«BLINK» BLE BOM: - Kan ha tapt 609 millioner kroner på Nettby

Det er konklusjonen i en ny beregning gjort for avisen. Dette tapet skyldes det avisen selv mener er VGs tyveri av datakodene til nettsamfunnet Blink.

AVVISER ANKLAGENE: VG Netts Nettby vokste raskt forbi Dagbladets nettsamfunn Blink. Administrerende direktør i VG Nett, Jo Christian Oterhals, avviser beskyldningene om tyveri av datakilder fra konkurrenten.
Publisert:

Et team bestående av to professorer og en førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskolen mener Dagbladet kan ha tapt over 600 millioner kroner på det påståtte tyveriet av kildekoder fra nettsamfunnet Blink.

- Vi har gjort en økonomisk analyse av markedet for sosiale medier, og har fokus på de norske nettsamfunnene. Så har vi estimert de ulike konsekvensene av at Dagbladets nettsamfunn ble utradert på veldig kort tid, forteller professor Øystein Foros ved Handelshøyskolen.

Han har sammen med sine kolleger professor Frode Steen og førsteamanuensis Kenneth Fjeld utarbeidet en rapport med beregninger på oppdrag for Dagbladet.

Søksmål

Dagbladet saksøkte i begynnelsen av 2008 Nettby-utvikler Fredrik Kristiansen. Bakgrunnen var at Kristiansen i 2005 forlot jobben som utvikler av Blink og gikk over til konkurrenten VG Nett. Ifølge Dagbladet tok Kristiansen med seg kildekoden som var utviklet gjennom fem år i Dagbladet Medialab. Selskapet mente at det påståtte tyveriet kostet Blink 97 prosent av trafikken.

Kristiansen nekter for at han skal ha kopiert kildekodene fra Blink.

Rettsaken mot Kristiansen skal opp i Oslo tingrett i september, og Dagbladet har tidligere beregnet at utvikleren har påført selskapet et tap på 413 millioner kroner. Men nå er beregningen altså løftet betraktelig.

Lar retten bestemme

Konsernredaktør John Arne Markussen i Dagbladet sier beregningen fra Handelshøyskolen ikke er det samme som et tallfestet krav fra avisen.

- Det er ikke slik at vi har et tallfestet krav for hva vi krever i erstatning. Vi har operert med en skjønnsmessig beregning av våre tap, og vi vil overlate til retten å foreta en skjønnsmessig vurdering. Vi har sagt hva vi mener, men det er ikke det samme som et bombastisk krav.

- Og nå har dere fått en ny beregning?

- Ja, vi har fått en ny beregning, og der er 609 millioner kroner satt som et tak for hva vi kan ha tapt. Beregningen inneholder også et nedre beløp.

- Vannvittig

Administrerende direktør Jo Christian Oterhals i VG Nett avviser at VG Nett har gjort noe galt, og mener kravet fra Dagbladet er vanvittig.

- Vi synes kort sagt at den forrige beregningen på 413 millioner kroner var helt vill, og den nye beregningen er ikke noe mindre vanvittig, sier Oterhals.

(E24 eies av VG og Aftenposten)

Sjekk E24s nye sider for media, markedsføring og PR

Publisert: