Norske Autostore saksøker nettgiganten Ocado

Norske Autostore saksøker Ocado, en av verdens største dagligvareaktører på nett, for patentbrudd. Ocado mister over 18 milliarder kroner i markedsverdi etter nyheten.

SAKSØKER: Robotteknologien til Autostore er misbrukt av det langt større, britiske selskapet, mener administrerende direktør Karl Johan Lier i Autostore.
 • Tyra Kristiansen Stave
 • Eirik Billingsø Elvevold
 • Martin Hagh Høgseth
 • Fabian Skalleberg Nilsen
Publisert:

Autostore leverte torsdag søksmål mot Ocado for patentinngrep i USA og Storbritannia. Det skriver det norske selskapet i en pressemelding.

Autostore mener Ocado «produserer, importerer, bruker og selger teknologi som er i inngrep med Autostores patenter», skriver selskapet i pressemeldingen.

Autostore lager automatiserte lagrings- og plukkesystemer for lagereiere og operatører. Selskapet har jobbet med teknologien siden 1996.

– Vårt eierskap til teknologien i hjertet av Ocados lagersystem er udiskuterbart. Vi tolerer ikke Ocados stadige krenkelse av våre immaterielle rettigheter i deres forsøk på å øke sin vekst og å omskape seg til et globalt teknologiselskap, sier Karl Johan Lier, administrerende direktør i Autostore i pressemeldingen.

Autostore krever økonomisk erstatning fra Ocado samt at domstolene hindrer import av produktene til USA og at Ocado ikke lenger «kan produsere og selge produkter gjør inngrep i Autostores patenter».

Lier i Autostore sier til E24 at «ingen beløp er spesifisert» i søksmålet.

E24 har vært i kontakt med Ocado, men selskapet har foreløpig ikke kommentert søksmålet.

STUP: Her går Ocado-aksjen bratt ned etter at søksmålet ble kjent torsdag.

Milliardverdier barbert vekk

Ocado er et teknologiselskap og en dagligvareleverandør på nett, notert på Londons FTSE 100-indeks. Selskapet har blant annet avtale med dagligvare- og detaljhandelkjeden Marks & Spencer.

Ocado-aksjen falt tungt på London-børsen umiddelbart etter at søksmålet ble kjent, men har senere hentet seg noe inn igjen. Etter å ha vært opp mer enn to prosent tidligere på dagen, handles aksjen i 14-tiden ned over 5 prosent.

Etter aksjeraset har Ocado en markedsverdi på 19,47 milliarder pund. Med en markedsverdi på 21 milliarder pund før søksmålet er over 1,5 milliarder pund barbert vekk fra selskapet. Det tilsvarer over 18 milliarder kroner.

Det britiske selskapet ble tirsdag detaljhandelselskapet med høyest markedsverdi i Storbritannia, og kastet Tesco av tronen, skriver Reuters. Etter aksjefallet torsdag har imidlertid Tesco igjen høyere markedsverdi.

ROBOTTEKNOLOGI: Autostore har utviklet roboter som kan plukke varer.

Robotteknologi for vareplukking

Autostores system baserer seg på at roboter plukker varer, og blir brukt av blant annet butikkjedene Asda i Storbritannia og Best Buy i USA, samt Lufthansa i Tyskland.

Ocado har vært kunde av det norske selskapet siden 2012, opplyser Autostore.

«En domstol i Norge har allerede stadfestet AutoStores eierskap til patentene knyttet til robotenes sentralkavitetsteknologi, men Ocado har likevel fortsatt å inngå lukrative partnerskap ved å selge denne teknologien og annen AutoStore teknologi som sin egen,» skriver Autostore i pressemeldingen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Autostore
 2. Ocado
 3. Søksmål

Flere artikler

 1. Ocado: Har ikke mottatt papirer om søksmål

 2. Oljefondet rammes av Ocado-søksmål: Har tapt 400 millioner på tre dager

 3. Robotkrigen startet med et mislykket møte i en liten bygd på Vestlandet

 4. Autostores patentstrid kan gi advokatregning på 170 millioner

 5. Autostore-aksjen faller kraftig etter patent-utspill