De bygger Norge

Vil den offentlige papirmøllen til livs: Her sendes Norges første digitale planvarsel

Arbeidet med å komme papirmøllen i samfunnet til livs fortsetter for fullt. Med noen få klikk varslet Nye Veier 250 naboer og berørte parter, og sparte 39 kilo papir og 16.000 kroner i porto.

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) i videomøte med lansering av digitalt planvarsel
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– Vi får håpe det virker da, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup til E24.

På plass i et av møterommene i departementet har han tatt i bruk det kjente videomøte-trikset – å plassere en stor bok under PC-en for å løfte kameraet.

Astrup følger med på et stykke Norgeshistorie for bygg- og anleggsbransjen: Det første digitale planvarselet.

I andre enden av det digitale møtet sitter blant andre Nye Veier-sjef Anette Aanesland, konsernsjef Egil Hogna i Norconsult, flere av hans kollegaer, styreleder Torill Nag i Ambita og flere andre som har vært involvert i prosjektet.

At man nå kan sende planvarsler digitalt er bare nok et steg i den store innsatsen for å sakte, men sikkert bli kvitt papirmøllen som har preget plan- og byggeprosesser og offentlig forvaltning generelt.

– Vi har lenge jobbet for å digitalisere byggesaksprosessen. Det nærmer seg allerede én million husstander som har blitt nabovarslet via Altinn og nå er turen kommet til planvarsler, sier Astrup.

Selve prosjektet har tatt ett års tid å realisere og er første funksjon i det Astrup beskriver som en større digital «verktøykasse for plansaker».

– Det vil komme flere løsninger etter hvert og dette er startskuddet for digitaliseringen av planarbeidet, sier han.

Det var Nye Veier og deres utbyggingsprosjekt av E6-strekningen Gyllan-Kvål gjennom Melhus kommune som er det første prosjektet som benytter løsningen.

– Det er gøy at det nettopp er Nye Veier som benytter seg av løsningen først, ettersom de har vært så tidlig ute med å ta i bruk nye løsninger i samferdselssektoren, sier Astrup.

PS! Nye Veier håper å starte byggingen på veistrekningen i 2022.

Les også

Astrup vil la offentlige innkjøpskroner drysse over gründere

Anette Aanesland, administrerende direktør i Nye Veier, i videomøte med lansering av digitalt planvarsel

Sparer 16.000 kroner i porto – på ett prosjekt

Plansaker er mer kompliserte enn byggesaker, blant annet fordi det er tre varslingstidspunkter i prosessen – ved oppstart, når det er høring og ved vedtatt plan.

Norconsult har regnet ut av man i Nye Veier-prosjektet alene sparer tre runder med brevutsending og porto på 16.000 kroner, 39 kilo papir, 1,5 tonn CO₂-utslipp og 180 timer arbeidstid.

Ganger man dette opp med de rundt 1.600 reguleringsplanene som lages av det offentlige og private aktører hvert år, blir besparelsene store.

Etter noen få klikk på et kart, opplasting av dokumenter og en kontroll var alt klart: 250 berørte naboer og andre berørte parter til Nye Veier-prosjektet hadde plutselig fått planvarslet rett inn i Altinn-innboksen sin.

De som fortsatt vil ha varsler på papir kan reservere seg, mens de andre altså kan motta varselet og gi sine tilbakemeldinger heldigitalt.

– Regningen vi hadde sendt til Nye Veier med den nye løsningen ville vært halvert sammenlignet med i dag, sa Egil Hogna i Norconsult.

Anette Aanesland i Nye Veier sier at selskapet stiller krav til digitalisering i alle faser av prosjektene.

– Å digitalisere planprosessen er ekstra spennende fordi vi når enda bedre ut til mannen i gaten og kan få en bedre dialog, sier hun og fortsetter:

– Vi kjenner ikke alle lokale forhold og ønsker at folk der ute deler informasjon med oss. På den måten får vi innsyn i lokale problemstillinger som kan påvirke hvilke løsninger vi velger.

Den digitale løsningen koster fra 3.500 kroner og oppover, avhengig av størrelsen på arealet.

– Noe av den største gevinsten her er at innspill kan komme inn tidligere i planprosessen. Det er viktig fordi det er svært tidkrevende og fordyrende å få inn sene innspill som må håndteres, forteller Cathrine Marstein Engen, ansvarlig ofr kommunal forvaltning i Norconsult Informasjonssystemer.

Det er Norconsult Informasjonssystemer, sammen med Ambita, som har utviklet løsningen.

Les også

Boligprisene stiger bratt – men å leie har knapt blitt dyrere

Konsernsjef Egil Hogna i Norconsult i videomøte med lansering av digitalt planvarsel

Mer skal digitaliseres

Tor Olav Almås i Norconsult Informasjonssystemer forteller at selskapet har brukt mange årsverk på å utvikle grunnmuren som den nye løsningen baserer seg på – det som kalles fellestjenester for plan og fellestjenester for bygg.

Når dette var på plass brukte man rundt seks til åtte årsverk på å lage løsningen for varsling av byggesaker, og rundt et årsverk på løsningen for plansaker.

Det er denne tankegangen som ligger til grunn for det offentliges arbeid med å digitalisere stadig mer, forklarer statsråden:

– Det som har vært viktig i alle digitaliseringsprosjektene er å nyttiggjøre seg av eksisterende plattformer som Altinn, og stadig legge nye applikasjoner inn som kommer til nytte for næringslivet og innbyggerne, sier Astrup.

– Når man har Altinn der fra før, så var det relativt lite merarbeid som måtte til for å utvikle denne nye løsningen med digitalt planvarsel, skyter Egil Hogna i Norconsult inn.

– I Norge har vi jo digitalisert stadig mer, fra skattemeldingen til stadig flere offentlige skjemaer. Hva er det neste store som kommer innen offentlig digitalisering?

– Det er mange ulike initiativ på gang. Det kommer til å skje mer på digital plan- og byggesak, vi jobber med maskinlesbar produktinformasjon på byggevarer og vi jobber for eksempel også med å forenkle etableringen av nye bedrifter, sier Astrup og fortsetter:

– I 2019 lanserte vi en strategi for digitalisering som er ambisiøs og som strekker seg til 2025. Vi trenger den tiden for å realisere alle de omfattende planene som er der.

Les også

Boligtørke i Oslo kan gi kraftig prishopp: – Etterspørselen er helt ekstrem

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. De bygger Norge
 2. Byutvikling
 3. Bolig
 4. Norconsult
 5. Nikolai Astrup
 6. Anette Aanesland
 7. Digitalisering

Flere artikler

 1. AF Gruppen skal bygge eget kontorbygg i Oslo til 2,7 milliarder

 2. Altor på oppkjøpsjakt etter teknologiselskaper: – Jeg er overrasket over hvor få som er norske

 3. Regjeringen frister teleselskapene med byttehandel: Tilbyr 560 mill. i rabatt mot bedre distriktsdekning

 4. Birgitte Engebretsen blir sjef for Telenor Bedrift: – Vi står overfor et nytt skifte

 5. Telenor sikrer maritim teknologi: Kjøper finske KNL Networks