Facebook lover utstrakt bruk av «sikkerhetssjekk» under terror

Under angrepet mot Paris fredag, brukte verdens største nettsamfunn for første gang tjenesten «safety check» etter en terroraksjon.

VIL HA FLERE «SIKKERHETSSJEKKER»: Administrerende direktør, Mark Zuckerberg, og resten av ledelsen forsvarer nettsamfunnets rolle under terroraksjonene i Paris fredag 13. september.

Eric Risberg
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Store hendelser skaper ikke bare storm i teletrafikken.

Nettsamfunnene er hyppig brukt for å kommunisere til venner og bekjente at man befinner seg i trygghet.

Facebook har derfor laget en «varselknapp» hvor folk kan markeres som «i sikkerhet» om de er på et geografisk sted som innebærer fare.

Slik kan pårørende og andre få beskjed.

Allerede under jordskjelvet og den påfølgende tsunamien som rammet Japan 11. mars 2011 valgte Facebook å systematisere denne trafikken i tjenesten «safety check».

Les også

Slik kan terrorangrepet påvirke Frankrikes økonomi

Antar hvor brukerne befinner seg

Sikkerhetssjekken foretas av Facebook. Nettsamfunnet sender en push-melding til brukere selskapet antar befinner seg i det rammede området, når den kritiske hendelsen har opphørt.

Lokaliseringen er basert på brukerinformasjon som internett-aktivitet og oppgitt bosted. Mottageren av push-meldingen kan velge å oppgi at hun eller han «er trygg», eller «befinner seg ikke i området».

I tillegg kan brukerne dele informasjon om venner som ikke har gjort rede for seg.

Siden 2011 er tjenesten blitt aktivert ved et knippe andre naturkatastrofer, og fra oktober 2014 ble tjenesten lansert globalt til bruk under naturkatastrofer.

Les også

Ny app fra Facebook ventes ute om kort tid

ER DU I TRYGGHET? Slik ser sikkerhetstjenesten til Facebook ut. Brukerne kan velge å dele informasjon om hvor de befinner seg, og hvorvidt de er i trygghet, dersom katastrofer som kraftige jordskjelv rammer.

Kritisert for terrorhåndtering

Forrige fredag eksploderte trafikken på sosiale medier idet IS-tilknyttede terrorister åpnet ild og utløste selvmordsbomber ved flere lokasjoner i Paris.

Facebook fanget opp stor aktivitet blant brukerne i de rammede områdene, og bestemte å teste ut trygghetstjenesten under hendelsene.

I løpet av to dager hadde over 4,1 millioner mennesker benyttet seg av denne tjenesten, fikk E24 opplyst fra Facebook, og til sammen 78 millioner mennesker har skrevet 183 millioner innlegg om terroren i Paris.

Det har nettsamfunnet både fått ros og ris for.

Risen er rettet mot tidspunktet Facebook valgte å slippe sikkerhetssjekken til bruk under terroraksjoner.

Dagen før Paris-terroren, skjedde et IS-organisert terrorangrep i Beirut, som kritikerne anser som et minst like beleilig tidspunkt å bruke tjenesten.

Men der fikk altså ikke brukerne benyttet muligheten.

Les også

4,1 millioner har markert seg selv som trygge på Facebook

Vil ikke bruke tjenesten under krig

I et lengre Facebook-innlegg begrunner visedirektør for selskapets vekst, Alex Schultz, hvorfor Paris var først ut med sikkerhetssjekken.
Han skriver at ansatte mente Facebooks sikkerhetssjekk kunne fylle et behov for systematisk kommunikasjon mellom parisere som ikke visste om deres venner og familie var i sikkerhet.

Les også

Én av fem verdensborgere «er på Facebook»

«Vi bestemte oss for å gjøre noe vi aldri har gjort før: Vi aktiverte sikkerhetssjekk under noe annet enn naturkatastrofe. Det må alltid være en første gang for å prøve noe nytt, selv i disse komplekse og usikre tidene. For oss var det Paris,» skriver han.

Det skaper presedens for alvorlige hendelser i fremtiden av et visst omfang, uansett hvor i verden de foregår. Dermed vil sikkerhetssjekk under terrorangrep komme flere til gode.

Imidlertid er det ikke aktuelt å bruke tjenesten under krig eller epidemier. Schultz mener det er lite formålstjenlig å ta i bruk tjenesten i slike tilfeller, fordi det naturlig nok er umulig å vite når et menneske er i trygghet under slike pågående kriser.

Mark Zuckerberg la ut en tilsvarende, men vesentlig kortere melding på sin Facebook-side.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Facebook
  2. Sosiale medier

Flere artikler

  1. 4,1 millioner har markert seg selv som trygge på Facebook

  2. – Å stanse denne virksomheten vil ramme dem hardt

  3. Zuckerberg: – Vi har gjort noen tabber

  4. Annonsørinnhold

  5. Derfor måtte Vipps vinne – enn så lenge

  6. Avis: Stormakter vil erklære krig mot IS