USA har formelt startet gransking av Facebook

Flere delstater går sammen om å etterforske sosiale medier-kjempens dominans, og hvorvidt Facebook har hindret konkurranse.

UNDER LUPEN: Facebook skal granskes av amerikanske myndigheter.
Publisert: Publisert:

Delstatsadvokaten i New York, Letitia James, opplyser fredag at hun formelt starter en kartellforebyggende gransking (antitrust-gransking) av Facebook.

– Selv den største sosiale medier-plattformen i verden må følge loven og respektere forbrukere. Jeg er stolt av å lede en tverrpolitisk koalisjon med delstatsadvokater i å undersøke om Facebook har hindret konkurranse og risikert at brukere rammes, skriver James i en melding, og fortsetter:

– Vi vil bruke hvert eneste etterforskningsmiddel vi har tilgjengelig for å fastslå hvorvidt Facebooks handlinger har truet forbrukerdata, redusert kvaliteten av forbrukernes valg eller økt prisen på annonsering.

Les også: (+) Blir nest største tek-selskap på børs i Europa: Derfor henger Europas teknologisektor etter USA

Mulig Google-gransking

Tidligere fredag skrev Wall Street Journal at granskingen, i tillegg til en tilsvarende gransking av Google, ville bli kunngjort på mandag.

Det er ventet at Google-granskingen blir kunngjort utenfor USAs høyesterett, og rundt 36 delstatsadvokater skal delta, ifølge avisen.

LEDER ARBEIDET: Delstatsadvokat i New York Letitia James skal lede granskningen av Facebook.

Advokatene skal undersøke Googles påvirkning på digitale annonsemarkeder, og om konsentrasjon av informasjon og annonsevalg i ett selskap gir negative konsekvenser for forbrukere.

– Truer personvernet

Samtidig skal Facebook granskes av flere av de samme delstatsadvokatene.

– De involverte er bekymret for kontrollen store teknologiselskaper har over persondata, og vil holde dem ansvarlig for konkurransehemmende virksomhet som truer personvernet, sier New Yorks delstatsadvokat Letitia James til Wall Street Journal.

Les på E24+

Børskommentar: La oss håpe det var palmeolje som stanset Telenors gigantfusjon

Delstatsadvokatene i Colorado, Florida, Iowa, Nebraska, North Carolina, Ohio, Tennessee og District og Columbia skal bistå James i granskingen av Facebook.

«Granskingen fokuserer på Facebooks dominans i industrien og potensielt konkurransehemmende atferd som et resultat av den dominansen», heter det i meldingen fra myndighetene.

Facebook ønsket ikke å kommentere saken overfor avisen. Google, som også er under kartellforebyggende gransking av justisdepartementet, sier de samarbeider med myndighetene.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om