Få tegn til Edda-salg

Spekulasjonene går om et salg av Edda Media, men samtidig er det mye som tyder på at David Montgomery ikke har planer om noe snarlig salg.

Publisert:

Da London-børsen stengte onsdag ettermiddag ble Mecoms aksjer notert til 24,50 pence. Det er over 50 prosent høyere enn i mai da ryktene gikk om at et forestående kollaps for David Montgomerys avisimperium var nær forestående.

Samtidig hevder både fagbladet Journalisten og Dagens Næringsliv (DN) at et bud på den viktigste delen av Mecom, nemlig norske Edda Media, er like rundt hjørnet.

Budet må i så fall gå via London-børsen til alle aksjonærer i Mecom, enten det skjer med eller uten anbefaling fra Mecoms styre.

Samtidig er det lite som har skjedd i markedet de siste tre månedene som tilsier at David Montgomery er mer innstilt på å selge ut Edda nå enn tidligere. Og så langt har styret i Mecom gitt sin leder full støtte i motstanden mot å selge juvelen i det som skulle bli et europeisk aviseventyr.

Les også: Vil slå sammen Edda Media og A-pressen

Pluss for Mecom

Det viktigste i positiv retning som har skjedd Mecom de siste ukene er at den danske gratisavisen, Nyhedsavisen, har gitt opp. Dermed går gratisaviskrigen i København mot slutten og ikke minst Berlingske kan puste lettet etter at avisen er blitt tappet gjennom den ødeleggende krigen mellom gratisavisene.

Samtidig har annet kvartal vært gode for Mecom både i Norge (Edda Media) og i Polen. Problemet Berlingske består, men det kan synes noe mindre nå enn da gratisavisene kjempet på det verste for et halvt år siden.

Uansett er ikke presset på Mecom så sterkt som da aksjen ble notert 50 prosent under dagens nivå.

Onsdag ble det for øvrig omsatt litt under 5 millioner aksjer i Mecom. Kursen har ikke steget mye i løpet av august, men omsetningen har vært økende, noe som kan henge sammen med de mange ryktene om et oppkjøp.

Les også: Edda satt Mecom under press
Les også: - Edda-bud på 3,8 mrd.

Norsk enighet

At det på norsk side lenge har vært et ønske om å fusjonere A-pressen og Edda Media er det liten tvil om. Industrielt og strategisk er en slik fusjon nesten nødvendig for å møte konkurransen fra Schibsted-prosjektet Media Norge.

Enkelte i Edda har imidlertid pekt på A-pressekonsernets sosialdemokratiske formålsparagraf som et problem. Samtidig er Edda Medias ledelse klare på at de ikke ønsker de gamle Orkla-avisene solgt stykkevis og delt, men som en gruppe. Og på toppen av det hele må loven om eierskap i media endres for at en slik fusjon kan gjennomføres.

Til syvende og sist er det dessuten David Montgomery og de finansinstitusjonene som står bak ham, som avgjør om noe skal selges. Og med de beløp som blir antydet fra norsk side er det neppe aktuelt for iren å selge noe som helst, med mindre han blir tvunget til det.

Les også: Krever 4,5 mrd for Edda

Flere nyheter fra E24

Publisert: