Utvikler en «Siri» for kontoret: – Nå er det en digital nedgradering når du kommer på jobb

Unit 4 satser på norskutviklet teknologi.

DIGITAL ASSISTENT: (f.v.) Thomas Staven (venstre) og Claus Jepsen i Unit4 har utviklet den digitale assistenten Wanda. Versjonen på bildet er ikke ferdig utviklet, og har derfor fått navnet Wendy.

Foto: PRIVAT
 • Sigrid Moe
Publisert:

– Det er en digital nedgradering når man kommer på jobb nå, der har vi som utvikler slike systemer ikke vært gode nok. Det skal ikke være et slikt skille, sier Thomas Staven, som er global produktstrateg i Unit4.

Agresso, som nå heter Unit 4 Business World, har sine røtter tilbake i 1983, men selskapet Agresso ble først etablert i 1991.

Selskapet er en del av en internasjonal IT-bedrift, som utvikler og leverer bedriftssystemer for blant annet økonomi, timeføring og prosjektstyring for kunder som Innovasjon Norge, Statskog, Schibsted, Bravida, flere norske kommuner m.m.

Milliarder

Foto: UNIT4

Mye av teknologien som nå legges frem er utviklet i Nydalen i Oslo.

– Tenk hvor mange milliarder man kan spare om hver ansatt bruker to minutter istedenfor en halvtime i uken på å føre timer. Hver ansatt får brukt tiden sin mye mer effektivt, sier Staven.

Disse problemene har Unit 4s utviklere i Norge jobbet med, og i juni skal de lansere en digital assistent for bedrifter.

Hun har fått navnet Wanda, og skal være som Apples Siri eller Amazons Alexa - men for bedrifter.

I første omgang kan man snakke med henne gjennom andre digitale assistenter, eller gjennom chatteprogrammer som Facebook Messenger, Skype, Skype for business eller Slack.

– Vi bruker andres teknologi og bygger videre, forklarer Staven.

– Hvorfor skal vi bygge et eget chatteprogram når folk allerede har sine favoritter, som fungerer veldig godt, spør han.

Nye generasjoner

Om du sender et bilde av en kvittering til Wanda, så kan hun gjenkjenne beløp, dato, hva du har kjøpt inn og hvor, og legge det inn til godkjenning for deg.

Hun kan også fortelle deg hvordan det går med prosjektene du jobber med, eller gå igjennom timeplanen din og foreslå en timeliste for deg.

– Jeg vokste opp med å godta at it-systemer er litt vanskelige, sier Staven.

– Men nå kommer det en generasjon som er vant til at alt skal være lett. Det må vi være klar for. Og i tillegg ønsker vi at det skal være lettere for den eldre generasjonen, som kanskje føler at de har falt av teknologi-racet, sier sjefarkitekt Claus Jepsen i IT-selskapet.

Les også

Fersk undersøkelse: Norske bedrifter er dårlig forberedt på personvernlov

Følger deg

Tjenesten skal også kunne følge med på hvordan du beveger deg, og for eksempel registrere hver gang du går inn på jobb. Dermed kan hun også bruke dette som bakgrunn for å foreslå timelister.

– Vi har snakket med våre kunder og de synes dette er en god løsning. Det er informasjon de synes det er greit at registreres, sier Staven, og legger til at de også skal ha en dialog med datatilsynet.

– Men i denne løsningen er det den ansatte som styrer hvilken informasjon arbeidsgiveren har. Han får ikke tilgang til den ansattes bevegelser, informasjonen skal brukes til at Wanda kan foreslå for eksempel timelister, sier Staven.

Les også

Bill Gates: Roboter bør betale skatt

Prosjekter

Hun skal også gjøre det enklere å planlegge prosjekter, ved å lære av prosjektene du tidligere har jobbet med, og foreslå oppsett og løsninger.

– Vi har også sett på hvordan Wanda kan fange opp faresignaler om det ikke går bra med et prosjekt, gjennom blant annet analyse av tekster og samtaler folk har gjennom chatten, sier Jepsen.

– Vi tror at de fleste brukerne innen fem år ikke vil sitte foran skjermer som de gjør i dag, legger han til.

Det var i 2014 Unit 4 ble tatt av børs, da det private investeringsselskapet Advent International kjøpte alle aksjene i konsernet.

Den norske virksomheten, da kjent som Unit 4 Agresso, er fremdeles registrert som datterselskap av det nederlandske selskapet.

Wanda skal etter planen lanseres i juni, men også videreutvikles.

For ordens skyld: E24 Dine Penger er heleid av VG, som igjen er eid av Schibsted. Schibsted er en av kundene til Unit 4.

Les også

Snart kan kunstig intelligens styre vannkraftverkene

Les også

Tilbyr nye jobber til ansatte som sier de kan erstattes av roboter

Les også

Norges første forskningssenter for kunstig intelligens: Mener Norge ligger bakpå

Her kan du lese mer om

 1. Teknologi
 2. Kunstig intelligens
 3. Digitalisering
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  De skal gjøre livet vårt enklere, men så langt er det få som har tatt dem i bruk

 2. – Stemmestyring blir viktig for netthandelen

 3. Tid for norsk digital industri

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Det digitale kappløpet innen shipping er i gang

 6. Kongsberg og Wilhelmsen går sammen i digital logistikkallianse