Her faller bensinprisene 3,5 ganger som mye som norske

Svak norsk krone gjør at norske bilister får liten glede av oljeprisfallet.

BILLIG: Det har blitt vesentlig billigere for amerikanske bilister å fylle tanken.
Publisert:

Selv om oljeprisen har stupt over 30 prosent i år, er det forstatt dyrt for norske bilister å fylle tanken.

Fra pristoppen i juni da en liter kostet 16,15 kroner, har Statoil Fuel & Retails listepris på 95 oktan bensin kun falt med beskjedne knappe syv prosent.

Mandag settes listeprisen ned til 15,03 kroner per liter.

Nedgangen på 1 kroner og 12 øre ville ikke dekket en poseavgift.

For amerikanske bilister har prisfallet gitt seg adskillig større utslag ved pumpene.

Bloomberg skriver med henvisning til statistikk fra bilistorganisasjonen AAA at gjennomsnittsprisen hos amerikanske bensinstasjoner fredag var på 2,792 dollar per gallon (vel 3,78 liter).

Det er ned hele 24,4 prosent fra den amerikanske pristoppen i slutten av april.

64 dager på rad

Gjennomsnittsprisen har nå falt i 64 dager på rad, hvilket er det lengstvarende kontinuerlige fallet siden 2008 da oljeprisen stupte langt kraftigere enn i år.

Pressetalsmann Michael Green i AAA sier til Bloomberg at han tror man ved enkelte bensinstasjoner i USA vil se priser på under to dollar per gallon i løpet av de neste ukene.

- Det er egentlig ingen spådom. Det er nesten sikkert, sier han.

Det er godt nytt for amerikanske husholdninger som anslagsvis sparer 500 dollar i året på lavere bensinpriser. Det er penger de kan bruke på andre ting, hvilket er bra for den forbruksdrevne amerikanske økonomien.

For norske bilister er derimot besparelsen når tanken skal fylles knapt nok til strekkelig til å finansiere den blåblå regjeringens nye avgift på poser.

Og selv om Konkurransetilsynet ikke helt overbevist om hvorvidt det hersker perfekte konkurransemessige forhold i bensinmarkedet, er det vanskelig å legge skylden på bensinstasjonskjedene.

For bensinprisen styres i tillegg til oljeprisen hovedsakelig av bensinavgiftene og valutakurs.

Omlag 60 prosent av bensinprisen er avgifter som, unntatt momsen, er fastsatt i kroner og som ikke forandrer seg om oljeprisen går opp eller ned.

Dyr dollar

I tillegg valutakursen mye å si. Olje handles i dollar og påvirker prisen på foredlet bensin.

Og det sterke fallet i oljeprisene har gjort at den norske kronen har svekket seg og gjort det dyrere for oss nordmenn å kjøpe dollar.

I tillegg til oljeprisfallet har det faktum at det går bedre for den amerikanske økonomien bidratt til å svekke vår kjøpekraft i USA.

Fredag kostet en amerikansk dollar like over syv kroner. Det er en økning fra seks kroner på forsommeren i år.

Les også:Publisert: