Data-journalister
får kutt i lønnen

Eierne har inngått avtale med de ansatte om lønnskutt i databladene ComputerWorld, PC World og IT-Bransjen.

INNTEKTSSVIKT: Grunnet annonsefall må IDG Norge, som gir ut bladene PC World, ComputerWorld og IT-Bransjen, innføre lønnskutt i staben. De slår også sammen de tre papirtitlene til én utgivelse. Det betyr at PC World, slik bladet er i dag, med utgivelse på egen rygg, slutter å eksistere. Det blir isteden spsit opp og blir en magasindel hos søsteravisen ComputerWorld.
Publisert: Publisert:

Årsaken er underskudd i forlagseier IDG Norge som følge av annonsesvikt.

De 39 ansatte i utgiverbedriften har forhandlet frem en avtale hvor de går med på at lønnen deres kuttes i sommermånedene.

I tillegg skal de tre utgivelsene slås sammen til én, og mediehusets produksjonsleder skal samles på ett sted.

Sjefene kutter mest

- Vi har lyst til å ha en arbeidsplass også i fortsettelsen, og da måtte vi gjøre noe, sier klubbleder for journalistene i ComputerWorld, Leif Kirknes.

- Vi sa ja til lønnskutt, men først etter at vi hadde fått satt noen kriterier for hvordan avtalen skulle være, sier han til E24.

Journalistene har fått forhandlet frem en progressiv ordning som gjør at de i organisasjonen som tjener minst, får de minste kuttene.

Ledelsen skal kuttes mest, og lønsskuttene hos de ansatte skal betales tilbake om bedriften går med overskudd ved årets utgang.

- Jeg tar en vesentlig andel av dette, sier administrerende direktør i IDG Norge, Morten Hansen, til E24.

Han ønsker ikke å gå ut med hvor mye han tjener, eller hvor mye av lønnen hans som nå kuttes. Det ble skriverier rundt hans godtgjørelser for noen år tilbake, da Dagens Næringsliv slo fast at han var en av medie-Norges best betalte.

Ifølge skattelistene stod Hansen oppført med en inntekt på 2.848.089 kroner i 2011. Samme år hadde bedriften et resultat før skatt på 1,6 millioner kroner.

Slår sammen

Som fagbladet Journalisten, som først skrev om dette, har slått fast, skal PC World slutte å eksistere som egen utgivelse.

Bladet og går inn i søsterutgivelsen ComputerWorld. Det samme skjer med bladet IT-Bransjen.

Alle tre titlene skal nå gis ut i avisform, under tittelen ComputerWorld.

Dette for å spare penger.

De to titlene som «dør» får egne seksjoner i den nye, forsterkede Computerworld-avisen.

- Computerworld blir nå en avis som periodisk har magasin i seg, omtrent slik VG har VG Helg med jevne mellomrom. Utgivelsesplanen til de to som legges inn i Computerworld blir omtrent som før, sier klubbleder Kirknes.

Administrerende direktør Morten Hansen avviser at IDG Norge er i fare.

Han forteller at man regner med overskudd i løpet av året med de grepene som nå er tatt.

- Situasjon er at per nå har vi et underskudd. Det kan ikke fortsette, og derfor går vi løs på problemet der det finnes.

Mindre annonseinntekter

Hansen sier at bedriftens økonomiske vanskeligheter skyldes annonsesvikt.

HJALP TIL: Norsk Journalistlag har vært inne og bidratt i fremforhandlingen av lønnskutt, sier leder Thomas Spence.

- Generelt har mediene lagt seg til høye kostnadsnivåer i forhold til inntektene. Når annonsørene velger andre kanaler, merkes det. Dette har skjedd også hos oss. Annonsørene går i stadig større grad bort fra trykt reklame, og over til nett og mobil, hvor annonsene er mindre verdt, hvilket gir mindre inntekter for mediene.

Hansen forteller E24 at annonsesvikten så langt i 2013 ikke er så stor i seg selv - den er på fem prosent - men at situasjonen har utviklet seg negativt over tid.

- Vi kutter nå kostnader, legger om organisajson, drift og fokus. Det er vanskelig å si eksakt hvor mye penger vi vil spare, men det er snakk om betydelig summer. Vi vil komme på plussiden etter hvert, sier han optimistisk.

Han vil ikke ut med underskuddet i kroner og øre.

- Ordretilgangen er god, så permisjoner var ikke en god løsning. Med lønnskutt etter en progressiv modell fikk vi gjort noe med problemet på rask tid, uten å måtte gå til oppsigelser.

NJ hjalp til

Norsk Journalistlag har bistått sine lokale medlemmer i den fremforhandlede avtalen, forteller leder Thomas Spence.

LEGGES NED: PC World legges ned som egen utgivelse, og kommer nå isteden som en magasindel av søsterutgivelsen ComputerWorld. Dette for å spare penger

- NJ sentralt bistod den lokale klubben. Vanligvis er vi ikke glade i å jobbe for lønnskutt, vi jobber jo ellers for økning, men av og til er verden vond og vanskelig og ikke helt slik man ønsker, sier han til E24.

- Grunnen til at vi har gått med på lønnskutt er todelt: Dette er ikke en varig og permanent ordning, men et midlertidig kutt. Vi er også fornøyde med den rettferdige profilen som sier at de som får mest skal gi mest.

Under finanskrisen i 2009 inngikk flere store mediehus lignende avtaler, med den forskjellen at det da ble gitt ubetalt fri snarere enn lønnskutt.

- Flere mediebedrifter forteller om presset økonomi i dag. Frykter du at det skal komme flere lignende hendelser?

- Det som skjedde i 2008 og 2009 var en brå og dyp krise. Vi ser at noen har annonse- og opplagsfall nå også, men det er ikke så dramatiske ting som for tre år siden. Det er jo også gjort betydelige nedbemanninger og kutt i mediebransjen siden da. De store aktørene er mye bedre forberedt, sier NJs leder.

Alvorlig situasjon

Klubbleder for journalistene i ComputerWorld, Leif Kirknes, innrømmer at det ligger i sakens natur at situasjonen har vært alvorlig når ansatte går med på å kutte i egen lønn.

- Men vi har tro på at mange av problemene vil løse seg nå som vi gjør det vi gjør.

- Så dere får skuta på rett kjøl med disse grepene?

- Ja, vi håper det. Klubbmedlemmene ble kjapt enige om å slutte opp om avtalen, og det er en samlet klubb som står bak. Det ikke til å stikke under en stol at sommerferien ikke er gullmåneder for annonseavdelingen, men med disse kostandskuttene håper vi at ting skal løse seg, og at høsten skal bli bra slik at vi får pengene våre tilbake, sier Leif kirknes i ComputerWorld.

- Vi er positive, tross alt. Men for mange ansatte blir det nok ikke de store ferieekspedisjonene i sommer.

Publisert:

Her kan du lese mer om