Bitcoin kan bli den nye krisevalutaen: – Størst potensial der økonomien fungerer dårligst

Bitcoin-ekspert mener kryptovaluta-potensialet er størst der økonomien fungerer dårligst. I Zimbabwe er prisen doblet etter militærkuppet.

ØKER VED MISTILLIT: – Bitcoins grobunn blir bedre jo mindre tillit folk har til banker og andre institusjoner, sier blokkjede-ekspert Torbjørn Bull Jensen.
Publisert: Publisert:

Kundene som besøker La Maison du Bitcoin i Paris er for det meste bitcoin-spekulanter.

Men ifølge Bloomberg har omtrent én av tre andre formål – nemlig å sende penger til familie og venner i Afrika. Avisen skriver at kryptovalutaer er blitt den foretrukne måten å overføre penger på, uten å måtte forholde seg til banker, i land der økonomien svikter.

Det er fordi sparepengene beskyttes mot politisk uro og inflasjon.

– I mange afrikanske land er antallet mobiltelefoner langt høyere enn antallet bankkontoer. For å bruke bitcoin trenger du bare en telefon, forklarer Manuel Valente, medgrunnlegger av La Maison, til nettstedet.

– Bra for bitcoin å finne en nisje

Blokkjede-ekspert Torbjørn Bull Jenssen i Menon Economics forteller til E24 at bitcoin fremdeles er inne i en tidlig fase, men at kryptovalutaen absolutt har potensial til å bli en ny krisevaluta.

– Hittil har noen ytterst få tatt det i bruk i Zimbabwe, India og Venezuela, men hvis dette narrativet vokser frem, at bitcoin er en trygg havn, kan vi på sikt snakke om en krisevaluta.

minE24 gir deg alle økonominyhetene på ett sted. Les mer og last ned her!

– Hva sier det om fremtidsutsiktene til bitcoin?

– Det gir grunn til å være optimist – fordi valutaen finner en nisje. Bitcoins potensial er størst der økonomien fungerer dårligst, hevder Bull Jenssen.

Han forklarer at de som tidligere har ønsket å sende penger hjem til familie, har måttet betale høye avgifter, men at dette nå kan gjøres raskt og relativt billig ved å bruke bitcoin.

– Det har lenge vært vanskelig å veksle om til lokal valuta, og det er fortsatt tidlig, men dette er i endring – det blir enklere å enklere.

Bitcoin-pris til himmels

Det finnes ikke data på hvor mye digital valuta som overføres fra i-land til u-land, da alle transaksjoner er anonyme. Men Golix, Zimbabwes børs for kryptovaluta-handel, utførte transaksjoner for til sammen over 8 millioner kroner forrige måned. Det er en tidobling fra hele 2016.

Og prisen har skutt i været, til over 13.000 dollar, det dobbelte av hva en bitcoin handles for på det internasjonale markedet.

Les også

Bitcoin-rally i Zimbabwe etter militærkupp

– Selv om Zimbabwe-prisen ligger langt over verdenssnittet, er det viktig å få med seg at vi fortsatt snakker om en utvikling fra lave til lave nivåer. Det brukes riktignok fremdeles ikke av de fattigste, men det betyr ikke at det ikke kan endre seg i fremtiden, forteller Bull Jenssen.

– Hva kan konsekvensen være hvis folket går over til bitcoin når bankene er i krise?

– Det må presiseres at det er ytterst få tilfeller der et land går over til et helt annet økonomisk system. Da tenker man «hva om bitcoin tok over for alt». Men i realiteten vil bitcoin som oftest operere side om side med det økonomiske systemet vi har i dag. Og så har vi noen spesialtilfeller der valutaen kollapser, slik den gjorde i Zimbabwe. I de situasjonene gir bitcoin en exit for dem som vil ut.

– Er det et problem?

– Problemet er ikke at det finnes en exit, men at institusjonene går over ende. Kriser har vi hatt lenge før vi hadde kryptovalutaer. Bitcoin er ikke årsak til at banker kollapser, men man kan si at det var grunnen til at folk forlot. Men hvis veien man kjører på leder til et stup, kan man da klandre de som tar av?

Les også

Statoil bekrefter blockchain-plan

Mangler egen valuta

Zimbabwe forkastet sin egen valuta i 2009, samme år som bitcoin ble født. Da hadde inflasjon ført valutaen opp på et nivå der man ble nødt til å skrive ut sedler verdt 100.000 milliarder zimbabwiske dollar. Nå bruker landet amerikanske dollar, sørafrikanske rand og digitale penger.

Etter at regjeringen på onsdag tok makten i landet og satte den 93 år gamle presidenten Robert Mugabe i husarrest, har etterspørselen etter bitcoin økt dramatisk.

Publisert:

Her kan du lese mer om