Selskap hevder overvåkningsutstyr er laget i USA – er kinesisk

Aventura Technologies ble anmeldt av det amerikanske justisdepartementet for å ha solgt kinesisk overvåkingsutstyr, og markedsført det som amerikanskprodusert.

Publisert: Publisert:

Selskapet Aventura Technologies i USA selger overvåkningsutstyr i landet. I 19 år har selskapet proklamert at utstyret er «laget i USA», skriver Forbes.

Kilder i overvåkningsindustrien og tidligere ansatte sierimidlertid til avisen at teknologien ikke er amerikansk, men kinesisk.

Lignet på svartelistet teknologi

Dessuten ligner Aventura-utstyret på kinesisk teknologi, som har blitt svartelistet av amerikanske myndigheter, slik som utstyr fra selskapet Hikvision. Sistnevnte er også en Aventura-partner.

En kilde hos et konkurrerende selskap er bekymret for «de nasjonale sikkerhetsmessige konsekvensene av kinesisk overvåkningsutstyr som blir installert i amerikanske nettverk», sier kilden til avisen.

Les på E24+

Les også: (+) Israelsk cybertopp advarer Norge: – Dere kan ikke lenger stole på naboene deres

Insisterer på at det ble produsert i USA

Medgründeren av selskapet, Donald Cogswell, insisterer imidlertid på at utstyret ble produsert i USA.

– Så langt som «laget i USA», er det korte svaret ja, sier han til avisen.

– Jeg var en av de opprinnelige utviklerne av systemene og løsningene deres, og det er det alt var bygget på, skrev han i en SMS.

Han innrømmer at selv om de ferdige produktene ble bygget i New York, kan Aventura bruke «komponenter» fra en rekke steder, ettersom det er tilgjengelig på markedet.

Så en chip, et hovedkort eller en harddisk kan ha blitt laget i forskjellige land.

Anmeldte selskapet

Det amerikanske justisdepartementet sier imidlertid at Aventura gjorde mye mer enn å «kjøpe noen få kinesiske deler».

Departementet har anmeldt selskapet, og syv nåværende og tidligere ansatte, inkludert administrerende direktør Frances Cabasso, for å svindle den amerikanske regjeringen med en «kjent cybersikkerhet-sårbarhet».

Aventuras administrerende direktør og kona er blant de siktede.

I anmeldelsen som er levert i den føderale domstolen i Brooklyn hevder departementet også at toppsjefer hvitvasket pengene de tjente med det omskiltede kinesiske settet, som skal ha bidratt til at selskapet fikk over 88 millioner dollar i inntekter.

Etterforskere gjennomførste torsdag en razzia i firmaets hovedkvarter, og har beslaglagt Cabassos luksusyacht, og fryst 3 millioner dollar på 12 kontoer, som inneholdt «inntekter fra tiltaltes ulovlige oppførsel».

Aventura har ikke besvart avisens henvendelser.

Hikvision bekrefter at de har solgt utstyr til Aventura, men sier at de ikke har sendt noen produkter med etiketter eller andre indikasjoner på at produktenes opprinnelse var i USA. Talsmannen for selskapet kunne ikke si om Aventura selv kunne ha endret merke på produktene etter importering.

Les på E24+

Les også: (+) Hackere truer norsk sokkel, men oljen regnes ikke som kritisk for nasjonen

«Helt lam»

Torsdag uttalte Cogswell til Forbes at han var «helt lam».

– Dette er sinnssykt, sa han i en melding.

Den amerikanske regjeringen har lenge vært bekymret for at kinesisk teknologi skal komme seg inn i nettverkene, i frykt for at produsentene kan bli omgjort av partiet til å gi etterretning fra kritiske amerikanske systemer.

Forbudet mot å skaffe produkter fra tek-giganten Huawei har vært det mest offentlige eksempelet, men også Hikvision, Dahua og ZTE har vært omfattet av forbudet.

De tiltalte hadde «fylt lommene sine med penger fra lukrative kontrakter uten å ta hensyn til risikoen for vårt lands nasjonale sikkerhet som skyldes hemmelighetsfullt merking av Kina-produsert elektronikk med kjente cyber-sårbarheter,» sa U.S.-advokat Richard Donoghue i en pressemelding.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om