Tesla tok fyr

Batteriet i den populære el-bilen skal ha tatt fyr, og fronten på bilen ble deretter slukt av flammer.

TOK FYR: En Tesla Model S begynte å brenne nær Seattle i USA tirsdag. Føreren skal ha truffet en metallgjenstand i veibanen, og det direkte sammenstøtet med bilens batteri skal vær årsaken til brannen.
Publisert:

En Tesla Model S ble slukt av flammer i nærheten av Seattle tirsdag. Brannen skal ha startet i den populære el-bilens batteri, ifølge nyhetsbyrået AP.

Historien er en ripe i lakken for selskapet som hevder at modellen er USAs tryggeste. Men talskvinne Liz Jarvis-Sean sier brannen trolig ble forårsaket av et direkte sammenstøt mellom en metallgjenstand og bilens batteripakke.

- Foreløpig tyder alt på at brannen var et resultat av en kollisjon, sier hun.

Historien bekreftes av føreren av bilen. Han mener å ha kjørt over en gjenstand som lå i veibanen, og tok deretter av veien for å se hva som hadde skjedd. Han sier at det luktet brent i bilen, som deretter tok fyr.

LES OGSÅ: Tesla topper norsk registreringsstatistikk

Den brennende bilen ble filmet av en passerende sjåfør, og lagt ut på Youtube. Her kan du se et klipp av brannen:

untitled link

Brannmenn måtte frem med sirkelsag

I videoen er brannmenn allerede i gang med slukkingen. Men selve slukkingsarbeidet skulle vise seg å bli en utfordring.

I en ulykkesrapport noterte brannmennene at de først syntes å ha brannen under kontroll, men at flammene så blusset opp igjen. Ifølge rapporten syntes vann bare å intensivere brannen, og de prøvde derfor heller med et pulverapparat.

Etter å ha demontert fronten av bilen, og forsøkt å punktere et hull i batteripakken, brukte de til slutt en sirkelsag for å kutte hull i den fremre delen, for dernest å påføre vann direkte på batteriet. Først da skal brannen ha slukket.

Bekymret for batteriet

Batteriet i Tesla Model S er montert under gulvet i kupeen, og batterisystemet er drevet på lithium-ion-kjemikalier lik de som brukes i bærbare datamaskiner og mobiltelefoner.

Brannrisikoen i batteriene har allerede vært et tema i enkelte miljøer, ettersom det har vært noen problemer også med Chevrolets Volt hybridbil og Boeings nye 787-fly. Disse bruker lignende teknologi.

For to år siden tok det fyr i batteriet på tre Chevrolet Volt-biler i en kollisjonstest. Men amerikanske National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) slo den gang fast at bilene ikke var mer risikable å kjøre enn vanlige bensindrevne biler.

Batterisystemet på Model S har likevel så langt høstet strålende kritikker. Blant annet ga nevnte NHTSA bilen toppkarakter i en kollisjonstest.

Børs-ras på onsdag

Aksjekursen til Tesla Motors fikk seg en solid smell på Nasdaq-børsen i New York onsdag, men dette har trolig liten sammenheng med brannen.

Fallet kom nemlig etter at to profilerte analytikere senket deres anbefaling for aksjen.

De mener aksjekursen i selskapet forutsetter at alt går på skinner når produksjonen av Tesla Model S skal opp og selskapet skal lansere nye modeller.

LES OGSÅ:

Publisert: