Facebook skal registrere lyden rundt deg
Facebook lanserer nå en funksjon som gjør at telefonen din kan «tyvlytte» til omgivelsene dine. - Kan bli svært lønnsomt, mener økonom.
Facebook kunngjorde denne uken at de skal skjerpe privatlivsinnstillingene, og minne brukerne om å begrense delingen av informasjon på profilene sine.
Samtidig lanserer nettsiden en ny funksjon for sine amerikanske brukere, hvor man tar i bruk mikrofonen på telefonen for å finne ut hva brukeren gjør.
Slik kan Facebook dele hvilken TV-serie som står på i bakgrunnen eller sangen du lytter til helt automatisk.
- Et smart trekk
- Dette er svært potent informasjon som kan bli lønnsom for Facebook, mener sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen.
Han mener at jo mer informasjon nettsiden samler om brukerne sine, jo mer blir Facebook verdt.
- På samme måte som salgsnettsteder som Amazon.com kan gi meg bedre tilbud ved å registrere hva jeg har kjøpt før, kan det være fordeler med slike tjenester. Samtidig bør folk bli mer bevisste og tenke seg om før de deler detaljer om privatlivet sitt, sier Andreassen.
FT: Facebook gjør nytt forsøk på å knuse Snapchat
Ifølge sjefsøkonomen har markedet stor tro på utviklingen av apper som grenser til overvåking av privatlivet.
- Børsen verdsetter Facebook til 157 milliarder dollar. Det vil si 700-800 kroner per bruker, for det er brukerdataene som utgjør Facebooks verdi, forklarer Andreassen.
Prisen for den nye funksjonen er altså at enda mer informasjon kan deles med reklamefirmaer og andre som kan ha nytte av å vite hva du liker å høre på eller se på TV.
- Dette er nok et smart trekk av Facebook. Det kan både føre til at folk bruker nettsiden mer aktivt, og at de kan lagre mer informasjon på serverne sine. Som igjen betyr at de kan ta enda mer betalt for tjenestene de tilbyr til alt fra HR-avdelinger, kredittselskaper, reklamesider, datingtjenester også videre, sier Andreassen.
Mer bevissthet
- Dette er en typisk utvikling i en generell trend med automatiske funksjoner, man trenger for eksempel ikke sjekke inn på steder lenger, det gjør telefonen din for deg, sier seniorforsker ved SINTEF, Petter Bae Brandtzæg, som forsker på bruken av sosiale medier i privat og offentlig sammenheng.
Den nye funksjonen kan sammenliknes med GPS-sporing som automatisk registrerer hvor du befinner deg når du deler en status på Facebook. Nå også med hva som foregår rundt deg.
- Det blir en del av utviklingen mot det man kaller "Internet of things", altså at alle tingene rundt oss kobles sammen, og skillet mellom internett og verden rundt oss blir mindre og mindre, sier Brantzæg.
Han tror stadig flere blir klar over at informasjonen de deler ikke bare deles med andre brukere.
- Som vi alle vet, er Facebook helt rå på å bruke data og finstille algoritmene sine. En undersøkelse i 2010 viste at svært få var klar over at en tredjepart kunne få tilgang til informasjonen, mens i dag er folk mye mer bevisste på at nettsider som Facebook, Amazon og Google vet veldig mye om dem, mener forskeren.
Det at registreringen nå skjer automatisk kan derimot senke bevisstheten rundt hva vi deler, tror Brantzæg.
Skal ikke spionere
Facebook legger vekt på at funksjonen er valgfri og lyden som fanges opp skal ikke bli lagret som er opptak, ifølge Facebooks talsperson Momo Zhou:
- Vi gjør ikke lydopptak som sendes til Facebook eller våre servere. Vi gjør lyden mobiltelefonen tar opp om til en kode - en kode som ikke kan endres tilbake til lyd - og så matcher vi den opp mot en database av koder, sier Zhou til Forbes.
Funksjonen lanseres først i USA. Facebook skal ha brukt et år på å bygge opp innholdskatalogen som inneholder millioner av sanger og mer enn 160 TV-stasjoner.
- Når det gjelder TV-serier, kan vi faktisk vite nøyaktig hvilken sesong og episode du ser på. Vi har bygget det inn slik at vi ikke røper hva som skjer i neste episode, sier Momo Zhou i Facebook.
Les også: