- Bensinbiler vil dominere i 2040

Det amerikanske energidepartementet spår at bensindrevne biler fortsatt vil utgjøre den desidert største gruppen i den amerikanske bilparken i 2040.

- EL-REVOLUSJONEN UTEBLIR: I hvert fall ifølge Energy Information Administration (EIA), som er en del av det amerikanske energidepartementet. Ifølge dem vil hele 78 prosent av de lette personbilene i den amerikanske bilparken være bensindrevne i 2040.
Publisert: Publisert:

Den nye rapporten er dyster lesning for dem som håper på en grønn revolusjon i det amerikanske bilmarkedet.

Energy information Administration (EIA), som er en del av det amerikanske energidepartementet, spår at det vil ta lang tid før den elektriske revolusjonen i bilindustrien for alvor tar til i USA.

Ifølge organisasjonens årlige rapport, 2014 Annual Energy Outlook, vil hele 78 prosent av de lette personbilene i den amerikanske bilparken være bensindrevne i 2040.

Til sammenligning spår de at elektriske kjøretøy vil utgjøre skarve 1 prosent, mens hybrid-biler vil utgjøre 6 prosent.

- Mer bensineffektive

EIA begrunner dette med at bilprodusenter heller ønsker å bygge avanserte bensinmotorer enn å gjøre drastiske endringer i sine produksjonslinjer, ifølge amerikanske The Verge.

Til gjengjeld spår de at teknologi som muliggjør mer effektive motorer vil bli langt viktigere.

Såkalte mikrohybrider, altså biler med bensin- eller diesel-motor som slås av når bilen står stille, vil ifølge IEAs anslag utgjøre 42 prosent av bilparken dette året.

Mikrohybridenes «stopp-start»-funksjon gir en svært beskjeden reduksjon i bilens CO2-utslipp.

Norge i teten

Disse prognosene kan virke vel pessimistiske dersom man ser på hva som har skjedd i det norske markedet de siste årene.

Norge er verdenseneren når det gjelder andel oppladbare biler i bilparken. Og 2013 var året da nordmenn omfavnet elbilen for alvor.

Per dags dato er det 19.039 elbiler på norske veier, ifølge EV Norway. Nesten halvparten av disse ble solgt i år.

Men det har vært en kraftig økning her til lands både i 2012 og 2013. I 2011 var det 3392 ladbare biler på veiene ved årets utgang, og disse var hovedsakelig av merkene Buddy og Think.

Nye modeller fra blant andre Nissan og Tesla har slått meget godt an i det norske markedet.

- Lønner seg i Norge

Men ifølge Ole Henrik Hannesdahl i den norske organisasjonen «Grønn bil» skyldes dette i stor grad politiske incentiver.

På norske veier er det for eksempel mer enn ti ganger så mange elektriske biler som i Danmark.

- Det vi har i Norge er et marked der det lønner seg å velge elbil, mens det i både Sverige og Danmark er en merkostnad knyttet til å kjøre elektrisk, uttalte Hannesdahl til E24 i november.

Les også:

Ganske enkelt en elbilTesla sliter med å betale regningeneElbiler i kollektivfeltet: Nå kommer målingeneElbilrekord i november: - Tallet kunne vært enda høyereDette er det viktigste elbil-godet for kjøperne

Publisert: