Rekordomsetning i Telenor: Baksaas skrur opp forventningene

Telenor hadde en rekordomsetning i årets tre første måneder, og resultatene vokste til tross for at selskapet må betale for Myanmar-satsingen.

LØFTET SEG TIL REKORD: Jon Fredrik Baksaas og Telenor vokste kraftig på egenhånd på starten av året og noterte seg dermed en omsetningsrekord. Her fra et besøk på Toppidrettssenteret.
Publisert:

Gjennom en periode på 90 dager på starten av året klarte den norske telegiganten Telenor å rekruttere 5,9 millioner nye kunder inn i konsernet. Selskapets egen virksomhet vokste samtidig med åtte prosent, før man regner med eventuelle salg og oppkjøp. Til sammen bruker nå drøye 60 av Telenors 190 millioner kunder internett på mobilen.

Denne veksten bidro til at selskapet satte ny rekord for omsetningen. Selskapet er faktisk så fornøyde og trygge på fremtiden at de nå skrur opp sine egne prognoser:

  • De oppjusterer nå guidingen på organisk omsetningsvekst (vekst justert for salg og oppkjøp) til fem til syv prosent, opp fra rundt fem prosent.
  • I tillegg skrur de opp guidingen på driftsmarginen til mellom 34 og 36 prosent fra 33 til 35 prosent, som man har sagt tidligere.
  • Videre planlegger selskapet nå en investeringsgrad (investeringer delt på salg) på mellom 17 og 19 prosent, noe som forklares med høyere investeringer i Thailand, Myanmar og satellitter.

– Våre resultater i første kvartal reflekterer en lovende start på året. Vi leverer de høyeste inntektene noensinne, og sterk organisk salgsvekst på åtte prosent. EBITDA vokste med fem prosent organisk, tross oppstartskostnader i Myanmar og fortsatt høyt salg av håndsett, sier Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas i en kommentar.

Tre millioner nye kunder i nytt land

Gjennom mange år har Telenor satset tungt i Asia med den troen at man på sikt vil tjene store penger, til tross for at det kan være tøft til tider.

I fjor høst åpnet Telenor mobilnett i et helt nytt land, nemlig Myanmar, tidligere kjent som Burma.

Da nyttårsrakettene gikk i været for fem måneder siden hadde Telenor bare solgt mobilabonnement i tre måneder i landet. Da klarte de å få 3,4 millioner kunder. I årets tre første måneder fikk de tre millioner til. Samtidig økte antallet basestasjoner i landet til 1.700.

Etter nyttår klarte Telenor også å øke snittinntjeningen per mobilkunde fra 42 til 52 kroner per måned.

– I kvartalene fremover planlegger vi å øke nettverksinvesteringene for å imøtekomme den sterke etterspørselen etter digitale tjenester i dette tilkoblingssultne landet. Selv om vi er optimistiske etter den lovende starten i Myanmar, er det verdt å merke seg at vi fortsatt er i en tidlig fase, skriver Jon Fredrik Baksaas.

Selskapet omsatte for 768 millioner kroner i Myanmar i første kvartal, men brukte samtidig 442 millioner på investeringer. Driftsresultatet endte på 152 millioner.

Vokser på hjemmebane

Selv om Telenor satser mye i Asia og i flere andre europeiske land, er det fortsatt den norske virksomheten som er hjørnesteinen i selskapet.

Den norske virksomheten omsatte for 6,6 milliarder, opp fra 6,3 milliarder i fjor, og leverte et driftsresultat (EBITDA) på hele 2,8 milliarder, opp fra 2,7 milliarder i fjor. Hjemmemarkedet leverte dermed over én av fire kroner på konsernets driftsresultat.

LEVERER SOLID VEKST: Norgessjef i Telenor, Berit Svendsen, leverer svært sterke tall på hjemmebane for telegiganten.

Telenor-sjef Baksaas peker på at selskapet fortsatt investerer for å møte etterspørselen etter dekning og mobildata som norske kunder etterspør. I første kvartal lå investeringsnivået likevel på 848 millioner, noe som er lavere enn nivået på rundt en milliard i kvartalet man lå på i 2014.

– Sammen med brukervennlige tjenester og god gjennomføring har dette gjort det mulig for oss å kapre datavekst og øke omsetningen. Telenor Norge leverte nok en gang solide resultater med en omsetningsvekst på seks prosent i perioden, sier Baksaas, og legger til:

– Dette var støttet av en vekst i mobildatabruken, som mer enn doblet seg det siste året.

Et viktig tegn på at Telenor nå tjener gode penger i mobilmarkedet er at de nå omsetter for 312 kroner per bruker i snitt hver eneste måned. I fjor lå dette tallet på 305, mens det bare var 287 kroner måneden for ett år siden.

Til sammenligning hadde TeliaSonera (NetCom, Tele2, OneCall) en snittomsetning per kunde på 256 kroner i måneden i første kvartal.

Publisert:

Her kan du lese mer om