TV3 større enn TVNorge

Historisk tv-uke i forrige uke. Ikke siden 2001 har TV3 vært større enn TVNorge.

DARREN STAPLES
  • Knut Kristian Hauger - Kampanje
Publisert:

Forrige uke ble en meget spesiell tv-uke. Ser en på landets største tv-kanaler skjedde det nemlig noe med den interne rangeringen av kanalene. Hva gjelder størrelse i det store riksuniverset (12+) har listen over landets største tv-kanaler, vært ganske forutsigbar lesning opp gjennom årene.

De gangene det har vært en endring er det stort sett NRK1 og TV 2 som av og til har klart å bytte på rekkefølgen som landets største tv-kanal.

Men litt lenger ned på listen har TVNorge alltid vært større enn TV3. Det var de imidlertid ikke i forrige uke.

Les også: TVNorge skylder på TV3-fotball

For første gang siden 2001 var TV3-sjef Lasse Kokvik større enn konkurrenten TVNorge. Markedsandelen til TV3 i uke 21 økte til 8,8 prosent, mens TVNorge falt til 7,8 prosent.

Første gang på syv år

Ikke på nærmere syv år har TV3 vært større enn TVNorge. Det var i uke 50 i 2001. Da sendte TV3 håndball-VM for kvinner flere dager. Etter det har TVNorge vært nummer to blant de kommersielle tv-kanalene.

Det store skiftet mellom TVNorge og TV3 kom nettopp i 2001. TV3 hadde de siste årene vært større og fløt godt på realitysuksessen "Robinsonekspedisjonen". Men så fant TVNorge frem "Big Brother", samtidig med kanalen fikk viktig distribusjon fra lokal-tv-kanalene. Det skjedde samtidig med at TV3 begynte å slite med egenproduksjonene og dermed stakk TVNorge i fra.

Sterke Champions League-tall

I forrige uke kunne TV3 ta revansje, godt hjulpet av den store fotballfinalen i Champions League mellom Manchester United og Chelsea.

- Onsdagens finale i UEFA Champions League bidro naturligvis sterkt til rekorduken, sier presse- og informasjonsansvarlig i TV3, Glenn Ø. Støldal.

Les også: Drømmetreff for TV3

I tillegg begynner også TVNorges distribusjonsfordel å krympe sammenlignet med TV3. I februar i år avsluttet Telenor og TV3-eier Viasat en mangeårig kamp om å distribuere flere av landets største tv-kanaler eksklusivt. Tv-sjef i mediebyrået Initiative Universal, Christian Sørlie, trekker frem flere forhold som har løftet TV3.

Les også: TVNorge ikke skremt av TV3

Les også: TV3 er på krigsstien

- Ingen trend

- At TV3 var større enn TVNorge i forrige uke skyldes primært Champions League og dette er ikke en trend vi kommer til å se hver uke, men de kommer til å nærme seg TVNorge sakte og sikkert. De har lykkes raskere enn både de selv og bransjen hadde forventet i forhold til distribusjonsøkningen. sier Sørlie.

Reklamekjøperen selv er også overrasket over hvor fort dette har gått. Sørlie trodd hele Viasat-gruppen først i fjerde kvartal ville være større enn ProSiebenSat1-gruppen. I forrige uke Viasat en samlet markedsandel på 11 prosent, mot ProSiebens 9,3 prosent.

- TVNorge har ikke klart å holde på den gode utviklingen der de med program som "Heia Tufte" og "Lost" fikk høye seertall. TVNorge har gått litt feil vei, mens TV3 har lykkes mer. Jeg vet ikke om det TV3 er kvalitativt så mye bedre, men det er tydelig at distribusjonsøkningen og en viss Trygve Rønningen-effekt har slått inn, sier Sørlie.

Flere nyheter om medier, reklame og markedsføring

Publisert:

Flere artikler

  1. RBK er Viasats Gullkalv

  2. TV3 blir fotballfri kanal

  3. Stor kamp - store penger

  4. Annonsørinnhold

  5. NRK skrur av fotball-VM

  6. TV3 og Viaplay mister Champions League-rettighetene