Slik er virtual reality-kampen: – Teknologi som kan forandre verden

Virtual reality har for lengst pirret teknologiinteresserte verden rundt. I 2016 er målet å gjøre teknologien tilgjengelig for alle.

Fra venstre: Pinc, Google Cardboard, Microsoft HoloLens, Avegant Glyph, Razer OSVR, Samsung Gear VR, HTC Vive, Sony Playstation VR og Oculus Rift.

Foto: Produsentene
  • Victoria Armstrong
Publisert:

Ekspertene spår at virtual reality-trenden vil ta av i året vi er halvannen måned inn i - og at den vil bli brukt til en rekke underholdningsformål, blant annet for å se filmer, bilder og for virtuelle reiser.

Flere selskaper skal lansere sine virtual reality-briller i løpet av året, og de har satset stort på spill, film, bilder og opplevelser.

Men virtual reality kan også benyttes til utdanning, opplæring og i helsesektoren, og er en teknologi som er i ferd med å gjøres billigere og mer tilgjengelig enn noen gang.

Allerede er virtual reality tatt i bruk av mennesker som lider av posttraumatisk stress, fobier og angst, skriver Tech Republic.

I tillegg har teknologien blitt hyllet for at den har gjort det mulig for blant annet eldre og funksjonshemmede å dra på virtuelle reiser til steder som de aldri ellers kunne ha opplevd.

Les også

Apple skal være i samtaler om TV-produksjon

Større enn TV?

I januar publiserte storbanken Goldman Sachs et notat der de spår at VR vil være større enn TV i 2025.

Banken tror den nye teknologien vil komme til å tjene flere milliarder dollar mer enn TV-industrien gjør i dag.

SE PÅ MEG! Her testes Samsungs Gear VR-briller.

AFP

– Kan forandre verden

Virtual reality-ekspert og sjef for nettstedet VR-expert.nl, Tim Nijland, tror virtual reality har potensial til å bli en større revolusjon enn internett.

– Jeg tror dette er teknologi som kan forandre verden. Det kommer til å ha større innflytelse på samfunnet enn det internett har hatt, sier Nijland til E24.

Flere av de store, anerkjente teknologiselskapene ventes å lansere sine virtual reality-produkter, i hovedsak briller, i løpet av året. Men også flere mindre kjente produsenter har laget utgaver av virtual reality-briller, noen mer avanserte enn andre.

STORT: Tim Nijland tror virtual reality kan forandre verden.

Foto: Denise Leuveld

Ekaterina Prasolova-Førland, førsteamanuensis ved fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse, Institutt for pedagogikk og livslang læring ved NTNU, mener teknologien bak virtual reality har kommet langt på få år.

Virtual reality har eksistert i flere tiår, og det har blitt gjort flere forsøk på å slå gjennom med teknologien.

Men ifølge Prasolova-Førland har den vært for dyr og teknologisk umoden til å bli populær. Nå er den derimot mer brukervennlig.

– Virtual reality åpner for uante muligheter innen underholdning, utdanning, turisme og medisinsk behandling. Virtual reality gir brukere en unik følelse av tilstedeværelse, noe som kan gjøre en simulert opplevelse nesten like god som den ekte opplevelsen.

Her er virtual reality-brillene

Dette er noen av de mest omtalte brillene som primært vil fungere som tilbehør til dataspill:

Oculus Rift. Disse brillene ble i utgangspunktet til etter at ideen ble lagt ut på gründernettstedet Kickstarter. Oculus Rift samlet inn over én milliard dollar etter tre dager, og omtrent to år senere ble konseptet kjøpt opp av Facebook for to milliarder dollar.

Les også

Nå åpner Oculus salget av sin Virtual Reality-brille

I hovedsak er Oculus Rift ment som et tilbehør til dataspill, og tar utgangspunkt i at du har en særdeles kraftig data.

KOMMET LANGT: Prasolova-Førland mener virtual reality har blitt mer brukervennlig.

Foto: Kai T. Dragland

HTC Vive. Den taiwanske teknologigiganten HTC har inngått et samarbeid med spillselskapet Valve og har produsert virtual reality-briller som lanseres i april. Brillene skal kunne, ved hjelp av infrarøde kameraer og 37 sensorer, følge enhver bevegelse du gjør i et rom.

Sony Playstation VR. Sony var tidlig ute med å annonsere VR-brillene Project Morpheus. Nå, måneder før lansering, går brillene under et nytt navn og lover raskere dataspill med bedre lyd. Ifølge Sony er brillene designet til ikke å legge vekt på nesen eller kinnene til brukeren, men de er foreløpig ikke trådløse.

– Jeg tror det vil bli tøff konkurranse mellom disse tre brillene. De er opptatt av høy kvalitet og bildeoppløsning. Og alle tre krever en veldig kraftig PC eller Playstation.

Les også

Disse fem teknologi-trendene kommer i 2016

Det sier Avinash Changa, som driver selskapet WemakeVR. Han har vært med på å lage noen av de første virtual reality-kameraene på markedet, og har jobbet med teknologien de siste tre årene.

SETT AV TID: VR er tidskrevende, mener Espen Andersen ved BI.

AFP

I tillegg kommer disse mindre kjente virtual reality-brillene for de spillinteresserte.

Razer OSVR. Disse brillene er først og fremst egnet for dataspill, og fungerer med Android, Windows og Linux, og skal i tillegg samspille med andre virtual reality-briller.

Avegant Glyph. Selv om disse brillene i hovedsak er rettet mot spillinteresserte, skal det også være mulig å se på film eller høre på musikk med brillene. Disse forventes å bli tilgjengelig på markedet i løpet av høsten.

Andre teknologiselskaper har satset på briller som skal brukes til mer hverdagslige ting, eller opplevelser utenom det vanlige.

Microsoft HoloLens har fokusert på å blande virkeligheten med virtual reality, såkalt augmented reality. Dermed vil du kunne se den virkelige verden rundt deg samtidig som du ser manipulerte elementer.

Les også

Her er årets snakkiser på elektronikkmessen i Las Vegas

Disse brillene vil kunne se hva du holder på med og tilby deg hjelp dersom du trenger det, for eksempel når du lager middag eller skrur på bilen.

ERFAREN: Avinash Changa har jobbet med virtual reality de siste tre årene.

Foto: WemakeVR.com

Changa trekker spesielt frem Samsung Gear VR som en av de mest brukervennlige virtual reality-opplevelsene. For å bruke disse brillene trenger du en Samsungs Galaxy Note 4-smarttelefon, men om du har det, kan du allerede nå laste ned apper for å se på videoer, bilder og spille spill med virtual reality-teknologi.

– Denne er billigere enn flere av de andre alternativene, og i tillegg er det en enkel måte å se på virtual reality-film på. Dette er en fin introduksjon til virtual reality, sier Changa.

Google og Cordon Media har derimot satset på enklere løsninger enn så lenge.

Google Cardboard ble lansert i 2014 og er en forenklet versjon av hva flere av de andre selskapene planlegger å slippe i år. Tanken er at man selv kjøper pappbriller som man monterer og fester en iPhone på. Brillene er ikke laget av Google, men selskapet har skapt appen som fungerer som en plattform for VR-opplevelsen.

Pinc ble skapt av Cordon Media og er ment for å tilby virtual reality-opplevelser via iPhone 6. Denne varianten er mindre avansert og i tillegg billigere enn de fleste alternativene som snart kommer på markedet. Brillene følger med en app som gjør det mulig å se videoer og bilder.

Les også

Virtuell virkelighet får Facebook til å ansette som aldri før

Har forventninger til Apple

Ikke overraskende ryktes det at teknologigiganten Apple også er i gang med et virtual reality-prosjekt. Selskapet har ansatt flere virtual reality-eksperter den siste tiden, blant annet Doug Bowman fra Virginia Tech, som regnes som ledende på VR-forskning, ifølge Financial Times.

BLITT BEDRE: Ekspertene mener teknologien har forbedret seg på få år.

AP

Changa har store forventninger til hva Apple vil komme til å slippe. Han tror de vil gå lenger enn bare å produsere virtual reality-briller.

MÅ SETTE AV TID: Espen Andersen ved BI.

Foto: Nicolas Tourrenc

– Jeg tror de kommer til å flette inn sin virtual reality-teknologi med sine egne produkter, som for eksempel smarttelefoner. Jeg tror også de kommer til å lage en slags iTunes-plattform der de legger ut nye apper man kan bruke til brillene.

Nylig gikk Virtual Reality Company ut og sa at de jobber med filmregissør Steven Spielberg, ifølge Upload. Det ryktes at en VR-film er på trappene.

– Man må sette av tid

Førsteamanuensis ved BI, Espen Andersen, sier til E24 at han tror virtual reality vil bli viktig innenfor arbeid og læring, og trekker frem kjøreopplæring som et eksempel på noe som vil bli lettere og bedre med virtual reality-teknologi.

Han er imidlertid ikke overbevist om at teknologien kan komme til å forandre verden.

– Det kommer nok mer virtual reality fremover, men om det kommer til å være så voldsomt revolusjonerende, vet jeg ikke. Bruksområdene er jo begrenset til situasjoner hvor du kan sette av tid til å gjøre bare det. Jeg tror ikke det blir slik at alle sammen kommer til å gå rundt ute med virtual reality-briller, i hvert fall ikke på veldig lenge.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Virtual Reality
  2. TV

Flere artikler

  1. Nå kan du kjøpe denne

  2. Slik vil Mark Zuckerberg gjøre VR sosialt

  3. Nå kan du VR-designe kjøkkenet ditt

  4. Betalt innhold

    Fire hjemvendte svensker skal revolusjonere den norske boligdrømmen

  5. Disse fem teknologi-trendene kommer i 2016