Volvo skal teste førerløse biler i stor skala

Volvo tror fremtiden er uten sjåfør, og skal rulle ut 100 selvkjørende biler i Gøteborg.

SE, INGEN HENDER: Volvo tror dette er fremtiden. Bilen tar seg av kjøringen mens homo sapiens leser.
  • Morten Abrahamsen
Publisert: Publisert:

Volvo skal kjøre i gang et pilotprosjekt på veiene i Gøteborg. Her skal 100 førerløse biler testes i bruk på offentlig vei.

- Førerløse biler er en integrert del av Volvo Cars og den svenske regjeringens visjon om null dødsfall i trafikken. Dette prosjektet er et viktig steg mot dette målet, sier Håkan Samuelsson, konsernsjef i Volvo Cars, i en pressemelding.

Satsningen er støttet av den svenske regjeringen og skal finne fordelene med biler som kan kjøre av seg selv. Målet er og å sette Volvo og Sverige i førersetet når det gjelder fremtidens biler.

Vanlige veier

50 kilometer utvalgte veier i og rundt Gøteborg er satt av til testingen. De skal består av typiske pendlerveier, med motorvei og køkjøring.

- Målet vårt er å få bilen til å håndtere alle mulige, trafikale, scenarioer på egenhånd. Som å bevege seg ut av den flytende trafikken for å finne et trygt sted hvis føreren av en eller annen grunn mister kontrollen, sier Erik Coelingh, teknisk spesialist hos Volvo Cars, i meldingen.

Andre delmål er å se om slike biler kan bidra økonomisk med å gjøre trafikken mer effektiv og sikker. De vil og se på hva slags krav selvkjørende biler setter til infrastrukturen, og hvordan annen trafikk forholder seg til et kjøretøy som beveger seg så jevnt som de uten sjåfør.

Mer bilstoff på E24 BIL

Og ikke minst hvordan kundenes tillit er overfor slike biler.

Prosjektet starter i 2014 med teknisk utvikling og kundeundersøkelser. De første bilene skal ut på veien i 2017.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Verdens første selvkjørende drosje er på veien i dag

  2. Her åpner de offentlige veier for førerløse biler

  3. Åpner for førerløse biler på norske veier

  4. Nå er Ubers første selvkjørende bil på veien

  5. Kenguruer skaper trøbbel for Volvos selvkjørende biler