Tesla endrer flaggskip-bilen for å unngå tilbakekalling

Elbil-produsent Tesla endrer softwareinnstillingene på Model S - for å unngå tilbakekalling og skade på elbilens rykte.

RIPER I LAKKEN: En Model S parkert utenfor Teslas fabrikk i Fremont, California. Flere tilfeller av branner med denne biltypen har gitt selskapet renomméproblemer den siste tiden.
Publisert: Publisert:

Etter flere branntilfeller har det blitt satt fokus på Teslas populære Model S de siste dagene.

Toppsjef Elon Musk har bedrevet brannslukking på sosiale medier, og klarte i går å snu et betydelig børsfall.

E24 BIL: Få siste nytt fra bil-verden på våre bilsider

Aksjen hadde falt 12 prosent bare de siste tre dagene, og da amerikanske veimyndigheter i går varslet at de har innledet en granskning for å finne årsaken til brannene gikk han ut på sin blogg.

Dårlig beskyttet bunn

BRANNSLUKKING: Telsa-sjef Elon Musk.

Musk skrev at selskapet skal endre softwareinnstillingene som styrerer Model S-utgavens fjæringssystem, slik at bilen ikke lenger vil ligge like lavt over bakken.

Dette skal redusere risikoen for at batteripakkene, som ligger lavt i bilen, punkteres ved at man treffer ujevnheter i veibanen. Dette skal ha vært årsaken ved de omtalte brannene den siste tiden.

Les også: Tesla raser på Wall Street

Tesla håper dette grepet skal hindre at amerikanske trafikkmyndigheter beordrer en tilbakekalling av bilen - og beordrer at man installerer en tykkere bunn på bilen for å beskytte batteripakkene.

Tesla Model S har aluminium i bunnen. Bloomberg siterer eksperter på at metall-laget i bunnen bør gjøres tykkere, eller skiftes fra aluminium til stål.

Dette vil heve prisen på bilene betraktelig - i amerikansk målestokk fra 70.000 dollar til 100.000 dollar, skriver Bloomberg.

Kan skade navnet

En tilbakekalling vil også skade merkevarenavnet betydelig, ettersom Elon Musk og Tesla har skrytt av å lage den «tryggeste bilen i Amerika».

UTBRENT: En Telsa Model S som brant i Tennesee i USA tidligere i måneden. Minst tre ulike branner den siste tiden kan linkes til skader på batteripakkene i Tesla-ene. Nå ønsker firmaet å ta grep slik at man øker sjansen for å unngå skader på batteriene.

En tilbakekalling vil også være et kraftig skudd for baugen for elbilers generelle renommé, da Tesla Model S er et flaggskip ikke bare for fabrikanten Tesla, men hele bransjen.

Les også: Tesla utvider og forlenger batterisamarbeid

I 2011 var det Chevrolets elektriske modell kalt Volt som ble truet med tilbakekalling, etter at flere tilfeller med branner grunnet skader på batteripakken.

Chevrolet kastet seg rundt, ga alle som hadde kjøpt bilen sjansen til å bytte den inn, forsterket lithiumione-batteriene og toppsjefen lot seg avbilde mens han kjørte rundt i en Volt. Grepene gjorde at Chevrolet unngikk en ydmykende tilbakekalling.

Les også: Elbilsalget langt foran prognosene i Norge

- For slike høyteknologiske biler er en tilbakekalling svært dårlig nytt, oppsummerer Bill Visnic, redaktør for det amerikanske bransjenettstedet Edmunds.

- Dette er Musk veldig klar over, og han vil svært gjerne unngå det.

Publisert: