Nå kan du søke Google om å fjerne artikler om deg på nett
Finnes det noe søkbart om deg på nettet som du vil ha fjernet? I dag la Google ut et søknadsskjema der du kan be søkegiganten om å slette opplysninger om deg.
Du finner skjemaet lett søkbart hos Google.
Ved å fylle det ut og legge ved kopi av bildelegitimasjon, kan du be søkemotoren fjerne mangelfulle, irrelevante eller utdaterte opplysninger om deg.
Google har lagt ut skjemaet etter at EU-domstolen tidligere i mai slo fast at brukere av søkemotorer på nettet har «rett til å bli glemt».
Ifølge advokat Jon Wessel-Aas gjelder Googles skjema også i Norge, via de felles EU- og EØS-reglene.
Her er det: Se Googles «glemmeskjema»
Saken som utløste at Google har lansert skjemaet, ble brakt til retten av en spansk mann som klaget over at et varsel om tvangssalg av hans gjenkjøpte bolig krenket hans privatliv - da det dukket opp på Googles søkeresultater.
EU-domstolen behandlet saken, og slo tidligere denne måneden fast at brukere av søkemotorer på nettet har «rett til å bli glemt», dersom man oppfyller de nevnte kriteriene.
EU sier Google-brukere har «rett til å bli glemt»
Kort sagt betyr dette at Google for hver søknad må vurdere om den uønskede informasjonen er relevant for offentligheten, eller om informasjonen er foreldet eller feil slik at enkeltpersonen ikke skal måtte leve med at den finnes i deres arkiv.
(...fortsetter under bildet)
- Nytt og banebrytende
- Det er nytt og banebytende at Google skal ta slike avgjørelser, sier Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet, til E24.
Vurderingen skal gjøres av personer og ikke av programvare. Dersom Google velger å fjerne lenken i søkemotoren, vil dette kun gjelde i Europa. Dersom nettsidens har domene et annet sted, vil ikke sakens lenke fjernes.
«Når vi implementerer dette vedtaket, undersøker vi hver enkelt forespørsel og forsøker å veie personvernlovene opp mot offentlighetens rett til å få kjennskap til og formidle informasjon», heter det i følgeteksten til skjemaet fra Google.
Datatilsynet: - Flere har spurt
Google har nedsatt en komité som skal behandle de etiske utfordringene mellom nettopp disse to hensynene.
Der har blant andre Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales fått en plass.
Google på aggressiv fremmarsj
- De kan i teorien få et massivt antall henvendelser?
- Ja, det kan de. Det er en stor oppgave. Jeg er veldig spent på hvordan dette vil bli. Det ligger virkelig enorme mengder informasjon om folk på nettet, så det kan bli virkelig mye å jobbe med, sier Thon.
Dersom man ikke får medhold hos Google, vil det bli Datatilsynet som behandler saken forteller han.
Direktøren i Datatilsynet er ikke bekymret for at antall henvendelser vil skyte i været, og peker på at det jobber etter klare rutiner og prioriteringspraksis.
Thon opplyser at tilsynet har mottatt «en håndfull» henvendelser fra nordmenn siden EU-domstolens dom for rundt to uker siden.
(...fortsetter under bildet)
Fortsatt mye uklart
- Først og fremst var det i den opprinnelige rettsaken fra Spania konkludert med at man ved å søke på personnavn ikke skulle få opp en bestemt oppslag fra en nettside, dersom denne regnes som krenkende for privatlivet og ikke lenger er relevant informasjon, sier Wessel-Aas til E24.
Han er advokat i Bing Hodneland, og regnes som en av landets fremste innen medierett og opphavsrett.
Siste ord i debatten som setter personven opp mot informasjonsbehov og informasjonsplikt, er neppe sagt.
Ifølge Wessel-Aas er det fortsatt mye som er uklart når det gjelder hvor grensen skal gå for å få noe fjernet.
- Det er ikke dermed sagt at man fjerner lenker til andre nettsider hvor den ønskede informasjonen er del av en annen sak. Vi skal nok trenge flere rettslige avgjørelser før vi kommer frem til nyanseringene i denne saken, sier han videre.
Google: - Innholdet i mailene dine blir analysert
Thon forteller at henvendelser blant annet kan være krenkende innhold som ikke lenger er relevant, eller som gir et feilaktig bilde eller fremstilling.
- Det kan for eksempel være noe som er ødeleggende for ryktet, det kan være gamle dommer eller ti år gamle konkursbegjæringer, sier Thon.
Flest klager på ærekrenkelser
Google har publisert statistikk om forespørsler om å fjerne lenker fra 2010 til 19. mai i år.
Der kommer det frem at over 23 millioner nettadresser er bedt om å bli fjernet.
Den klart vanligste begrunnelsen er ærekrenkelser (31 prosent), deretter kommer personvern (14 prosent) og erotisk innhold (13 prosent).
Ifølge BBC involverte mer enn halvparten av søknadene sendt fra engelske brukere til Google straffedømte kriminelle.
Google poengterte under rettsaken i Spania at selskapet ofte får uredelige henvendelser fra brukere som utgir seg for å være andre. Det er derfor det må lenkes til innholdet som skal fjernes, det må sendes en begrunnelse for forespørselen, samt at identifikasjon må legges ved søknaden.
Les også: