Møtte Elon Musk: – Elon er det vi ikke er – et geni

STAVANGER (VG/E24) Bellona-leder Frederic Hauge og forlegger Erling Kagge var blant de få utvalgte som fikk møte vennen Elon Musk på to (tre) mannshånd mandag.

MUSK-VENNER: Forlegger Erling Kagge, Bellona-leder Frederic Hauge og Christian Eidem koste seg med en øl etter å ha tatt en øl med Elon Musk.
Publisert:

Egentlig var det fire, fordi Musks nære venn, Christian Eidem, også var med.

Han er den av de tre som kjenner Musk best.

– Vi studerte sammen ved Wharton, ved Universitetet i Pennsylvania, og skrev hovedoppgave sammen, sier Eidem.

– Om hva?

– Om virtuell søkemotor, www, som skulle være allment kjent for alle. Dessverre ble det Google som kom først, sier Eidem.

Tesla-gründer Elon Musk under åpningen av Offshore Northern Seas i Stavanger

– Greide å fikse noen øl

Mandag ettermiddag sto pressen på utsiden og ventet i timevis på at verdens rikeste mann skulle komme ut etter åpningen av oljemessen i Stavanger.

Men Musk kom ikke. Han hadde et par møter med noen få utvalgte folk han hadde plukket ut.

Tre av dem var det odde trekløveret Hauge, Kagge og Eidem. De ble invitert til Musks hotellrom i 6. etasje ved Clarion Hotel Energy i Stavanger, som ligger helt inn til det gigantiske messeområdet utenfor Stavanger sentrum.

Da var klokken 16.30.

De kom ned igjen to timer senere, leende.

– Vi greide å fikse noe øl, så det var veldig hyggelig. Vi pratet mest skit, om fotball og andre guttegreier, sier Hauge.

GENIERKLÆRT: Erling Kagge sier det er en ting som skiller dem fra Musk. – Han er et geni.

Under dekk med Musk

Hauge har kjent Musk i mange år. Han var en av dem som i Teslas fødsel så potensialet i den amerikanske elbilen. Hauge sikret seg den første Tesla Roadster som kom til Europa.

Han har siden stått selskapet nært og fått et godt forhold til Musk.

Da Musk var til stede under oljemessen i 2014, tilbrakte Musk en hel kveld under dekk på seilbåten til Bellona, sammen med Hauge.

Eventyreren og forleggeren Erling Kagge forteller at han ble kjent med Musk for 12 år siden.

– Det var på en ferie i Karibia. Vi ble gode venner og siden har vi hatt kontakt. Vi som har blitt litt kjent med ham, vet at han er en helt vanlig person, som er hyggelig og morsom. Og så er Elon det vi ikke er, et geni, sier Kagge.

Verdensledende i tre markeder

Elon Musk har gjort noe få andre har greid:

Å være verdensledende innen tre globale markeder:

Med Tesla har han tatt lederposisjon i utviklingen av elbiler, han var grunnlegger av betalingstjenesten Paypal, og via sitt SpaceX-satsing har han revolusjonert verdens romindustri.

Da han var på sitt mest ville knyttet til å få SpaceX opp å stå, kombinert med store kostnader knyttet til Tesla, var han på konkursens rand.

Det er ikke mange år siden.

I dag er han verdens rikeste mann, med en anslått formue på 2400 milliarder kroner, altså en fjerdedel av det norske oljefondet og mer penger enn et norsk statsbudsjett.

Da Elon Musk ankom ONS i Stavanger mandag.

Snek seg ut bakveien

Han er så rik at han kan kjøpe det meste, inkludert Twitter, som han fortsatt er i juridisk feide om med hensyn til oppkjøp.

– Dere diskuterte dog klima?

– Dette var stort sett bare alvor og gøy, hvor vi pratet om alt mellom himmel og jord, sier Kagge.

– Det er sjelden det begrepet er mer treffende, sier Hauge.

– Du oppdaterte ham på batterisatsingen deres i Arendal?

– Han kan batteri ekstremt mye bedre enn meg og får tusenvis av innspill om den teknologien. Men han var interessert og det er få andre jeg synes det er mer interessant å diskutere batterikjemi med, smiler Bellona-lederen.

Pressen som hadde stått på utsiden av hotellet siden tidlig i ettermiddag, ble lurt av Musk. De fikk ingen kommentar etter møtet.

Litt før 1930 snek han seg ut bakveien.

Ferden går etter hvert tilbake til USA, hvor Eidem og Musk skal på Burning Man-festivalen sammen.

Se! «Musk hyller Støre: – Spot on»:

Publisert:
Gå til e24.no