DAGBLADET KRYMPER: Mener nye Dagbladet forvirrer leserne

Det nye formatet på Dagbladets søndagsutgave forvirrer ekspertene. – Dette ble verken magasin eller avis, er dommen.

NYTT FORMAT: Dagbladet kom søndag med et nytt format på avisen. Selve nyhetsdelen av avisen har nå fått samme format som søndagsmagasinet.

  • Julie R. Andersen
Publisert:,

- Det står "Ny avis" på forsiden, men det er et magasinprodukt. Jeg kjenner ikke igjen merkevaren Dagbladet.

Det sier Arne-Inge Christophersen, administerende direktør i mediebyrået Initiative Universal, om nye Dagbladet Søndag.

- Nei, det der er ikke Dagbladet

I dag utkom Dagbladet Søndag i et format på 260 x 365 millimeter. Avisstørrelsen er helt ny i Norge, og hensikten er å skape en mer kompakt og moderne nyhetsavis, ifølge Dagbladets sjefsredaktør Anne Aasheim.

Reaksjonene tyder på at leserne er litt forvirret over endringen:

- Jeg overhørte en mann i en kiosk som sa han ville kjøpe Dagbladet. Da de pekte på Dagbladet Søndag, sa han: "Nei, det der er ikke Dagbladet.", forteller Christophersen.

De E24 har snakket med, mener alle at Dagbladet Søndag faller mellom to stoler: ikke helt tabloidavis, ikke helt magasin.

- Kunne endret mer

Hans-Christian Vadseth, sjefsredaktør i Fædrelandsvennen, mener Dagbladet bør forandre mer hvis de først skal gjøre endringer.

- Jeg tror Dagbladet er i ferd med å gjøre noe riktig, ved å distansere seg fra VG, sier Vadseth, som tidligere har jobbet både i VG, Dagbladet og E24.

- De bør fokusere mer på analyser og kommentarer knyttet til vesentlige områder i nyhetsbildet. Jeg ville vurdert å kutte ut sport, kjendiser og korte hendelsesnyheter i papirutgaven, råder Vadseth.

Han mener også søndagsutgaven bør være ett produkt, uten bilag.

- Lite spennende innhold

Christophersen er enig i at Dagbladet Søndag like greit kunne vært mer magasinaktig:

- Tar du ut søndagsbilaget, er det lite spennende innhold igjen, og ingen spesielt gode nyhetssaker. Mye av nyhetsinnholdet er egentlig lite nyhetsorientert og kunne vært presentert som magasininnhold, mener Christophersen.

- Trangt og voldsomt

Jon Petter Evensen er studiekoordinator på fotojournaliststudiet ved Høgskolen i Oslo og underviser i avisdesign. Han sier omleggingen gjør avisens layout "trangt og voldsomt".

- De krymper det velkjente avisinnholdet ned i magasinformat uten å bruke mulighetene som dette formatet gir, sier han.

Evensen mener Dagbladet har brukt magasinformatet bra i Dagbladet Magasinet, og at de derfor burde tørre å bruke de samme grepene i den nye versjonen av Søndag:

- Designet i Dagbladet Magasinet skaper et rom for leseren som inviterer til lengre, kanskje dypere lesing. Det skjer blant annet med en annen bruk av flater enn i tradisjonelle aviser, og med større variasjoner i tekstlengde, sier Evensen.

Han kommenterer at bilder og andre visuelle elementer, som inngangen til seksjoner, blir veldig dominerende i det lille formatet. Dagbladet Søndag har dessuten nesten ikke marger, så tekst og bilder ligger helt ut i kanten på avisen.

- Når løssalgsuttrykket presses inn på et enda mindre format, blir det voldsomt, sier Evensen.

Gjenkjennelse for leseren

“Trodde karen ved siden av leste Se og hør på cafe. Så var det nye Dagbladet,” skriver en Twitter-bruker.

Christophersen synes også forsiden er lite gjenkjennelig for Dagbladets lesere. Han mener den ligner på VGs lørdagsforside. Evensen sier han får ukebladassosiasjoner av bildene og fargebruken.

- Leseren bør kunne kjenne seg igjen i Dagbladet hver dag, mener Vadseth.

Han råder derfor Dagbladet til å blir mer magasinlignende alle dager, fremfor å ha et annet format på søndager.

Evensen er enig:

- Det kan være risikabelt å bryte med det leserne er vant til å se i Dagbladet, spesielt når omleggingen bare skjer i søndagsutgaven, sier han.

Skyhøye forventninger

Christphersen innrømmer at han hadde skyhøye forventninger, og han ser ikke bort fra at Dagbladet kan lykkes med et lite format etterhvert.

I et nettmøte svarte Dagbladets redaktør Anne Aasheim på lesernes spørsmål.

Leserne trakk frem at mindre format gjør avisen lettere å lese på bussen. Noen ønsket seg et mindre format på alle ukedager.

Aasheim understreket flere ganger at søndagsutgaven er avis med samme profil som de andre dagsavisene – ikke et magasin.

Diskuter det nye formatet på Twitter: #miniDB

Flere artikler

  1. Kraftig fall for helgeavisene

  2. - Lesere vil betale for nyheter

  3. Til neste år kan du måtte bytte bluray-spilleren

  4. Annonsørinnhold

  5. 222.000 lesere forduftet

  6. Slik vurderer ekspertene VG+