Skeptiske til dobbeltrolle

PR-sjef Julie M. Brodtkorb anbefales å offentliggjøre kundeliste.

HØYREPROFIL: Julie Brodtkorb Voldberg (til v.) var tidligere stabssjef for Erna Solberg. Nå skal hun lede PR-byrået JKL.
Publisert:

I dag ble det kjent at Høyreprofilen tar over lederjobben i PR-byrået JKL. Samtidig vil Julie M. Brodtkorb beholde posisjonene som representant i Bystyret i Oslo og leder av Høyres Kvinneforum.

Kunnskapsminister og avtroppende SV-leder Kristin Halvorsen var i forbindelse med Bjarne Håkon Hanssens overgang til PR-bransjen på banen med krav om offentlige kundelister.

Hun mener Brodtkorbs jobb/verv-kombinasjon fremmer ekstra behov for informasjon.

- Det stiller ekstra strenge krav til hvordan hun håndterer habilitetsspørsmål. Større åpenhet ville selvsagt vært et viktig i bidrag i så måte, uttaler Halvorsen til E24.

Samtidig presiserer Halvorsen at hun ikke ønsker politikerforbud for PR-rådgivere.

PR-konkurrent anbefaler å åpene kundelistene

For å beholde vervet som vararepresentant i Stortinget har Even Westerveld i Geelmuyden.Kiese avtalt at når Westerveld møter på Stortinget, sender han kundelisten til KrF.

VIL HA ÅPENHET: Kristin Halvorsen mener Julie Brodtkorb i JKL/Høyre bør fortelle offentligheten hvem hun jobber for.

Han oppfordrer Høyrepolitikeren til å velge tilsvarende løsning.

- Jeg synes vi har kommet frem til en god og åpen løsning i GK, som godt kan kopieres av andre. Den innebærer at jeg som 2. vara gir Stortinget en liste med mine oppdragsgivere dersom jeg kalles inn, slik at man kan få en uavhengig vurdering av eventuelle interessekonflikter.

Sluttet i Bystyret

Da Arbeiderpartiets Trond Jensrud begynte i Gambit HK i november i fjor, valgte han samtidig å trekke seg fra vervet som folkevalgt.

- Det hadde ikke vært bra for omdømmet om jeg hadde fortsatt i bystyret samtidig som jeg jobbet her. Jeg vil være ekstra varsom med hvilke saker jeg tar i frem til valget, sa han til Aftenposten tidligere i år.

Wulfsberg-Gamre kom fra stillingen som byrådssekretær for presse og informasjon for byrådslederen i Oslo kommune.

Ber om tillit

Julie Brodtkorb forsvarer valget med å beholde politikerrollene ved å vise til forskjell mellom verv og jobb.

- Hvordan kan Oslos befolkning som har valgt deg inn i bystyret vite at du representerer dem, og ikke en av dine anonyme oppdragsgivere for PR-byrået?

- Det har jeg løst ved å be om å sitte i sosial- og helsekomiteen. Dette er spørsmål som gjelder alle i bystyret som kommer fra næringslivet, det er ikke bare kommunikasjonsbransjen, sier hun.

- Så du ber rett og slett om folkets tillit?

- Ja, på lik linje med alle andre fra næringslivet. Det ville vært veldig skummelt om alle fra næringslivet skulle miste sine verv som dette, da ville vi sitte igjen med kun offentlig ansatte.

- Ikke uproblematisk

Per Edgar Kokkvold mener PR- og Høyreprofilen går utfordrende tider i møte, selv om han mener rollene i prinsippet ikke er uforenelige.

- Det vil hele tiden bli reist spørsmål om habilitet fra pressen og andre kritiske aktører, og det vil ikke være noen fordel for Julie Brodtkorb. Samtidig vil jeg legge til at det er ikke er kriminelt å være i PR-bransjen. Det som gjør det komplisert er hemmelighold i forhold til nettverk og kunder. Det vil ikke være uproblematisk, sier han.

Pressenestoren føyer seg til rekken sammen med Kristin Halvorsen og E. Westerveld om mer åpenhet og offentlig tilgjengelige kundelister.

Men det har ikke den nye JKL-sjefen planer om.

- Nei. Det er heller ikke kutyme for andre som har folkevalgte verv og sitter i næringslivet. Det ville gjort det vanskeligere for mennesker i næringslivet å delta i folkevalgte organer, sier Julie Brodtkorb

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om