Bitcoin-prisen mer enn halvert i 2018: – Gikk litt for fort opp i fjor

Den store kryptovalutaen drar med seg Bitcoin Cash, Ethereum og Litecoin i fallet.

DALENDE INTERESSE? Verdien av de store kryptovalutaene stuper.
  • Sigrid Moe
Publisert:

De store oppgangene blant de digitale valutaene har vært mangelvare i år.

Toppen på over 20.000 dollar var i desember 2017. En bitcoin er i dag verdt 6.383,25 amerikanske dollar, ifølge CoinMarketCap.

Bitcoin er notert med et fall på 6,21 prosent det siste døgnet like før klokken 17 norsk tid. Det er også et fall på over 50 prosent så langt i 2018.

Også andre kryptovalutaer har falt siden årsskiftet.

Ethereum hadde en topp i desember i fjor på 1.396 dollar, mens den i dag handles for 440,11 dollar, en nedgang på nesten 9,9 prosent tirsdag. Litecoin har tirsdag falt 7,87 prosent, og Bitcoin Cash er ned 7,35 prosent.

Les på E24+

Kirkegården for kryptovalutaer fylles opp raskt

– Så ikke forskjell

– Markedet gikk litt for fort oppover i fjor, og mange trodde at det var en lett måte å tjene penger på. Investorene så ikke forskjell på de gode og de som ikke er like bra. Men bitcoin har definitivt kommet for å bli, sier Ben Marks, som leder kryptobørsen Blocktrade Capital, til CNN.

Blant dem som har advart mot bitcoin er investorlegenden Warren Buffett.

– Når det gjelder kryptovalutaer generelt, kan jeg si med stor sikkerhet at det vil ende stygt, sa han til CNBC i januar.

Blant kryptoentusiastene finner vi blant annet Norwegian-gründer Bjørn Kjos. I juni fortalte hans kryptoselskap at de vil lansere en markedsplass for kryptovaluta før året er omme.

Ett av prosjektene i selskapet er å gjøre det mulig å betale for Norwegians flybilletter med kryptovaluta.

Google og Twitter

Det er noen tegn på at interessen for bitcoin avtar. Globalt var antallet Google-søk på «Bitcoin» på det laveste på over et år i juni.

Ifølge BitInfoCharts var antallet Twitter-meldinger som nevnte kryptovalutaen på topp den 7. desember i 2017, med hele 155.600 meldinger. Nå er det om lag 37.000 meldinger dagen.

Denne uken meldte kryptoprosjektet Bancor, som samlet inn 153 millioner dollar for å starte en kryptobørs, at de hadde blitt frastjålet 23,5 millioner dollar i et hackerangrep.

Det har også kommet flere meldinger om kryptobørser som har blitt utsatt for dataangrep. I juni meldte den sørkoreanske kryptobørsen Conrail om at de hadde mistet rundt 30 prosent av kryptovalutaen som ble handlet hos dem etter et hackerangrep. Den japanske kryptobørsen Coincheck ble frastjålet kryptovaluta verdt over 4 milliarder norske kroner da de ble utsatt for hackerangrep tidligere i år.

Men det har også kommet andre dårlige nyheter for kryptoentusiastene.

Miljøkatastrofe

I juni gikk Bank for International Settlements (BIS), også kjent som sentralbankenes sentralbank, ut og advarte mot kryptovalutaer.

I en rapport skriver de at om kryptovalutaene skal fortsette veksten fra 2017, så kan det føre til internettkollaps og en miljøkatastrofe.

Økonom og blokkjedespesialist Alex de Vries i PwC skrev i mai at hans estimater viser at minimumsnivået av strømforbruk som bitcoin krever er 2,55 gigawatt. Dette sammenlignet han med at hele Irland bruker 3,1 gigawatt.

Han anslår at strømforbruket knyttet til bitcoin kan havne på 7,7 gigawatt innen året er omme. Det tilsvarer en halv prosent av verdens energibruk.

– Det er en ekstrem forskjell sammenlignet med det tradisjonelle finanssystemet. Denne økende energietterspørselen vil definitivt ikke hjelpe oss å nå klimamålene, forklarte han.

Les også

En av verdens største kryptobørser ranet av hackere

Les også

Kjos lanserer kryptobørs i år

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bitcoin

Flere artikler

  1. BIS: Kryptovalutaer kan føre til internettkollaps og miljøkatastrofe

  2. Krypto-brekk sender prisene på kryptovaluta rett ned

  3. Britiske Paypal-brukere får handle kryptovaluta

  4. Betalt innhold

    Teslas bitcoin-retrett gir jakt på grønnere krypto-alternativ

  5. Kryptobørs i Japan hacket for 275 millioner