JP Morgan tror ikke på Musks finansiering: Tesla-aksjen hentet seg inn etter kraftig fall

Et av USAs største meglerhus tror ikke lenger på at Tesla-sjef Elon Musk har sikret finansieringen som må til for å kunne ta selskapet av børs.

MANGE JERN I ILDEN: Samtidig som Tesla jobber hardt med å øke produksjonen av «folke-elbilen» Model 3, har selskapet også lansert den kommende Roadster 2. Her er Elon Musk avbildet under avdukingen.

Foto: Handout Reuters
Publisert:,

Tesla-aksjen snudde til forsiktig oppgang i New York, etter at aksjen fikk juling i handelen før børsåpning og deretter falt da handelen åpnet.

Aksjen var ned så mye som ni prosent på nyhetene om at storbanken JP Morgan kuttet kursmålet for Tesla til 195 dollar aksjen, hvilket er 36 prosent lavere enn sluttkursen fredag.

Aksjen har, etter en kort tur i grønt, flatet ut noe, og er klokken 20.15 ned 1,87 prosent for dagen.

Faller før handelen

JP Morgan økte målet med 113 dollar den 8. august, etter at Elon Musk i en Twitter-melding fortalte at han vurderer å kjøpe selskapet av børs for 420 dollar aksjen.

I den samme meldingen fortalte Musk at finansieringen for et slik gigantoppkjøp var sikret.

Nå har imidlertid storbanken blitt skeptisk til om det i det hele tatt er noen som er villige til å bla opp for å finansiere Musks planer:

– Vår tolkning av påfølgende hendelser gjør at vi ikke anser finansieringen som sikret, og at det ikke var noe formelt forslag, skriver analytiker Ryan Brinkman i et notat ifølge CNBC.

Brinkman viser til et blogginnlegg Tesla-sjefen publiserte 13. august, der han skrev at et saudisk fond har spurt etter «ytterligere detaljer» om hvordan selskapet skal bli privat. Han mener opplysningen viser at en avtale er langt fra ferdigstilt, slik Musk ga inntrykk for på Twitter.

Tesla-aksjen er ned rundt tre prosent i tidlig handel på Wall Street, etter at aksjen var ned så mye som ni prosent i førhandelen.

Les også

Elon Musk etter Twitter-storm og produksjonsproblemer: – Det siste året har vært ulidelig

Har fått børstilsynet på nakken

Twitter-meldingen fra Tesla-sjefen fattet ikke bare investorer og journalisters interesse, men også det amerikanske børs- og finanstilsynet, Securities and Exchange Commission (SEC).

Onsdag i forrige uke ble det kjent at SEC hadde startet undersøkelser i kjølvannet av den famøse Twitter-meldingen. Det skal særlig ha vært formuleringen om at finansieringen av et oppkjøp var på plass som vakte interesse hos finansmyndighetene. I kjølvannet av twittermeldingen steg verdien på selskapet voldsomt, og senere har det blitt dokumentert at finansieringen ikke var så på plass som man fikk inntrykk av.

To dager senere, på fredag, skrev New York Times at Elon Musk kunne bruke verdiene i romfartsselskapet SpaceX til å delfinansiere oppkjøpet av Tesla. Avisen siterte kilder «nær prosessen».

– Jeg tror han er gal nok

Investor og forvalter, Jan Petter Sissener, har satset på et fall i aksjekursen til Tesla gjennom en shortposisjon. Sissener, som er kjent for sin kritikk av prisingen til Tesla-aksjen og selskapets manglende evne til å skape inntjening, uttalte seg sterkt kritisk til Twitter-meldingen.

Sissener mente utspillet var «fullstendig useriøst», men mente det er fullt mulig at Musk vil prøve å ta selskapet av børs:

– Jeg tror han er gal nok, men om han har fått «funding» (finansiering, journ.anm.) så er det fra noen med mer penger enn IQ, sa Sissener.

Regnskapet for andre kvartal som ble sluppet nylig, viser at Tesla fortsatt går med underskudd. Selskapet mener likevel at de skal klare å levere et overskudd i andre halvår i år.

Les også

Kjører motsatt vei enn Musk: Kinesisk konkurrent går mot børsnotering i New York

Les også

Musk har amerikanske myndigheter på nakken

Her kan du lese mer om