DVD-Jon hot i utlandet

Den norske kodeknekkeren Jon Lech Johansen (22) får enorm oppmerksomhet i utenlandske medier for sitt angrep på Apple iTunes.

Publisert:

DVD-Jon vil frigjøre Apples iTunes. Han liker ikke Apple og Steve Jobs kopibeskyttelse på den populære musikktjenesten på nett.

Startet selskap

Nordmannens nye selskap, DoubleTwist, har utviklet et program som gjør at låtene som er kjøpt på Apple iTunes også kan spilles på andre MP3-spillere enn Apples egen salgssuksess iPod. DoubleTwist ønsker nå å kommersialisere programvaren.

Saken har tidligere vært omtalt i norske medier, men høster nå enorm oppmerksomhet over hele verden.

I en stor artikkel i det anerkjente tidsskriftet Fortune forteller Johansen om sine planer. Saken blir også omtalt en rekke andre steder som blant annet BBC, Washington Post, Associated Press og Svenska Dagbladet. Et stort antall IT-medier over hele verden skriver også om nordmannens siste sprell.

LES OGSÅ: Næringsliv24 blir E24

Liker ikke stengte systemer

Johansen mener at så lenge du har betalt for en bestemt sang, så har du også rett til å spille den på hvilket som helst medium.

- I dag er det slik at dette iTunes-iPod-økosystemet ekskluderer alle andre fra markedet. Jeg liker ikke stengte systemer, sier han til det amerikanske forretningsbladet Fortune.

Verdenskjent som 15-åring

Johansen ble verdenskjent da han som 15-åring knekket koden som beskytter DVD-filmer mot piratkopiering. Kodeknekkeren hans ble lagt ut på nettet, og alle kunne fritt laste den ned

Men filmbransjen og Hollywood var i harnisk, og to mektige amerikanske filmorganisasjoner anmeldte Larvik-gutten.

Flere utenlandske medier var til stede da rettssaken startet i desember 2002. Den unge nordmannen figurerte den gang i Time Magazine, IT-tidsskriftet Wired og New York Times.

7. januar 2003 falt dommen, der DVD-Jon vant en knusende seier. Anken førte ikke frem.

Spiste lunsj med Jobs

Siden flyttet Johansen til utlandet og etter hvert til Silicon Valley. Noe av det første han gjorde, var å invitere seg selv på lunsj med Steve Jobs, ifølge Fortune. De hadde en lunsj sammen i Apples hovedkvarter.

Like etter utviklet Jonhansen programmet som knekker iTunes-koden.

Apple har foreløpig ikke kommentert saken, men mange venter at nordmannen blir saksøkt. Amerikanske jurister er usikker på hvem av partene som vil gå seirende ut av en eventuell rettssak.

Publisert: