Full krangel mellom Apple og Spotify

Musikkstrømmeselskapet Spotify mener Apple bruker appregler som våpen for å vinne krigen om strømmekundene.

KRIGER: Markedslederen innenfor musikkstrømmetjenester, Spotify, mener Apple forsøker å hindre deres tjenester gjennom App Store.
Publisert: Publisert:

Kampen om musikkundene tilspisser seg i amerikanske rettssaler etter at strømmeselskapet Spotify anklaget IT-giganten Apple for å bruke sine app-regler som et våpen mot konkurrentene, skriver Financial Times.

Konflikten startet etter at Apple nektet å godkjenne en oppdatering av Spotifys musikk-app i App Store. Selskapets advokat Horacio Gutierrez skriver i et brev til Apple at han mener selskapets avgjørelse om ikke tillate oppdateringen skaper seriøse bekymringer til Apples tolkninger av de amerikanske konkurranselovene.

Han pekte også på at Spotify er kritiske til Apples restriksjoner rundt betalinger innad i applikasjonene og restriksjoner rundt selskapets reklamering for eget produkt på sine hjemmesider, skriver Financial Times.

Dette kan gi Apples egen musikktjeneste et fortrinn for å kapre kunder blant iPhone-brukere.

– Vi kan ikke stå på sidelinjen mens Apple bruker App Store som et våpen for å hindre konkurrentene, skriver Gutierrez ifølge avisen.

Kan ikke forvente særbehandling

Apple på sin side mener ifølge avisen at det er urimelig av Spotify å forvente særbehandling av sin applikasjon, og peker på at forholdene er like for alle selskap som ønsker å ha applikasjonen sin i App Store.

– Vi synes det er problematisk at dere ber om en unntagelse fra reglene vi pålegger alle utviklere og at dere offentlig benytter dere av rykter og halvsannheter om våre tjenester, skriver Apples advokat Bruce Sewell i et brev til Spotify ifølge FT.

Han legger til at Apple mener deres retningslinjer fremmer konkurranse, ikke skader den.

Les også

IKT Norge: Stadig flere datasenter-giganter ser mot Norge

FT skriver at Spotify tidligere denne måneden justerte opp prisen på sitt premium abonnement når det kjøpes i Spotify-appen fra 10 til 13 dollar, som følger av Apple avgift på 30 prosent for alle kjøp gjort gjennom App Store-applikasjoner.

Om du kjøper abonnementet utenfor App Store koster det fortsatt 10 dollar, eller 99 kroner.

Tidal-rykter

Tidligere denne uken dukket rykter om at Apple er interessert i å kjøpe hiphop-artisten Jay-Z' musikktjeneste Tidal opp i amerikanske medier.

Apple nektet da å kommentere om dette stemte, og sjefer i Tidal nektet at samtaler var i gang.

Det er imidlertid klart at Jay-Z ønsker å selge Tidal etter at strømmetjenesten floppet på markedene tidligere i år. Apple har selv slitt med å få en fot innenfor markedet for musikkstrømmetjenester, og har tidligere sagt at de jobber med å utvikle bedre løsninger.

Både Google og Amazon ble også linket til Tidal tidligere i år, men begge selskapene understreket at de ikke var interesserte i å kjøpe musikktjenesten.

Jay-Z står i spissen for Tidal, som hiphopmogulen lanserte da han kjøpte det norske selskapet bak strømmetjenesten Wimp.

Eierselskapet Aspiro er børsnotert i Stockholm.

Det er det gode forholdet Tidal har med artister som Kanye West og Madonna, samt den gode kvaliteten, som ifølge NTB og Wall Street Journal lokker Apple.

Spotify er fortsatt markedsleder i verden med over 30 millioner brukere, men Apple har den siste tiden tettet inn spranget, og har per i dag 15 millioner brukere.

Tidligere problemer

Det er langt ifra første gang Apple havner i retten. Selskapet hadde i flere år en feide med konkurrenten Samsung. Apple har flere ganger ment at den koreanske IT-kjempen hadde krenket enkelte av selskapets patenter.

De siste månedene har det imidlertid vært stille mellom de to selskapene.

Les også

Her er Apple-sjefens «bevis» på at iPhone er hundrevis av år gammel

Det er heller ikke første gang Apple er i retten for å handle i strid med amerikanske konkurranselover. Tidligere i år ble selskapet dømt til å betale erstatning til over 400 millioner e-bokkunder etter at selskapet ble dømt for å samarbeide med forlagene for å presse prisen opp.

Publisert:

Her kan du lese mer om