DNB vil få inn kunstig intelligens i nettbanken: Inngår samarbeid med gründerbedriften Luca Labs

Er du lei av å fylle inn KID-nummer eller beløpene fra reiseregninger for bedriften din? Det er gründerne i Luca Labs også, og i allianse med DNB skal de la kunstig intelligens gjøre jobben for deg.

Fra venstre: Administrerende direktør i Luca Labs, Ben Fischer, seksjonsleder Rikard C. Søreng i DNB, kommersiell direktør Christoffer H. Isaksen i Luca Labs, konserndirektør for bedriftsmarkedet Benedicte Schilbred Fasmer i DNB og teknologidirektør Erik Axel Nielsen i Luca Labs

Foto: Marius Lorentzen E24
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– Vi startet å jobbe med i dette i slutten av 2016, da vi så hvor mye tid bedriftene bruker på manuelle prosesser innen både regnskap og administrasjon, forteller administrerende direktør Ben Fischer i gründerbedriften Luca Labs.

E24 møter ledelsen i det lille selskapet i Oslo sentrum sammen med konserndirektøren for bedriftsmarkedet i DNB, Benedicte Schilbred Fasmer. DNB inngår nå nemlig et samarbeid med selskapet.

Det innebærer at Luca Labs utvikler et nytt regnskapsprogram for bedrifter som så kobles opp mot nettbanken og systemene til DNB. Kunstig intelligens og maskinlæring bygges inn i Luca Labs-programvaren.

Enkelt forklart betyr det at man ikke lenger skal måtte føre inn tall og data fra regnskapsbilag og fakturaer, fordi systemet kan lese og forstå bilder og PDF-filer. Så føres dette inn i regnskapet og kobles mot nettbanken.

Dermed kan systemet automatisk følge med på om en kunde faktisk har betalt regningen bedriften har sendt ut.

– Vi tror disse løsningene blir en veldig bra kombinasjon med våre tilbud, og poenget her er jo at tidsbruken til de bedriftskundene som tar i bruk dette bør gå dramatisk ned, sier Schilbred Fasmer.

– Vi er jo gode på mye i DNB, men ikke alt og dette samarbeidet er jo en erkjennelse av det, sier seksjonsleder Rikard C. Søreng i DNB.

– Betyr dette at bedriftene kan slippe å fylle inn kid-nummer en gang for alle?

– Det må jo være et mål, men dette handler jo også om å slippe å fylle inn tall og data fra kvitteringer, sier teknologidirektør Erik Axel Nielsen i Luca Labs.

Les på E24+

Finnes det en smartere vei til kunstig intelligens?

Ukjent pris foreløpig

For DNB er samarbeidet et ledd i satsingen om å tilby mer enn rene banktjenester, særlig til små og mellomstore bedrifter. Banken er åpenbart interessert i teknologien selskapet kan tilby, men Benedicte Fasmer er ordknapp når E24 spør om de ønsker å kjøpe seg inn:

– Vi er i en dialog, sier DNBs sjef for bedriftsmarkedet.

– Jeg opplever at DNB har endret seg veldig og er mye mer åpne for samarbeid med aktører som oss nå, sier Ben Fischer.

– Hva betaler dere Luca Labs for dette og hva skal kundene deres betale?

– Jeg kan ikke gå i detaljene, men det er en forretningsmodell som er interessant for begge parter. Når det gjelder prisen ut til kundene skal vi fastsette den etter hvert når vi nærmer oss lansering, sier Schilbred Fasmer.

– DNB har jo 200.000 bedriftskunder, så for oss er det veldig spennende å få en så stor distribusjon, sier kommersiell direktør Christoffer H. Isaksen i Luca Labs.

Les også

NSB kjøper seg opp i Kristiansand-basert appselskap

Rulles gradvis ut

Luca Labs-ledelsen forklarer at de bygger systemet gradvis opp og at funksjonalitet vil bli lansert i steg.

Inntil videre vil tjenesten være gratis for DNBs bedriftskunder, men noe begrenset funksjonalitet fra start.

– Mange av byggeklossene i teknologien vi bruker finnes allerede, og vi bygger videre på en del av det som er tilgjengelig og utvikler andre deler av det selv, sier teknologidirektør Erik Axel Nielsen.

Isaksen forteller at de allerede har noen andre produkter i markedet som gir selskapet inntekter, før DNB-samarbeidet nå blir en realitet.

– Har dere vurdert å bruke teknologien til andre segmenter enn regnskap?

– Det er mange som spør oss, blant annet advokatfirmaer, men vi holder oss til det vi mener vi er best på, nemlig regnskap og bilagsføring, sier Erik Axel Nielsen.

– Hvor teknisk krevende er det å få til det som dere nå samarbeider med DNB om?

– Det er absolutt teknisk krevende å få en faktura inn på e-post, som så skal betales og regnskapsføres automatisk, sier Nielsen, og forklarer at alle de forskjellige formatene som fakturaer og kvitteringer kommer i er en av utfordringene som systemet skal løse.

Systemet kan kjenne igjen håndskrevne blokkbokstaver, og Luca Labs forbedrer systemet hele tiden ved å kjøre store mengder testfakturaer og -kvitteringer gjennom for at systemet skal lære seg forskjellige formater bedre og bedre.

DNB har foreløpig ikke planer om å automatisere skatterapporteringen for bedriftskundene, fordi dette juridisk sett er noe bedriftene selv står ansvarlig for og som de eventuelt må be en regnskapsfører gjøre.

– Men jeg vil jo påpeke at det samarbeidet vi har i Norge, som blant annet inkluderer Brønnøysund og digital rapportering dit, savner sidestykke globalt, sier Schilbred Fasmer.

– Men programmet vårt leverer moms-rapporter, sier Erik Axel Nielsen.

Les også

Takket nei til Apple Pay

Les også

Microsoft inngår milliardavtale med Equinor

Les også

Eksperter enige om bankenes fremtid: Tror bankene vil tilby helt nye tjenester

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. DNB
 2. Digitalisering
 3. Kunstig intelligens

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Ny sjef i SR-Bank: – Vi vil nok ikke være skarpest på rentestigen

 2. Gründer-boom: 19.000 nye bedrifter på tre måneder

 3. Betalt innhold

  DNB stokker om: Dette er ledelsen etter Rune Bjerkes avgang

 4. Annonsørinnhold

 5. Fintech-gründere «innafor» hos finanskjempe: Hadde forventet mer motstand

 6. Hjelp disse med å finne årets ledertalent