Guardian har bare trykket en brøkdel av Snowden-lekkasjene

Avisen The Guardian har publisert mindre enn 1 prosent av all informasjonen som den har fått av Edward Snowden, opplyser sjefredaktør Alan Rusbridger.

KJENT FJES: Edward Snowden er anklaget for spionasje etter at han har gitt ut hemmelig informasjon fra amerikansk etterretning. Britiske og amerikanske myndigheter mener Snowden har lagret informasjonen i en datasky.

Thomas Peter
 • NTB
Publisert:,

Rusbridger var tirsdag innkalt til det britiske parlamentet i forbindelse med en antiterror-høring der.

Under høringen forsvarte Rusbridger beslutningen om å publisere lekkasjene fra den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA. Han avviste samtidig anklagene fra flere parlamentarikere om at avisen har hjulpet terrorister ved å offentliggjøre topphemmelig informasjon og å dele lekkasjene med andre medier.

– Vi har så langt publisert om lag 26 dokumenter av de 58.000 vi har sett. Så vi har gjort et svært nøye utvalg av hva vi har trykket, sa Rusbridger.

– Vi har ikke offentliggjort noen navn og vi har ikke mistet kontrollen over noen navn, sa han.

Risikerer fengsel

Britisk politi utreder nå mulighet for å åpne etterforskning etter at avisens sjefredaktør Alan Rusbridger var innkalt til en høring i Parlamentet tirsdag der han måtte forklare seg om hvorfor avisen valgte å publisere lekkasjene.

I forbindelse med høringen anklaget flere av de folkevalgte Rusbridger og The Guardian for å ha hjulpet terrorister ved å offentliggjøre topphemmelige dokumenter fra den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA og dens britiske motpart GCHQ og dele dem med andre medier.

Rusbridger avviste anklagene og sa at avisen så langt har publisert mindre enn 1 prosent av all informasjonen som den har fått fra Snowden.

– Vi har så langt publisert om lag 26 dokumenter av de 58.000 vi har sett. Så vi har gjort et svært nøye utvalg av hva vi har trykket, sa Rusbridger.

– Vi har ikke offentliggjort noen navn og vi har ikke mistet kontrollen over noen navn, sa han.

– Hvor er resten?

På spørsmål om hvor de øvrige 99 prosenten av de lekkede dokumentene var, svarte Rusbridger at «det er en pågående historie vi skriver».

Han la til at hans journalister jobber seg sakte og systematisk gjennom det enorme materialet.

– Vi vil ikke la oss true til taushet, men vi vil heller ikke være skjødesløse, sa han.

The Guardian er blant flere aviser som har trykket lekkasjer fra varsleren Edward Snowden om masseovervåkingen som NSA og dens britiske motpart GCHQ blant flere har foretatt.

Lekkasjene som er trykket i avisen det siste halvåret, har avdekket at USA og flere av landets allierte, deriblant Storbritannia, har overvåket trafikk på mobiltelefon, epost og sosiale medier i et omfang man tidligere ikke kunne forestille seg. Det er snakk om hundrevis av millioner av telefonsamtaler, datatrafikk og kommunikasjon på Facebook og andre sosiale medier.

LES MER:

 • E-tjenesten bekrefter at Norge deler data med USA
 • MI6: Snowden-lekkasjer har skadet Storbritannia
 • NSA-sjefen: - Pressen har misforstått

Her kan du lese mer om

 1. Markedsføring

Flere artikler

 1. Redaktør roser Snowden for overvåkings-avsløringer

 2. - NSA samlet inn 200 millioner tekstmeldinger daglig

 3. Britisk etterretning samlet inn millioner av webcam-bilder

 4. Annonsørinnhold

 5. MI6: Snowden-lekkasjer har skadet Storbritannia

 6. Frykter for Snowdens liv