Nå vil «alle» være med på Tesla-eventyret

Investorene strømmer til elbilselskapet.

POP: Tesla har gjort foreløpig suksess med sin Model S. Her er broren, Model X.
Publisert:

- Enten blir de en nisjeprodusent som Porsche og Maserati, og lager 50.000 eksklusive biler hvert år. Eller så knekker de koden for en 30.000-dollars bil som blir startskuddet for virkelig storindustri. Musk har en visjon om å skape et selskap verdt over 50 milliarder dollar innen fem år, sier en investor til nyhetsbyrået Reuters.

Han ser for seg at Tesla kan bli det nye GM eller Ford, og er ikke alene om å ha tro på både selskapet og gründer Elon Musk.

Selskapet solgte denne uken obligasjoner, og gjennomførte i tillegg en aksjekapitalutvidelse. Begge deler gikk så det suste.

Grunnet stor etterspørsel ble det utstedt flere obligasjoner og aksjer enn planlagt, til gunstige betingelser for selskapet (se faktaboks).

Blant dem som sikret seg aksjer, var nevnte Elon Musk, som kjøpte eierandeler for 45 millioner dollar. Han lover samtidig å investere ytterligere 55 millioner dollar på et senere tidspunkt.

Emisjonsprosessen skaffet Tesla over én milliard dollar totalt.

Jubelvår

Den vellykkede kapitalinnhentingen underbygger at 2013 så langt har vært et svært sterkt år for Tesla.

  • Aksjekursen har skutt fart gjennom våren, og mer enn doblet seg siden inngangen til det andre kvartalet.
  • Selskapets nye modell - S - har fått god mottagelse blant bilekspertene.
  • Selskapet tjener endelig penger.

I forrige uke kunne Musk presentere Teslas første kvartal med overskudd. Resultatet endte på 11 millioner dollar.

- Klokt

- Det har gått over all forventning. Tesla har hatt store utfordringer, men egentlig klart å levere hele veien. Model S har blitt veldig godt mottatt, også i mer kritiske fora, og den har fått fantastiske testresultater, sier Hans Håvard Kvisle, styremedlem i Elbilforeningen og skribent på elbil.no.

Han lar seg imponere over måten Tesla har fått i gang produksjonen.

- Dessuten har sjefen vist at han også har sterk tro på dette gjennom å skyte inn egne penger, og det øker tilliten hos investorene, sier han.

Kvisle understreker at Tesla-aksjen er populær blant spekulantene, og at en del av den eventyrlige børsoppgangen kan skyldes dette.

- Jeg opplever at Tesla benytter muligheten til å styrke finansene mens det er positiv stemning, og det mener jeg at er klokt. De vet at de har store oppgaver foran seg, med utvikling og produksjon av nye modeller, og dessuten vil de nok vise at de kan betale tilbake pengene de har lånt av energidepartementet i USA.

Han mener at markedsresponsen Tesla mottar er den viktigste driveren for selskapet framover.

- De skal levere i Europa i løpet av sommeren, et anselig antall biler, og er avhengige av fortsatt god etterspørsel i Europa og USA. Noe jeg tror de får, så lenge Model S kommer ut i markedet i det nåværende tempoet.

Les også: Tesla-sjef «tvitrer» elbilaksjen opp

Les også: Nå tar elbilsalget av

Les også: Masseoppsigelse hos Fisker ender i søksmål

Publisert:
Gå til e24.no