Norske smarthjem-gründere inngår storavtale med Elkjøp

De norske gründerne fra Stavanger fikk først Get og Telia inn på eiersiden. Med ny Elkjøp-avtale skal de nå innta det nordiske markedet for smarthjem.

Erik Stokkeland, medgründer og adm. direktør i Futurehome, og Per Kristian Nygard, produktsjef for Smarthjem i Elkjøp
Publisert: Publisert:

«Hei Siri – skru på lyset og senk persiennene...»

Denne setningen har du kanskje prøvd deg på selv, eller hørt noen andre gjøre?

I årene fremover regner teknologibransjen med at vi kommer til å si dette, hei Google - eller trykke på mobilene våre - stadig oftere.

For å styre ting i hjemmet – enten det er snakk om varmen, lysene, persienner eller dørlåsen.

Et av de norske selskapene som har satset tungt på smarthjemteknologi er Futurehome.

Laget sentral

Selskapet ble startet av Erik Stokkeland og hans medgründere i 2013.

I 2018 kom Get (nå Telia Norge) inn på eiersiden, og i dag har selskapet 25 ansatte i Stavanger og Oslo.

I samarbeid med Elkjøp lanserer Futurehome nå en ny hub – en sentral - som sørger for at alle de smarte dingsene i hjemmet ditt snakker sammen.

Det hele styres med Futurehome sin app.

Selskapet selger allerede sine egne produkter og produkter fra ulike leverandører på sine nettsider, men nå skal Futurehome inn i 123 Elkjøp-varehus og -nettbutikken.

– Vi skal gjøre smarthus enkelt og spiselig for folk flest. Med den nye smarthuben kan man på en enkel måte styre de beste smarte produktene fra blant annet ID-Lock, Google, Ikea, og Philips i hjemmet sitt, sier Erik Stokkeland, medgründer og adm. direktør i Futurehome.

Nå er han og selskapet klare for å innta Norden:

– Med Elkjøps sterke nordiske tilstedeværelse sikrer vi oss både distribusjon og tilgang til millioner av potensielle kunder. Det er helt avgjørende for å kunne lykkes, sier Stokkeland.

Hos Elkjøp er Futurehome imidlertid ikke alene i kampen om kundenes gunst, for både Samsung, Apple og Google er blant selskapene som også er ute etter å få slippe til i hjemmet ditt.

Selger smarthjem-produkter for en milliard

Regnskapene til Futurehome for 2019 er ikke klare ennå, men selskapet leverte i 2018 det første året med overskudd. Da satt de igjen med 1,5 millioner kroner etter skatt, mens omsetningen doblet seg til 26 millioner.

Hos Elkjøp er smarthjem-teknologi et segment i vekst.

– Vi selger for over en milliard kroner i året i Norden, av en omsetning på om lag 38 milliarder. Det er blitt ganske betydelig, sier Per Kristian Nygard, produktsjef for Smarthjem i Elkjøp.

– Smarte hjem er et av våre satsingsområder og vi tilbyr våre kunder et bredt sortiment av smarte produkter, fortsetter han.

Han sier at brukervennlighet er svært viktig «da vi ikke ønsker at smarte hjem kun skal være forbeholdt noen få». Selv om Elkjøp per i dag har definert hva de regner som smarthjem-produkter og ikke, så ser selskapet at stadig flere ting blir smarte.

Eksempler på dette er hvitevarer som er koblet til nett, slik at man for eksempel kan skru på stekeovnen med mobilen før man kommer hjem eller at oppvaskmaskinen sier fra når man trenger flere oppvasktabletter.

Ifølge Nygard var det smarte lyspærer som var det første som virkelig ble populært, mens robotstøvsugere kom etter det.

En lenge varslet revolusjon

Det er langt ifra første gang at teknologibransjen, entusiaster og ingeniører har snakket om at smarthjemmet kommer.

Telenor åpnet allerede høsten 2001 et demonstrasjonshus kalt «Fremtidshuset» som skulle vise vei, men smarthjemteknologien tok aldri av slik mange hadde spådd. I mange år har det enten vært dyrt, teknisk komplisert eller bare vanskelig å få gjort hjemmet fjernstyrt og digitalt.

I senere år har imidlertid teknologien utviklet seg, prisene på utstyr falt og nye plattformer kommet til. Selskaper som Apple, Google og Amazon har alle lansert systemer og løsninger der utstyrsleverandører kan koble utstyret sitt mot smarttelefonen eller smarte assistenter.

Det har gjort at både oppsettet og styringen er enklere enn før.

Futurehome sin nye hub støtter både Z-Wave- og Zigbee-standardene, som er to av de store standardene som brukes av utstyrsleverandører til smarthjem globalt.

Erik Stokkeland i Futurehome forteller at mye har skjedd siden de startet.

– To av oss som startet selskapet hadde bakgrunn som elektrikere. Vi drev med smarthusinstallasjoner men da reservert for teknisk interesserte, gjerne oljeingeniører i Stavanger-regionen som hadde råd til å bruke mye penger for å kunne styre «alt» i det nye huset sitt, sier han med et smil.

– I 2013 så vi at et par trender utvikle seg. Det ene var at utviklingen av trådløs teknologi ble mer moden, slik at man også kunne installere i eksisterende boliger. I tillegg så vi at prisene på utstyret gikk nedover og nedover. Det gjør at hvem som helst kan komme i gang, men vi så også at det ikke var noen aktører som kunne tilby dette i en helhetlig løsning.

Publisert:
Gå til e24.no