Investorer kaster penger etter Voi
Elsparkesykkel-utleieren Voi har nylig hentet inn 780 millioner kroner gjennom en emisjon. Det kan føre med seg Voi-sparkesykler til flere norske byer, sier Voi-sjef.
De friske pengene vil blant annet brukes på ny teknologi og etablering i nye byer i Europa.
– Pengene skal brukes for å ekspandere videre i Norge og Europa, sier administrerende direktør Fredrik Hjelm i Voi.
Voi etablerte seg i Norge i mars, etter oppstarten i Sverige i september 2018. Selskapet rapporterer om fire millioner brukere i de ti landene det Stockholm-baserte selskapet opererer i.
Investorrunden ble ledet av Vostok New Ventures og med seg på laget hadde de blant annet Spotify-investorene Balderton Capital og Creandum.
Her velges det neste Cutters: – Vi skal være djevelens advokat
– Det er alltid en utfordring å hente penger, men vi har levert godt på målsettingene våre og oppnådd lønnsomhet i flere byer. Pengene vil gå til både tekniske og operasjonelle investeringer, sier Hjelm.
– Blant annet vil vi investere i teknologiske løsninger, holdbarhet for elsparkesyklene og i sikkerhet for brukerne.
Ønsker å utvide i Norge
Deler av de innhentede 780 millionene vil også gå til bruk i Norge, sier Hjelm. Her til lands har Voi kun elsparkesykler ute i Oslo.
– Norge er en av våre viktigste markeder. Allerede i sommer oppnådde vi lønnsom drift i Oslo. Forhåpentligvis vil vi kunne ekspandere til nye byer snart, sier han.
– Vi er i diskusjoner med Stavanger, Bergen og Trondheim om hvordan vi kan introdusere Voi der, og jeg har gode forhåpninger om nye Voi-byer neste år.
Fredrik Hjelm, administrerende direktør i Voi.
Satser i Tyskland og Norge
Hjelm sier særlig Tyskland blir viktig i selskapets videre vekst.
– Vi har allerede sparkesykler på plass i flere tyske byer. Tyskland er et stort og sentralisert land som på kort tid har blitt vårt største marked. Vi vil forsette i byene vi allerede holder til i, og se på å etablere oss i enda flere, sier han.
Har tro på reguleringer
I august forbød Trondheim kommune elsparkesykkelutleie. Kort tid etter sa MDG-byråd Lan Marie Berg at regulering av elsparkesykler i Oslo kunne bli aktuelt. Hjelm i Voi er ikke negativ.
– Vi må tilby elsparkesykler i samarbeid med byene. Se til Marseille, der byen har gitt ut tre lisenser til operatører, som sikrer konkurranse og at man begrenser antallet sparkesykler. I tillegg kan man samarbeide med byen om løsninger som soner med hastighetsbegrensninger og egne parkeringsplasser. Regulerer man for hardt så hindrer man innovasjon, sier han.
Millionmilepæl for Voi: Nå hevder de og konkurrenten Tier at selskapene er lønnsomme i Oslo
Mye av kritikken kommer som følge av at mange skader seg under bruk av syklene, og at de hensettes rundt omkring i bybildet. Ifølge legevakten og akuttmottaket i Oslo var det registrert 337 skader med elsparkesykler mellom 1. april og 31. juli i år.
Holder vinteråpent
Vinteren begynner å vise seg frem i Oslo. Oslo Bysykkel stenges når det er frost og isete forhold. Det samme planlegger ikke Voi å gjøre, men Hjelm sier de vil se an situasjonen utover vinteren.
– Vi prioriterer sikkerhet høyt. Elsparkesyklene vil fortsatt være ute så lenge det er gode forhold, men kan bli aktuelt å ta dem inn eller innskrenke området ut fra føret. Blir det flere uker med snø tar vi de bort og setter inn igjen når været tillater det, sier Hjelm.