Solvik-Olsen vurderer sanksjoner mot Volkswagen

Samferdselsministeren sier at Volkswagen trolig har betalt for lite avgifter og at de kan risikere bøter eller søksmål fra norske myndigheter.

VURDERER SANKSJONER: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen er beredt til å ta grep mot Volkswagen etter dieselskandalen.

Jon Olav Nesvold
 • Andreas Fosse
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

– Når noen har jukset og lurt folk, er det helt naturlig at det kommer sanksjoner, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til P4 Nyhetene.

Han forteller til kanalen at det jobbes for fullt i Samferdselsdepartementet med å finne ut om de vil komme med sanksjoner.

– Er det aktuelt bøter eller søksmål her?

– Ja. Avgiftsspørsmålet må avklares siden utslippstall er tuklet med. Her jobber Finansdepartementet med temaet. Det er trolig slik at berørte biler har betalt for lite i avgifter, sier samferdselsministeren til E24.

Samarbeider med importør

Han legger til at «det er naturlig» også å følge opp saken innenfor det strafferettslige siden man her har bevisst har jukset med reglene, men at det er aktuelle organer som må vurdere dette.

– Her jobber vi fortløpende for å kartlegge situasjonen og hvordan det følges opp. Siden dette er juks fra fabrikken, så er det også naturlig at vi jobber internasjonalt med dette, siden vi er veldig mange land i samme situasjon, sier statsråden videre.

– Vurderer dere å gjennomføre egne utslippstester i Norge, eller vil dere jobbe innenfor EUs fellessystem?

– Vi jobber med testing og kontroll på europeisk nivå. Det er beste og raskeste måte å følge opp saken både i omfang og dybde, sier Solvik-Olsen til E24.

Departementet jobber nå tett med både Vegdirektoratet og importøren, Harald A. Møller, for å avklare hvordan saken skal rettes opp i.

Ministeren skal torsdag ha et møte med Vegdirektoratet.

Hør denne ukens podcast «Valebrokk&Co.» der vi diskuterer dieselgate: – Den mest absurde skandalen jeg kan huske

– Der får vi siste oppdateringer i direktoratets kontakt med Tyskland, landet hvor det ble typegodkjent, og også hvordan vi skal ta denne saken videre, sier Solvik-Olsen til radiokanalen.

147.139 biler kan bli tilbakekalt

Onsdag gikk Harald A Møller AS, som importerer biler fra Volkswagen-konsernet i Norge, ut og opplyste om at 147.139 biler står i fare for å bli tilbakekalt som følge av dieselskandalen til den tyske bilprodusenten.

Slik fordeler bilene seg:

 • Volkswagen personbiler: 77.580
 • Audi: 27.649
 • Skoda: 19.947
 • Volkswagen nyttekjøretøy: 21.963
Les også

Norsk Volkswagen-importør: Stopper ikke salget av de berørte bilene

Sjefen måtte gå

Volkswagen står midt oppe i en krise som allerede har kostet Martin Winterkorn jobben som konsernsjef. Skandalen var et faktum da det ble kjent at den lille miljøorganisasjonen ICCT og det amerikanske miljødirektoratet EPA har avdekket at nesten en halv million av Volkswagens dieselbiler som er solgt i USA inneholder en programvare som omgår utslippstestene i USA.

Volkswagen risikerer milliardbøter fra amerikanske myndigheter og søksmålene fra Volkswagen-kunder i USA har allerede begynt å komme.

Programvaren gjør at bilene går i en egen modus når den oppdager at den testes i et laboratorium, og på den måten senkes utslippet av nitrogenoksider (NOx) til nivåer som er innenfor det strenge, amerikanske regelverket.

Når bilen så kjøres på veien igjen øker utslippet av NOx til nivåer opp til 40 ganger den lovlige grensen, samtidig som motoren også yter flere hestekrefter og forbruket faller.

Volkswagen har innrømmet jukset og har sagt at det rammer rundt 11 millioner biler på verdensbasis.

Her er den fulle oversikten over hvilke Volkswagen-, Audi- og Skoda-modeller som er rammet av dieselskandalen i Norge:

Les også

Volkswagen-skandalen: Dette skjer om du er rammet

Les også

Færre hestekrefter kan bli løsningen for VWs skandalebiler

Les også

Volkswagen kaller tilbake 147.139 biler i Norge

Her kan du lese mer om

 1. Volkswagen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Solvik-Olsen vil sjekke andre bilmerker

 2. AP: Volkswagens dieselbot: 2,8 milliarder dollar

 3. Volkswagen-skandalen: Dette skjer om du er rammet

 4. Annonsørinnhold

 5. Volkswagen kaller tilbake 147.139 biler i Norge

 6. Norske forhandlere kan tjene 130 millioner på Volkswagen-skandalen