Selger reservasjonsnummer til Tesla Model X for 15.000 kroner: – Interessen er helt syk

Model X rakk ikke å rulle ut på norske veier, før elbilen havnet på Finn.no. Da Eirik Kvalheim la ut sitt reservasjonsnummer, fikk annonsen rundt 2.000 visninger på én time.

POPULÆR I NORGE: Teslas elbiler er blant Norges mest solgte nye biler. Her viser Tesla-sjef Elon Musk stolt frem den nye Tesla Model X Crossover SUV i september i fjor. Bilen hadde da vært forsinket i flere år.
Publisert:

– Interessen er helt syk. Den lå ute en time og fikk 2.000 visninger. Man merker at dette er veldig aktuelt, forteller Eirik Kvalheim til E24.

Kvalheim selger sitt reservasjonsnummer til én av de nye Tesla Model X-bilene.

Et reservasjonsnummer er som en kølapp. Var du blant de første til å reservere, vil du være blant de første som får den nye modellen når den rulles ut.

De første bilene leveres til Norge i sommer, etter flere års forsinkelse, men allerede i mars har SUV-modellen fått en egen salgskategori på rubrikkannonsestedet Finn.no.

Søndag morgen ligger seks annonser ute, hvor prisene løper fra 10.000 kroner til 32.000 kroner for et reservasjonsnummer.

Les også

Tesla bygger gigantfabrikk i ørkenen

Får konfigurere bilen nå

Tesla opplyser ikke hvor mange norske kunder som står på venteliste for levering, men de første kundene sikret seg et reservasjonsnummer allerede høsten 2013.

Blant Tesla-tilhengerne er det ikke først og fremst muligheten til å «snike» i køen for å få tidligere levering som frister med tidlig bestilling, ifølge Kvalheim.

– Det er ikke alle som har forstått fordelen. Nummeret gir deg mulighet til å konfigurere bilen nå, sier han.

Denne uken åpnet Tesla konfigureringen for norske kunder. Det vil si at kundene kan selv utstyre den enkelte bestilling.

– Det du kjøper, er egentlig tilgang til å konfigurere. Selv om jeg ikke var blant de tidligste med å bestille, får jeg fullspekke bilen, altså velge alt utstyr, forklarer bilentusiasten, som bestilte bilen for to år siden.

– De leverer antageligvis de dyreste og mest «spekka» bilene først. Men det er bare min antagelse.

Hvis man til sammenligning reserverer den nye modellen i dag, må man vente til siste halvdel av 2016 for levering, ifølge selskapets hjemmesider.

Les også

Elon Musk nekter å selge Tesla til «superuhøflig» kunde

– Et statussymbol

Frilans biljournalist Lord Arnstein Landsem er ikke overrasket over den sterke interessen for reservasjoner til Model X.

– Hver gang det kommer en trendy bil av denne typen, blir det enorm etterspørsel. Det kan være en ny Range Rover sport eller BMW. Den bilen man gjerne drar på fjellet med, er det alltid stor interesse for i starten, fordi det er et statussymbol, sier han til E24.

– Men styrken til Tesla, i tillegg til styrken til de andre nevnte bilene, er elbilfaktoren. Tesla har en veldig sterk menighet i Norge. De er litt som Apple-kunder, sier han, og sikter til teknologien merket symboliserer:

– De er veldig trofaste og opptatt av merket sitt. Dermed har Tesla opparbeidet seg den samme stemningen som Apple – folk bare må ha det.

– Det miljøvennlige teller ikke mest. Det er like mye at det er trendy å ha det.

– Jeg tror det knapt er noe annet bilmerke som har så lidenskapelige eiere, sier Arnstein Landsem.

Les også

Treg Model X-levering senker Tesla-aksjen

Svak krone gir dyrere Tesla

Høsten 2013, da de første norske kundene reserverte Model X, kostet én dollar i overkant av seks kroner. Nå ligger dollaren rundt 8,5 kroner.

Det har gitt flere angivelige kunder kalde føtter det siste halvåret, ifølge diskusjonstråder på elbilforum.no.

Lord Arnstein Landsem, bilekspert og journalist.

Torsdag ble prisene sluppet, og den billigste modellen koster fra 709.000 kroner og oppover. I tillegg kommer kostbart ekstrautstyr.

I en av forumstrådene diskuterer elbilentusiastene den nye modellen, og flere brukere skriver at prisen er så stiv at «budsjettet sprekker».

«Litt frisk pris dette, tror faktisk det kan bli i meste laget for mange,» skriver en forumsbruker om utsalgsprisen med utstyrspakke.

Kvalheim selv ønsker å selge reservasjonsnummeret på grunn av endret livssituasjon, som gjør at behovet for SUV-en ikke er til stede lenger.

Les også

Her er årets snakkiser på elektronikkmessen i Las Vegas

Reservasjonsholder til Tesla Model X, Eirik Kvalheim.

– Prisen bør ikke komme som et sjokk, hvis man har gjort noe research. Den norske kronen er ganske svak, og man visste at prisen kunne bli så høy. Det har vært veldig tydelig at prisen ble 5–10 prosent høyere enn Model S.

Han utelukker at han har forsøkt å tjene penger på videresalget av reservasjonsnummeret.

– Det er ikke akkurat en businessidé å kjøpe en reservasjon, sier Kvalheim, som forhåndsbetalte 31.000 kroner på bilen for to år siden, og selger reservasjonen for 15.000 kroner.

– Det er mer enn formalitet når det er snakk om mellom 800.000 og 1,3 millioner kroner for dem som har slike penger å spytte ut uten videre. Det bør ikke stå på om det selges for 10.000 kroner eller 15.000 kroner. Dette er mer en gest fra min side. Jeg kunne kansellert reservasjonen, og fått pengene tilbake med en gang. Men det er sikkert andre som har lyst på reservasjonen, sier han.

For ordens skyld: Både Finn.no og E24 er Schibsted-eid, sistnevnte gjennom VG. Enkelte E24-ansatte eier aksjer i Schibsted.

Les også

Her kjører vi Tesla - uten hender!

Les også

Nå kan Tesla parkere selv – men ikke alle får denne kule oppdateringen

Les også

– Ikke farlig å hurtiglade Teslaer

Publisert:

Her kan du lese mer om