Analytiker: – Opera har veldig attraktive teknologier

Opera-aksjen stiger til himmels etter kinesisk milliardbud. Analytiker Karl-Johan Molnes mener budet viser at selskapet har veldig attraktive teknologier.

MILLIARDBUD: Den kinesiske gruppen Golden Brik Silk Road har lagt inn et bud på alle aksjene i Opera Software.
Publisert: Publisert:

En kinesiske gruppe under navnet Golden Brick Silk Road har lagt inn et bud på alle aksjene i norske Opera Software, fremgår det av en børsmelding onsdag morgen.

Tilbudet verdsetter selskapet til 10,5 milliarder kroner. Styret i selskapet anbefaler salg, ifølge onsdagens børsmelding.

Analytiker Karl-Johan Molnes i Norne Securities er ikke overrasket over det kinesiske budet.

– Det er alltid bra når det kommer slike bud. Det har vært en lang prosess i forveien. Dette kommer ikke ut av det blå. Opera er et utrolig komplekst selskap, så det er lite sannsynlig at det kommer et nytt bud, sier Molnes til E24.

– Hvordan vurderer du summen?

– Det er en refleksjon av at Opera har veldig attraktive teknologier med god markedseksponering i fremvoksende markeder. Det som er problemet er å kommersialisere teknologiene. Det har Norge vært dårlige på. Vi har vært flinke til å lage ting, så overlates kommersialiseringen til andre, sier han.

Les også

Kinesiske selskaper med milliardbud på Opera

Aksjen kraftig opp

Opera-aksjen er opp hele 41,20 prosent like etter børsåpningen i Oslo onsdag. Det skjer etter at aksjen har vært utestengt fra handel siden fredag 5. februar i påvente av en kunngjøring fra selskapet. Tidlig onsdag meldte selskapet om at kinesiske selskaper har lagt inn bud på aksjene i det norske selskapet.

Analytiker Håvard Nilsson i Carnegie vil ikke kommentere budets størrelsesorden umiddelbart etter at børsmeldingen har kommet.

– Det er klart at de har en strategisk interesse i Opera. De har en del «browser assets», altså brukere som kan nyte godt av Operas annonseplattform, sier han til E24.

– Annonseplattformen er global skalerbar og vil gi dem større «reach», sier Nilsson.

Les også

Operas nettleser danket ut giganter i tysk test

Attraktiv mobilplattform

Fredag ble handelen av Opera-aksjen suspendert etter at en kinesisk avis meldte at Qihoo 360 var interessert i å kjøpe det norske selskapet.

– Et kjøp gir veldig mening med tanke på at Qihoo 360 har gjort det klart at de ønsker å vokse innenfor mobil, og en egen browser vil hjelpe dette målet. De lager også smarttelefoner nå, en bedre browser som Opera vil fremskynde dette, men før ryktene blir bekreftet er dette bare spekulasjon, sa IT-analytiker Ming Zhao i kinesiske 86 Research til E24 kort tid etter ryktene ble kjent.

I onsdagens børsmelding bekrefter talsmann for investeringsfondet og administrerende direktør i Kunlun Yahui Zhou at Operas vekst på mobile plattformer er en av årsakene til at de nå legger inne bud.

Les også

Opera med på teknologi som lærer afrikanere å lese i rekordfart

Publisert:

Her kan du lese mer om