Broadnet og GlobalConnect slås sammen: Vil skape nordeuropeisk fiberkjempe
Fiber- og teknologiselskapene Broadnet og danske GlobalConnect skal nå slås sammen. Med nesten 39.300 kilometer fiberkabler og tusenvis av kvadratmeter med datasentre håper selskapene at de skal skape en nordeuropeisk tungvekter.
Private equity-aktøren EQT opplyser til E24 at de nå slår sammen fiber- og teknologiselskapene Broadnet i Norge og GlobalConnect i Danmark. Begge selskapene eies i dag av EQTs infrastrukturfond.
Med det skapes en fiberaktør med infrastruktur fra Köln, Tyskland i sør, gjennom Danmark og Sverige og opp til Kirkenes i Nord.
Broadnet tilbyr i dag fibertjenester til bedrifter og privatpersoner (gjennom Homenet), og leier også fiberen sin ut til andre aktører, inkludert Telia, som bruker fiberen til sitt mobilnett.
GlobalConnect leverer fibernett og kommunikasjonstjenester i bedriftsmarkedet, i tillegg til å være en stor aktør i datasentermarkedet. Ifølge selskapet går om lag 50 prosent av all datatrafikk i Danmark gjennom selskapets fibernett.
– Det sammenslåtte selskapet blir en ledende leverandør av fiberbasert datakommunikasjon, og vil bistå nasjonale og multinasjonale selskaper med digital omstilling gjennom avanserte digitale plattformer, tjenester og god kundeoppfølging, sier Martin Lippert, administrerende direktør i Broadnet.
Nå skal Telia også skru av 3G-nettet
Trolig verdt 13 milliarder
Lippert blir sjef for det nye fusjonerte selskapet. Han ble i 2013 ansatt som toppsjef i Broadnet og kom da fra jobben som konserndirektør i TDC i Danmark. Lippert sitter fra før i styret i GlobalConnect.
Fusjonen skjer rundt et halvår etter at EQTs infrastrukturfond kjøpte Broadnet fra EQT-fondene EQT V og EQT VI for drøye åtte milliarder kroner. Som E24 omtalte i april forsøkte Telia å kjøpe Broadnet, uten hell. Telia endte i stedet opp med å inngå en avtale med danske TDC om å kjøpe GET og TDC Norge for 21 milliarder kroner.
EQT Infrastructure annonserte oppkjøpet av Global Connect fra grunnleggerne i Zibrandtsen-familien i desember 2016 og tok over selskapet året etter.
De to selskapene vil til sammen være verdsatt et sted rundt 13 milliarder etter det E24 erfarer, noe som priser selskapet til 14,5 ganger brutto driftsresultat (EBITDA).
EQT opplyser at de to selskapene til sammen omsatte for 2,6 milliarder norske kroner og hadde et brutto driftsresultat på 890 millioner kroner i 2017.
Regner man med GlobalConnects oppkjøp av Nianet før sommeren øker den totale årsomsetningen til 310 millioner euro (3,0 milliarder kroner) og driftsresultatet til 110 millioner euro (1,1 milliard kroner).
– EQT ser betydelige muligheter for Broadnet og GlobalConnect i de nordeuropeiske markedene. Vi tror fusjonen vil skape en optimal posisjon for det sammenslåtte selskapet til å tilby kundene virksomhetskritiske og fremtidsrettede kommunikasjonstjenester, samt infrastruktur til skytjenester, sier Daniel Pérez, partner i EQT Partners og investeringsrådgiver for EQT Infrastructure.
Telia tapte kampen om Broadnet: EQT selger til seg selv for over åtte milliarder
Vurderer datasentersatsing i Norge
Etter at de ansatte torsdag blir informert om fusjonen, er planen at de to selskapene skal være formelt slått sammen fra og med 1. januar.
– Hvor raskt vil dere kunne gjøre endringer i tilbudet i markedet som følge av dette?
– Det tar litt tid å ta i bruk kompetanse på tvers av organisasjonene, men vi vil jobbe raskest mulig for å dra nytte av fusjonen. Vi vil også se på om vi kan ekspandere ytterligere gjennom mulige oppkjøp, enten i Danmark, Norge eller andre land, sier Lippert.
– Vil konkurransemyndighetene kunne hindre denne fusjonen?
– Slik jeg forstår vurderingen til våre jurister blir ikke dette gjenstand for en konkurranserettslig vurdering fordi begge selskapene har samme eier i dag. Så det er et rent aksjebytte, sier Lippert.
GlobalConnect leverer ikke tjenester i privatmarkedet i Danmark eller Tyskland i dag, men Lippert sier at de vurderer det. Det kan også skje gjennom at andre aktører leier fibertilgang av selskapet og selv selger til privatmarkedet.
– Dere er store på datasentertjenester i Danmark, betyr fusjonen at dette blir en satsing i Norge også?
– Det vil vi se på. Hele visjonen bak denne sammenslåingen kommer fra at vi tror telekommarkedet vil forandre seg. Bedriftene flytter mer og mer til skyen, og i dag er det egentlig ingen som tar et ende-til-ende ansvar for å sørge for at bedriftene kan gjøre det på en sikker og trygg måte, sier Lippert.
– Vi tror det er store muligheter ved å være en aktør som kan bistå bedrifter i å få hele infrastrukturen til å fungere, legger han til.
Mens Broadnet sitter på 24.000 kilometer med fiberkabler i Norge og GlobalConnect har 15.300 kilometer i Danmark og Tyskland, har selskapet ingen planer om å slutte å rulle ut enda mer fiber fremover:
– Til sammen investerer de to selskapene i dag drøye én milliard kroner årlig og ambisjonen er å opprettholde det nivået. Vi vil investere stadig mer i fiber, og særlig i Norge investerer vi mye, sier Lippert, som legger til at rundt hver fjerde norske bedrift er koblet på Broadnets fibernett.