian Drageset, finansdirektør i Funcom til E24.

Selv om Tencent foreløpig kun har investert i det norske spillselskapet, og ikke utvikler selve spillene til Funcom, mener Friis at vi bør se kritisk på kinesiske teknologiselskaper.

– Kina er et autoritært land, og vi bør ha bevissthet rundt at vi kan bli misbrukt. Dette gjelder for eksempel personvern og dataene du legger igjen i et spill, sier Nupi-forskeren.

Sammenlignes med Huawei

På en konferanse i Washington DC i september sa den assisterende sjefen for USAs internasjonale sikkerhet, Christopher Ashley Ford, at kinesiske teknologiselskaper som Tencent og Alibaba fungerer som en «forlenget arm til kommunistpartiet» i Kina – og sammenligner selskapene med Huawei.

Friis er ikke enig i at Tencents eierandel i Funcom kan sammenlignes med Huaweis utbygging av 5G-nett.

– Sammenligningen med Huawei er søkt i dette tilfellet. Tencent tilbyr ikke 5G-nett, som er kritisk for nasjonal infrastruktur, stats- og samfunnssikkerhet, sier Friis.

Les også

Analytiker om Tencent: – Kjøper kun selskaper de tror vokser

Seniorforsker Karsten Friis ved Nupi.

Fornøyd med de nye hovedaksjonærene

På spørsmål fra E24 om hvordan Funcom forholder seg til Tencents koblinger til kinesiske myndigheter, svarer Funcom følgende:

– Vi er svært fornøyd med at verdens største spillselskap har valgt å investere i Funcom. Utover det viser vi til gårsdagens pressemelding, sier Drageset til E24.

Tencent er verdens åttende største selskap, med en markedsverdi på 438 milliarder dollar (3.975,9 milliarder kroner), ifølge Bloomberg/PWC.

Selskapet investerer hovedsakelig innenfor sosiale nettverk, onlinespill elektronisk handel og internettbasert underholdning.

Selskapet har også eierandeler i Snapchat og Spotify. Den populære kinesiske chattetjenesten WeChat som brukes av over 1 milliard mennesker daglig, er utviklet av Tencent.

Tencent har også utviklet spillet «Homeland Dream» for å feire kommunistpartiets 70 år med makten i Kina. Spillet lar spillere bygge en virtuell by, ved å samle på kommunistiske slagord og symboler.

Gratispillet ble det mest nedlastede i den kinesiske Appstore siden lanseringen 24. september, ifølge Bloomberg.

Tencent har ikke svart på E24s henvendelser tirsdag ettermiddag.

Mer om Tencents Funcom-investering:

Les også

Tencent blir største aksjonær i Funcom

Les på E24+

Børskommentar: Funcom blir nok kinesisk til slutt – og da sitter aksjonærene med gullbilletten

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Funcom
 2. Tencent
 3. Personvern
 4. Huawei
 5. Nupi
 6. Kina

Flere artikler

 1. Tencent blir største aksjonær i Funcom

 2. Tencent legger inn bud på alle aksjene i Funcom

 3. Analytiker om Tencent: – Kjøper kun selskaper de tror vokser

 4. – Det kan det komme reaksjoner fra Kina

 5. Privataksjonærer dumper Funcom-aksjer etter Tencent-bud