Musk fortviler over dansk forlik - Spetalen jubler
Når politikerne skrur og mekker på avgiftene, velger de samtidig vinner og tapere.
Debatten om bilavgiftene raser i Danmark for tiden etter at det nå foreligger et politisk forlik om fremtiden for bilavgiftene.
Våre naboer i sør har nemlig enda høyere avgifter enn her i landet, og selv mindre endringer gjør dermed store utslag i prisen.
E24 skrev i helgen hvordan det nye forliket innebærer at avgiftsfritaket på elbiler nå skal bort. For de fleste elbiler skal avgiftene fases inn frem mot 2020, slik at de får fulle avgifter da. For større elbiler med lang rekkevidde slår avgiftene raskere inn, og allerede neste år vil Teslas elbiler øke med flere hundretusener i det danske markedet.
Frykten for elbilavgiftene har allerede fått salget til å skyte i været i nabolandet vårt, og det meldes om at Danmark nå importerer et stort antall nye og brukte elbiler fra blant annet Norge for å få dem inn i landet før avgiftene slår inn.
Tesla-sjef Elon Musk har besøkt Danmark i år for å prøve å overtale politikerne til å snu, uten hell. Forrige uke gikk selskapet ut og sa at det nye avgiftsforliket innebærer en avvikling av elbilsalget i Danmark.
Norske forhandlere kan tjene 130 millioner på Volkswagen-skandalen
Gull for Spetalen
Selv om Elon Musk nå fortviler, er det noen som gleder seg. I forliket har danskene nemlig funnet ut at hydrogenbiler fortsatt skal ha avgiftsfritak ut 2018. Blant dem som fryder seg, er den norske investoren Øystein Stray Spetalen.
E24 skrev i mai at Spetalen ville satse 300 millioner kroner på hydrogenstasjoner for biler, gjennom at hydrogenselskapet NEL skulle kjøpe det danske selskapet H2 Logic. Det danske selskapet lager stasjoner der hydrogenbiler kan få påfyll av gassen. I slutten av juni meldte NEL at kjøpet var gjennomført.
Selskapet skriver i en uttalelse at de mener danske politikere nå har tatt lederskapet ved å målrette tiltak inn mot forskjellige bilsegmenter og -teknologier. De mener de nye avgiftene vil føre til at hydrogen- og batteribilene treffer de rette segmentene i markedet bedre.
– H2 Logic ønsker det fortsatte avgiftsfritaket for FCEVer (hydrogen-elektriske biler, journ.anm.) velkommen. Dette vil sikre at Danmark er ett av landene i verden med de beste FCEV-incentivene, sier konsernsjef Jacob Krogsgaard, og legger til at det danske markedet nå forblir en plattform for å eksportere løsningene til andre land.
H2 Logic har allerede på plass syv hydrogenstasjoner i Danmark, og i samarbeid med olje- og gasselskaper skal de bygge ut fire stasjoner til neste år. Ifølge selskapet betyr det at halvparten av Danmarks befolkning har enkel tilgang til en hydrogenstasjon.
Kampen om fremtidens biler
Hva som rent teknisk sett er den beste hesten å satse pengene på er det stor uenighet om. For bilprodusentene er hydrogenbiler egentlig en elektrisk bil med en annen «bensintank» enn elbilene. Siden hydrogenbiler i hovedsak bruker en elmotor som går på strømmen som hentes ut av hydrogenet, er drivlinjen relativt lik som i en elbil.
De produsentene som dermed utvikler både el- og hydrogenbiler kan dermed på relativt kort tid snus seg rundt og rulle ut modeller som treffer markedet.
Alle er derimot ikke enige i at hydrogen er fremtiden, inkludert Tesla-sjefen.
Elon Musk har selv refert til hydrogenbiler som noe «bullshit», under et treff med Tesla-kunder i Tyskland i 2013, ifølge Wired. I senere tid har han igjen langet ut mot hydrogenbiler, og han har kritisert hydrogenbiler blant annet fordi hydrogen er en svært ustabil gass, fordi bilene trenger avanserte tanker og fordi det er svært energikrevende å produsere rent hydrogen (gjerne fra vann).
I tillegg til den tekniske debatten, pågår den politiske debatten med jevne mellomrom i en rekke land.
Mens danskene nå strammer til avgiftene på elbiler, har norske politikere derimot blitt enige om å skjerme elbilene fra engangsavgiftene ut 2020. De andre fordelene, som gratis passering i bomringer, tilgang på kollektivfeltene og lignende fordeler kan imidlertid ryke før det.
Bilprodusentene satser også på forskjellige strategier. Mens amerikanske Tesla vokser kraftig med sin elbilsatsing, satser blant andre Toyota tungt på hydrogenbiler. De tyske produsentene satser på elbil og ruller også ut et stort antall plug-in hybrider i markedet.