Bytte jobb? Her er den «perfekte» CV-en

Her er tipsene som hjelper CV-en til perfeksjon før du bytter karriere.

LØFT FREM DET VIKTIGE: Tenk over hva du kan fra den gamle jobben som kan være i din nye drømmejobb. Trekk dette frem i CV-en din.
 • Maren Løhre
Publisert: Publisert:

En god CV kan være vanskelig å skrive i seg selv, men enda mer utfordrende blir det om den nye drømmejobben er i en annen bransje.

Du må fange interesse og få din fremtidige sjef til å plukke ut akkurat deg i en bunke med konkurrenter med en mer tradisjonell og akseptert arbeidshistorikk.

Du kan ikke lyve eller pynte på arbeidserfaring eller utdanning. Så hva gjør du?

Silje Løken er rådgiver innen Employer branding for rekrutterings og konsulentselskapet Experis.

- En CV får i første omgang bare noen få sekunders oppmerksomhet. På disse sekundene må du fange oppmerksomheten og vekke interessen, sier Silje Løken, som er rådgiver innen Employer branding og sosiale medier for Norges største rekrutterings- og konsulentselskap Experis.

Sammen med CV-eksperten Løken har E24 laget CV for den fiktive personen Kari Nordmann som vil ut av oljebransjen og er på jobbjakt i ukjent farvann.

Sjekk foto og lenker til pdf lenger ned i saken.

Hun har klare CV-råd til dem som skal bytte bransje:

- Kom til poenget. Leseren retter mesteparten av sin oppmerksomhet mot den første siden – særlig den øverste halvdelen av den første siden. Bruk denne plassen smart og skriv en velformulert og tilpasset personprofil, sier hun.

Nøkkelkvalifikasjoner er løsningen

Nøkkelkvalifikasjoner, eller personprofil som det også kalles, er en oppsummering av dine egenskaper, jobbhistorikk og relevant kompetanse. Og det er denne som enklest kan tilpasses hver jobb du søker på:

- Vær ærlig i personprofilen, unngå klisjeer og ikke overselg deg selv. Vær fokusert på hvilken erfaring du har fra dine tidligere jobber som kan relateres til den stillingen og bransjen du søker, råder Løken.

Slik mener Løken den perfekte CV-en ser ut:

Her kan du se CV-en til Kari Nordmann i sin helhet i pdf-format!

Fra før har Kari jobbet med markedsføring, men nå ønsker seg helst en jobb innen HR.

- Det er stor konkurranse om HR-stillingene. Det er mange med ulik bakgrunn som ønsker seg inn her. Kari Nordmann må derfor få frem sine arbeidserfaringer som kan knyttes til HR, sier Løken.

Silje Løken understreker at uenigheten er stor blant rekrutterere på hva som kan kalles en perfekt CV:

- Spør du 20 personer som jobber med rekruttering får du trolig 20 forskjellige svar. Vi har ulik smak - også når det gjelder CVer. Det vil si at det er ingen absolutter, bare beste praksis.

Her kan du se CV-en til Kari Nordmann i sin helhet i pdf-format!

Derfor er Kari Nordmanns CV «perfekt»:

Under nøkkelkvalifikasjoner gjør Kari tre smarte trekk.

 • Hun skriver kort om sin jobbhistorikk, hvor hun fokuserer på det som kan være relevant for en ny jobb innen HR.
 • Hun forteller hvorfor og hva hun kan tilby til en ny arbeidsgiver.
 • I tillegg viser hun frem sine personlige egenskaper.

Her kan du se CV-en til Kari Nordmann i sin helhet i pdf-format!

TIPS: CVen må ikke inneholde alt

- Din CV skal skape nysgjerrighet hos leseren. Du trenger ikke skrive alt i din CV, men skriv kort hvilke arbeidsoppgaver du har hatt og fokuser på dine resultater, og hva du har oppnådd i de stillingene du har hatt, sier Løken.

Kari Nordmann trekker frem sine viktigste arbeidserfaringer.

I tillegg tallfester hun noen av de resultatene hun har oppnådd hos sine tidligere arbeidsgivere.

TIPS: Fokuser på resultater

- Dette er ikke helt vanlig i Norge ennå, men er veldig utbredt i for eksempel USA. Har arbeidet ditt bidratt til noe målbart? Skriv det gjerne under feltet arbeidserfaring, men husk at referansene dine skal kunne bekrefte det du skriver at du fikk til, sier Løken.

Eksempler på resultater kan være at du vant nye kunder, sikret en kontrakt, høstet god omtale av en publikasjon du var med på, eller at arbeidet ditt kan knyttes til selskapets vekst.

Les også

Unngå disse tabbene som ny leder

TIPS: CVen bør gi et riktig bilde av deg

- Uansett om man skal skifte bransje eller fagfelt lønner det seg å være tro mot seg selv og ikke prøve å være noen man ikke er. Dette gjelder også ved valg av hvordan din CV bør se ut. Noen vinner på å skille seg ut ved å lage en kreativ CV med bilder, farger og annerledes tekst, men i de fleste tilfeller utenom typiske kreative bransjer og stillinger, så lønner det seg å velge et formelt format som har med personalia, nøkkelkvalifikasjoner, arbeidserfaring, utdanning, kurs, data, språk, verv, interesser og referanser, sier Løken.

Kari Nordmann viser frem egenskaper hun har tilegnet seg på jobb og i fritiden. Dette viser hun frem i seksjonene data, språk og interesser/verv.

TIPS: Spar litt til søknaden

I motsetning til en perfekt amerikansk CV pleier ikke de norske CVene å inneholde mål for den nye karrieren.

Dette er bedre å ta med i søknaden mener Løken.

Og husk..

- Før et karrierebytte er det første du må gjøre å bli kjent med deg selv.

Svar på spørsmålene «hvilken kompetanse besitter du?», «hvilke arbeidsoppgaver trives du med?» og «hva kan du bidra med?», avslutter Løken.

Les også:

- Lurer på om det er janteloven som gjelderKonsulenter har dratt inn 190 millioner kroner på å skrive søknader til staten - for andreNTNU-studenter får færre jobbtilbudDette rommet kostet 200 ansatte jobbenHalliburton kutter 46 stillinger i Norge

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Markedsføring

Flere artikler

 1. Dette blir trendene for PR- og kommunikasjon i 2016

 2.  Det er dyrt å være lite attraktiv

 3. Betalt innhold

  Slik sikrer du deg drømmeinternshipet

 4. Tek-boom i rekruttering: – Mange ønsker fortsatt menneskelig kontakt

 5. Er du også «engasjert, motivert og klar for en utfordring»?