MENINGSLØS: Bitcoin er ikke en valuta, men et ekstremt spekulativt verdipapir, mener Per Valebrokk.

Foto: Dado Ruvic Reuters

Kommentar: «Bitcoin – meningsløs som valuta»

Ideen om bitcoin som valuta, er litt som drømmen om fred på jord: Vakker, men ikke noe å regne med.

  • Per Valebrokk
    Tidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24 Dine Penger.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Denne uken samlet bitcoinentusiaster fra hele verden seg i Miami for å være med på konferansen The North American Bitcoin Conference. Mange ønsket å hoppe på et “Last minute”-tilbud om 1.000 dollar i deltageravgift (fullprisen var 2.500 dollar).

Men allerede før konferansen startet, skulle bitcoin vise en av sine mange svakheter: Det ville bli altfor kostbart og tidkrevende å betale inngangsbilletten med kryptovaluta. Arrangøren trakk derfor raskt denne muligheten. Mastercard, Visa og AmEx ble som alltid ellers betalingsløsningen.

Hver transaksjon med bitcoin tar nå 51 minutter å gjennomføre, ifølge Blockchain.info. Dette er flere tusen ganger tregere enn transaksjoner gjennom for eksempel Visa.

Det er også svært kostbart å flytte kryptovalutaer fra A til B. Ifølge bransjenettstedet BitInfoCharts har gjennomsnittlig transaksjonsavgift for bitcoins ligget på 55 dollar de seneste tre månedene. Pengene ender hos såkalte miners, som muliggjør transaksjonene i blokkjeden og belønnes med nye bitcoins.

De fleste kryptovalutaer har ikke iboende stordriftsfordeler. Transaksjonstiden og -kostnaden faller ikke etter hvert som produksjonen av kryptovalutaer øker, snarere tvert imot. Dette er fordi mengden er begrenset. Det kan eksempelvis aldri bli flere enn 21 millioner bitcoins. Kryptovalutaer er som gullgruver. Det er enklere, raskere og billigere å finne den første gullklumpen enn den siste.

IKKE BETALINGSMIDDEL: Det var ikke mulig å betale deltakeravgiften på denne ukens bitcoin-konferanse i Miami med bitcoin.

Foto: Skjermdump

Siden det blir stadig vanskeligere, krever det også en økende mengde energi til å lage nye mynter. I dag trengs et strømforbruk tilsvarende Danmarks for å «mine» nye digitale valutaer. Tre fjerdedeler av verdens bitcoinutvinningskapasitet er i kullkraftlandet Kina. For klimaet er digitale valutaer en katastrofe.

Kryptovalutaer er altså noe så uvanlig som en digital nyvinning som ikke er nærmest uendelig skalerbar, men i stedet absolutt begrenset. Det blir ikke effektive valutaer av slikt i en verden med milliarder av pengetransaksjoner i minuttet.

Dette er barnesykdommer, sier mange kryptoentusiaster. Problemer som kan overkommes med ny og bedre teknologi. Det stemmer kanskje til en viss grad. Den viktigste diskusjonen rundt kryptovaluta handler uansett ikke om teknologi eller strømforbruk, men om makt. Siden lenge før romerske keisere preget myntene med sine portretter, har valuta vært ensbetydende med makt. Kontrollerer du valutaen, kontrollerer du pengepolitikken – og dermed også i stor grad en nasjons skjebne. Bare spør greske politikere etter at de ga fra seg drakmen til fordel for euroen.

Les også

Nordeas blokkjedesjef: Tror kryptokrakk vil utløse regulering

At verdens stater skal omfavne valutaer de ikke kan kontrollere, er utenkelig. Bitcoin, etherum, ripple og de mange andre kryptovalutaene i verden vil bli drevet fra skanse til skanse av politikere. I Sør-Korea, der en stor andel av verdens kryptovalutaer omsettes, snakkes det om et forbud. Kinesiske myndigheter har allerede forbudt handel med digitale valutaer og skal jage minerne ut av landet. Også i Europa og USA vil det komme reguleringer.

Bitcoins har steget raskere og høyere i verdi enn det som har skjedd under alle tidligere bobler, inkludert dotcom- og tulipanboblene. Dette har dels skjedd på grunn av spekulasjon, men også fordi mange har trodd (og fremdeles tror) at kryptovaluta er fremtidens betalingsmiddel.

Les også

Nordea forbyr tusenvis av ansatte å handle bitcoin

Fra midten av desember har bitcoin-kursen falt til omtrent det halve, og ligger i skrivende øyeblikk på i overkant av 12.000 dollar. Om prisen skal opp eller ned nå, er umulig å si. For alt jeg vet ender prisen på 500.000 dollar i 2018. Eller i 0. Begge deler er i grunnen sannsynlig ettersom bitcoin ikke er valuta i det hele tatt, men et ekstremt spekulativt digitalt verdipapir.

Blokkjedeteknologien, altså teknologien som ligger til grunn for kryptovalutaer, kan trolig brukes til mye. Finansselskaper, rederier og gruveselskaper er blant dem som ser på mulighetene. Men drømmen om en verden av digitale penger utenfor rekkevidden til grådige politikere, er like oppnåelig som fred på jord og likhet for alle.

Her kan du lese mer om

  1. Bitcoin
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Bitcoin er meningsløs som valuta, men er det så farlig?

  2. Ethereum har steget nær 100 dollar på to døgn

  3. Kongsberg-topp handler kryptovaluta med barna

  4. Annonsørinnhold

  5. Doblet seg på 19 dager: Nå er bitcoin verdt over 20.000 dollar

  6. BIS: Kryptovalutaer kan føre til internettkollaps og miljøkatastrofe