Google svarer på kjempebot - varsler betaling for forhåndsinstallerte apper

Google varsler at mobilprodusenter må betale for forhåndsinstallerte apper som Gmail, YouTube og Google Maps på telefoner som selges i EU og EØS.

REAGERER PÅ BOT: Google varsler at mobilprodusenter må betale for å forhåndsinstallerte apper som Gmail, YouTube og Google Maps på telefoner som selges i EU og EØS.
Publisert: Publisert:

Kunngjøringen fra Google tirsdag er svar på at EU i sommer ila selskapet en bot på 4,43 milliarder euro, om lag 41 milliarder kroner.

EU-kommisjonen mener Google har brukt Android-operativsystemets enorme popularitet på smarttelefoner og nettbrett til å fremme sin egen søkemotor på bekostning av andre søkemotorer.

Les også: (+) Disse tekno-revolusjonene ligger lengre frem i tid enn det du tror

Google har til nå latt produsenter av Android-baserte mobiltelefoner forhåndsinstallerte Googles populære apper gratis.

Google kunngjorde også tirsdag at selskapet vil la mobilprodusenter installere tredjeparters versjoner av Android.

Les også

Trump langer ut mot EU-bot til Google

De to endringene som selskapet nå varsler, finner sted for å etterfølge EUs krav fra juli. Google opplyser at det er nødvendig for å dekke opp for tapte inntekter som følge av EU-boten.

– Siden forhåndsinstallering av Google Search og Chrome sammen med våre andre apper har hjulpet oss til å finansiere utviklingen og gratis distribusjon av Android, innfører vi en ny lisensbetalingsavtale for mobiltelefoner og nettbrett som selges innen EU-området, heter det i en uttalelse fra selskapet.

EU-kommisjonen har gitt Google frist til utgangen av oktober med å få på plass endringene, men Google har varslet anke, en prosess som kan ta flere år.

Les også

Google-ansatte sier opp i protest mot Kina-sensur

Les også

– Vi er ikke i nærheten av å lansere, sier Google-sjefen

Les også

Bloomberg: Googles Kina-planer er langt mer ambisiøse enn antatt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om