Baksaas takker av: Dette angrer han mest på

Etter 13 år som Telenor-sjef takket Jon Fredrik Baksaas onsdag for seg. Nå venter styreverv i GSMA og mer tid med familien.

GÅR AV: Avtroppende Telenor-sjef John Fredrik Baksaas er om 25 dager ikke lenger konsernsjef i Telenor, men ordet pensjonist vil han ikke bruke.

Torstein Bøe
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

– Vi regnet litt på dette i dag, og fant ut at dette er min 53 og siste resultatpresentasjon for Telenor. Jeg ønsker Sigve Brekke lykke til, og vil takke dere for de tøffe spørsmålene dere har stilt opp gjennom årene.

Slik avsluttet Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas 13 år som konsernsjef til øredøvende applaus fra analytikere og journalister.

Presentasjonssalen til Telenor var stappfull da Baksaas la frem selskapet resultater for andre kvartal onsdag morgen. Han understreket at han var glad for å kunne levere fra seg selskapet i svært god stand.

– Det har vært morsomt. Det har vært slitsomt. Det har vært å rive seg i håret, og det har vært å stå på toppen av pallen. Så det har vært alle mulige scenarioer. Men det har vært utrolig morsom å jobbe med nye ting hele tiden, sier Baksaas til E24 og peker særlig mot selskapets satsinger i Asia.

Les også

Baksaas gir seg på topp: Telenor seiler videre med rekordomsetning

Angrer på Indonesia

I Baksaas' tid som toppsjef i Telenor har selskapet satset hardt på utbygging i Asia. I Baksaas' sjefsperiode har selskapet gått inn i India, Pakistan og Myanmar. Rett før Baksaas overtok, mens Tormod Hermansen fortsatt var sjef, gikk Telenor inn i Bangladesh, Malaysia og Thailand.

– Jeg hadde jobbet en del i Asia, også før min tid som konsernsjef, så terskelen min for å gripe muligheten til å gå inn i Asia da den bød seg på 90-tallet, var veldig lav, sier han til E24.

– Da vi så muligheten i Malaysia, sa jeg «yes» den tar vi, for der har jeg vært to ganger og vet at de mangler telefoni. Så det var enkel markedsundersøkelse og «let’s go», det var litt sånn på den tiden.

Kort tid før Baksaas gikk ned for å holde onsdagens presentasjon, kom Telenors medieavdeling over en analytikerrapport fra 2002, året Baksaas overtok lederstolen.

Rapporten understreket at tegn på at Telenor trekker seg fra Asia, vil være positivt for utviklingen av aksjen.

Baksaas gjorde imidlertid det totalt motsatte og satset for fullt. Etter litt opp og ned for flere av satsingene er nå selskapene i Asia blant dem som vokser mest for Telenor.

– Er det noe du angrer på i din tid som Telenor-sjef?

– Å ja da. Om jeg skulle peke på en ting er det at vi skulle hatt med oss Indonesia i sin tid. Jeg tror det hadde vært moro å være mer inne i dette landet.

– Det er et stort punkt på listen av ting jeg anger på, så har jeg mange små dumme punkt, men det skal jeg ikke gå nærmere inn på nå, sier Baksaas og smiler.

NYBAKT: I 2002 tok Jon Fredrik Baksaas over som Telenor-sjef og ble dermed svært populær i mediene. Her fra overtagelsen.

Janne Møller-Hansen

Bruker ikke ordet pensjonist

Året Baksaas tok over Telenor, hadde selskapet et tap på 4,3 milliarder kroner etter store nedskrivninger og kutt i arbeidsstokken som hadde en total prislapp på 7,6 milliarder i 2002.

Når han nå leverer selskapet over til Sigve Brekke om 25 dager, er det med solid overskudd på bunnlinjen.

– Ordet pensjon vet jeg ikke hva er for noe, jeg kommer ikke til å bruke det. Jeg hadde en kontrakt i 2002 som sa at jeg kunne gå av da jeg fylte 60 år, og den ble forlenget med ett år.

– Den gangen da jeg tok jobben, føltes det så uendelig langt til 60 at jeg klarte ikke å se for meg at jeg skulle være konsernsjef i så mange år, men det har nå blitt til det, og det er moro. Jeg må takke alle ansatte som har stilt opp for meg, jeg må takke styret som har stått bak meg alle disse årene, og det har vært en fantastisk reise, sier Baksaas.

Ut året vil han fortsette i Telenor for å jobbe med overgangen til ny ledelse, men etter det skal den avtroppende telekom-sjefen kun være styreleder i interesseorganisasjonen for mobiloperatører i verden GSMA.

– Vi snakket om at jeg skulle slutte som konsernsjef hjemme her forleden. Nå har jeg 100 reisedøgn i året, så vi får se om vi klarer å finne en ny balanse i hjemmet fremover, sier Baksaas og ler.

Kunne ikke forestille seg utviklingen

Under Baksaas har Telenor gått fra å ha rundt 49 milliarder kroner i omsetning til over 100 milliarder kroner.

– I 2002 gikk det ikke an å se for seg at 2015 kunne se ut som dette, men i 2003–2004 begynte vi å skimte muligheten 100 millioner kunder i horisonten og 100 milliarder kroner i omsetning.

– Vi la da en strategisk plan for å oppnå dette. At vi klarte det og mer, er selvfølgelig svært morsomt å se nå, sier han.

Les også

Her skrur Telenor opp prisene

Baksaas legger til at han mener ingen ikke kan erstattes, selv ikke han, og at han tror Brekke vil gjøre en svært god jobb.

– Mitt råd til Sigve er at han lar organisasjonen arbeide, og slipper talentet litt løs. Jeg har også forsøkt å la organisasjonen arbeide, og komme opp med nye ideer, vurdere noen og forkaste noen, men alltid holde inspirasjonen på jobben. Det er det viktigste, sier den avtroppende telekom-sjefen.

Baksaas lener seg over bordet i Telenors presentasjonssal på Fornebu og tar en slurk vann. Rommet er nå nærmest tomt, men dagens presentasjon er fortsatt oppe på veggen bak ham.

– Egentlig tenker jeg ikke så mye på at det var min siste presentasjon fordi vi er i en kontinuerlig prosess og strategien til selskapet er langsiktig, og det kommer et nytt kvartal om noen måneder. Dette er kun et endepunkt for meg, sier han.

STEGET GODT: Her er Telenors aksjekurs fra juni 2002 til juli 2015, perioden da Jon Fredrik Baksaas har styrt Telenor. Tilsammen har aksjen steget drøye 500 prosent i verdi under Baksaas' styre

Følte seg ikke detaljstyrt

– Gjennom din tid som leder har teknologien utviklet seg kraftig. Har dette preget din lederstil?

– Noen sier at den teknologiske utviklingen har preget meg som leder. Jeg begynte her som en klar økonom, men jeg tror jeg har utviklet et mer nyansert syn på hva som må være på plass for å få dette til å fungere gjennom årene.

– Men summen er at kapitalen og teknologien er tilgjengelig for alle, men det er menneskene i selskapet som egentlig utgjør forskjellen når vi skal ut å konkurrere, og om vi klarer å få den biten til virkelig å fungere vil Telenor fortsette å hevde seg i fremtiden, sier Baksaas.

Les også

Mener Telenor «sparer» penger på norsk sjef

Etter 13 år som sjef i Telenor har Baksaas vært igjennom flere regjeringsskifter. Senest i 2013 da en borgerlig regjering igjen tok makten med planer om å blant annet selge seg ned i telekomgiganten.

Likevel mener ikke Baksaas at politikerne gjør noen forskjell for Telenors utvikling.

– Når det gjelder skiftende regjeringer, spiller egentlig ikke dette noen rolle så lenge den langsiktige planen er beholdt, og det opplever jeg at den har blitt.

– Jeg opplever heller ikke at jeg er blitt detaljstyrt av politikerne på noe punkt i min periode som konsernsjef, sier han.

Europa må skjerpe seg

Nå skal Baksaas altså forlate forretningsverden og heller jobbe med den generelle utviklingen av markedet gjennom GSMA «GSM Association» er en global organisasjon som forvalter interessene til GSM-mobiloperatører i hele verden.

Organisasjonen har over 900 medlemmer, hvorav Telenor er et.

– Hvordan ser du for deg utviklingen av markedet i årene som kommer, og hva er Norges plass?

– Norge og Skandinavia ligger lagt fremme på telekom. Vi er på USA-nivå. Altså er vi først i verden, men Europa er ikke det lenger. Europa har gjennom de siste åtte årene vært fokusert på konsumentdelen, og det har ført til at investeringsaktiviteten har ligget lavere i europeiske land enn i USA.

– Fra å ligge bak har nå USA blitt ledende på mobilitet, og det må Europa gjøre noe med. En forsøker å gjøre det nå, men foreløpig er planene relativt vage, og jeg er usikker på om dette kommer til å få fart på investeringene, men det gjenstår å se, avslutter Baksaas og takker for seg før han går bort til Telenors medieteam for en gjennomgang av dagens intervjuer.

Om 25 dager er hans tid som konsernsjef over og tidligere Asia-sjef Sigve Brekke trer inn i lederstolen.

Les også

Baksaas gir seg på topp: Telenor seiler videre med rekordomsetning

Les også

– Situasjonen i dag er altfor dårlig

Les også

Her skrur Telenor opp prisene

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. GSMA-styret skal diskutere Baksaas

  2. Baksaas om Telenor-avgangen: – Jeg skulle gjerne fortsatt

  3. Telenor-Brekke får ros for handlekraft

  4. Annonsørinnhold

  5. Baksaas gir seg på topp: Telenor seiler videre med rekordomsetning

  6. Baksaas trer ut av alle Telenor-styrer