- Det er mer status å gå Birken enn å investere i en «startup»

Teknologi-gründere mener at Norge ikke er riktig sted for å starte et internasjonalt selskap.

BIRKEN: Den norske gründeren Espen Systad mener at det i Norge er mer status å bruke tid og penger på skirenn enn en «startup».
  • Sigrid Moe
Publisert:

Selv om Norge er et lite land, så er det også et land med mye rikdom og kjøpekraft, og mange smarttelefoner.

Likevel flytter teknologi-gründere til utlandet for å starte opp, eller for å utvide sine satsningsområder.

Må til utlandet

Bak det Berlin-baserte selskapet Capsule.fm står det to norske gründere. De lanserte tidlig i år The Early Edition, som har vært på topplister flere steder i verden.

Les også

Norske gründere vil vekke deg med en forførende stemme

En av gründerne, Espen Systad, forteller at det ikke en gang ble vurdert å starte opp fra Norge.

- Skal vi få til noe stort, må vi til utlandet. Stedet å være nå er enten Berlin eller Silicon Valley, sier Systad til E24.

TIL TYSKLAND: Espen Systad, en av gründerne bak Capsule.fm, sier at investorer og stort tech-miljø lokket dem til Berlin.

Han mener grunnen til at det er vanskelig å få til noe i Norge er at tek-miljøet er for lite og at det mangler private investorer.

- De som har penger i Norge kjøper seg en hytte på fjellet eller en leilighet i Berlin. Det er mer status å gå Birken enn å investere i en «startup», sier Systad.

Investorer

Han tror ikke dette er noe som kan fikses i løpet av en stortingsperiode, og han mener at det derfor ville være dumt å hindre gründere i å dra til utlandet.

- Det er like greit å ikke hindre folk i å dra ut. Da får man luftet norske ideer, ny kapital og kanskje penger og gode bedrifter som kommer tilbake til Norge.

Systad ønsker seg norske investorer som tenker mer på markedet enn politiske føringer.

Det er Silje Vallestad, gründeren bak Bipper, bSafe og Mobile Kids, enig i.

Les også

«Årets gründer»: Jeg fikk flere tusen «nei» før jeg fikk «ja»

Nye krefter

Hun har stor tro på Anita Krohn Traaseth som ny leder for Innvoasjon Norge.

- Jeg tror vi nå får nye krefter som tenker innovasjon, og ser på hvordan Innovasjon Norge kan styres mer av markedet enn byråkrati, sier Vallestad til E24.

Selv flyttet hun fra Bergen til California for å kunne jobbe videre med appen BSafe.

TIL USA: Silje Vallestad, gründeren bak Bipper, bSafe og Mobile Kids, har flyttet til California, og planlegger ikke å flytte tilbake til Norge.

- Det største for meg da jeg flyttet hit, var møtet med entreprenørskap-kulturen. Alle er gründere, jobber i et selskap eller investerer i vårt område. Det er enorm lidenskap her, og veldig stor vilje til å hjelpe hverandre. I Norge er man en litt sær rase som gründer, sier Vallestad.

Hun sier at det er ensomt å være gründer i Norge, og at det er få som skjønner hvorfor hun er villig til å ta risiko.

- Ingen har så gode støttesystemer som Norge. Selv om systemene er litt tunge, så er det enorme summer som støtter innovasjon. Men det er lite investorkapital utenfor olje, fisk og gass. Vi må tørre å satse på andre ting, sier Vallestad, og legger til at Norge i dag ikke er den rette plassen for å starte et globalt selskap.

Les også

Nordmann kåret til Årets gründer i New York

Vil til utlandet

Å starte et globalt selskap fra Norge, sammen med et team fra Toronto, er imidlertid akkurat det Jonis Josef nå prøver på.

I NORGE: Jonis Josef prøver seg som tech-gründer i Norge, men ser ikke bort fra at han senere vil jobbe fra utlandet.

Josef har en annen fulltidsjobb, og han omtaler gründervirksomheten som et enormt sideprosjekt.

Men en dag håper han sideprosjektet vil ta all oppmerksomheten.

Josef og teamet jobber nå med en utenlandsk investor, uten hjelp fra Innovasjon Norge.

- Vi forsøkte lenge å få norske investorer på banen, men få var interesserte i å ta sjansen. Når du er fra et av verdens rikeste land, men må gå utenlands for å få investorer, forteller det noe om hvorfor Norge henger så langt bak på innovasjonsfronten, sier Josef.

Hovedprosjektet er ikke lansert ennå, men de har nylig lagt ut applikasjonen Blinkt for salg i App Store.

Teknologi

Josef sier at selskapet vil ha hovedkontor et annet sted enn i Norge dersom selskapet skulle vokse seg stort. Han drømmer om et gründermiljø med teknologikompetanse, og investorer som også våger å satse på IT.

- Se på innovasjonen i Sverige, de har klart å få internasjonale suksesser som Spotify, Skype og Soundcloud. Her er det vanskelig å få til sånt, sier Josef.

Han sier at selv om svenskene ligger foran på innovasjon, så ligger de bak Norge på bruken av teknologi.

- Vi ligger langt frem når det kommer til IT-teknologi. Vi har nettbanker, Altinn, MinID, og en infrastruktur som gjør at selv bestemødre har smarttelefoner. Det gjør det lettere å se hva som kommer rundt neste sving med norsk bakgrunn. Flere burde ta sjansen, og si at funker det i Norge nå, så funker det i Latin-Amerika om noen år, sier Josef.

Les også:

Skummende suksess for mikrobryggerierDet offentlige trenger IT-kompetanse, men IT-studentene får ikke sommerjobbKokkekvartett flyr inn millionerEspen (22) hoppet av prestisjeskole for å starte brillebutikkBle apputvikler for å hjelpe pasientene der de er mestSøstrene Hilde og Janne snekret psykolog-app ved kjøkkenbordet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Entreprenørskap

Flere artikler

  1. - Få oppstartselskaper vokser nok til at det blir suksess

  2. Norske gründere: Dette er vår største utfordring

  3. Norske gründere vil vekke deg med en forførende stemme

  4. - Norge mister kompetanse og muligheten til store penger

  5. - Ikke prøv å bli som Silicon Valley, Norge