Én av to slutter om sjefen nekter dem smarttelefon

En ny undersøkelse viser at én av to ville vurdert å bytte jobb om det ble forbudt å bruke egen smarttelefon eller nettbrett på jobben.

HAR DU EN SLIK KOBLET OPP MOT JOBBEN? Husk å tenke på at din private mobil eller nettbrett med jobbmail, tilgang til bedriftens systemer eller sensitive dokumenter, kan bli hacket eller stjålet.
  • Eric B. Utheim
Publisert: Publisert:

Det skaper bekymring hos bedriftsledere, som frykter at sensitiv informasjon skal komme på avveie, fordi den er lagret på medarbeidernes private mobiler, nettbrett eller PC-er.

Disse enhetene er ofte utenfor selskapets sikkerhetsløsninger, og glemmes, stjeles eller forlegges. Enhetene er også gjerne koblet opp til bedriftens systemer, blant annet for å gi jobbmail på en ansatts iPhone eller iPad. Mange lagrer også jobbrelaterte dokumenter og annen informasjon på de bærbare enhtene.

Alt dette øker sjansen for at bedriftssensitiv informasjon kan havne i galehender.

Les også: Sensitiv info på én av tre mobiler

Samtidig viser den ferske undersøkelsen at stadig flere arbeidere i de nordiske landene forventer å få bruke egne enheter.

50 prosent ville vurdert å bytte jobb om de ble fortalt at de ikke kunne bruke sine smarttelefoner, nettbrett eller PC-er, heter det i undersøkelsen, som er bestilt av VMware, en kommersiell aktør i datalagringsbransjen, men utført av uavhengige Vanson Bourne.

Hva med sikkerheten?

Mer enn halvparten (62 prosent) svarer at bedriften de er ansatt i ikke klarer å tilby god nok fleksibilitet til å jobbe effektivt på farten.

56 prosent av de spurte sier de ikke tror deres organisasjon tilbyr de mobile enhetene og applikasjonene som skal til for å være så effektive som mulige.

Les også: - Norske ledere slappe og naive

Undersøkelsen har også spurt nordiske ledere med ansvar for bedriftenes IT-avdelinger, om hva de tror konsekvensen av stadig økt bruk av personlige «dingser» kan bety:

Nesten to tredjedeler (62 prosent) tror at bedriftsinformasjon blir lagret på private enheter, hvorav over halvparten (52 prosent) mistenker at denne informasjonen kan være kommersielt sensitiv.

Mange usikre på om de har sensitiv info

Deres mistanker er legitime: 41 prosent av de spurte arbeiderne har nemlig oppgitt at de er sikre på at informasjonen de har lagret på sine private «dingser» ikke var av sensitiv karakter.

- Det betyr at majoriteten ikke med sikkerhet kan si det samme, heter det fra VMware.

Nylig uttalte kommunikasjonsrådgiver Fredrik Ruud Johnsen i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) at «den økte bruken av smarttelefoner utgjør en sikkerhetsrisiko for norske bedrifter».

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) nevner bedriftsdata lagret på «egen dings» som et av faremomentene ved trusselåret 2013.

NorSIS har forøvrig laget en liste over hvordan du sikrer dine mobile enheter.

Brer om seg

Stadig flere nordiske bedrifter åpner for å tillate bruk av egne private nettenheter i jobbsammenheng.

61 prosent sier de vurderer å implementere BYOD (Bring Your Own Device), mens vel halvparten (47 prosent) av de spurte sier de nå utvikler systemer og strategier som tar høyde for at de ansatte skal kunne være mobile og ha ekstern tilgang til informasjon forbundet med deres arbeid.

- En ny bølge av ansatte bruker mobile enheter til sin fordel for å arbeide mer effektivt og innovativt, og mange bedrifter prøver å holde tritt med denne trenden, sier sjef for VMware i Norge, Kristine Dahl Steidel.

- Hvis de ansatte ikke får tilbud om de mobile ressursene de krever, vil mange ta initiativet og presse frem endring på egenhånd. Kunnskapsrike bedrifter oppfatter dette og prioriterer å få i gang formelle mobilitetsstrategier for å høste initiativene til sine ansatte og for å opprettholde sin konkurransedyktighet, uttaler hun.

- Bedrifter må balansere mellom å omfavne og promotere en fleksibel arbeidskultur med det å beskytte bedriftens intellektuelle eiendeler og kundeinformasjon.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. – De spiller russisk rulett med sensitive data

  2. Sikkerhetsekspert advarer: Ikke bruk privat datautstyr på jobb

  3. Bruker du like passord over alt?: Nordmenn bytter passord for sjelden

  4. Apper kan stjele sensitive data fra mobilen

  5. 6 av 10 blåseri sikkerheten