Kongesuite
Lexus LS 600hL tilhører bilenes høyadel. Komfortabel til det absurde og kanskje mest for dem som trives best i baksetet.
Med en bil som er godt over fem meter lang, hvor det er to bakseter med vanvittig benplass, med så mange komfortdetaljer at én har en helende effekt på huden, er man i en sjanger for de helt spesielle.
Lexus har hele tiden hatt som mål å være et alternativ til tyske merker som Mercedes-Benz og BMW, hvor kvalitet og et høyt nivå av luksusfølelse er sentrale elementer. I USA fikk de raskt innpass i denne eliten, og i over to tiår har de vært der. I Europa er ikke merket like synlige, men kan til enhver tid skilte med topplasseringer i kvalitetsundersøkelser og når det nå kommer en ny toppmodell i LS 600h så har de kjørt på med maks kvalitet og innovasjon.
Hinsides
Og det har blitt en hinsides bil. Fokus er på komfort, herunder en formidabel kvalitetsfølelse og et format som passer der det er noe armslag på veiene.
I versjonen vi prøvde, den ekstra lange, 521 centimeter mot 509, er man langt forbi familiebilen. Her er det to bakseter delt med en grandios affære hvor ordet armlene ikke er dekkende. Det er mer en kommode.
Mer bilstoff på E24 BIL
For nesten alt i denne bilen er i x-large. Om hele vennekretsen din består av basket- og volleyballspillere er dette den perfekte maskinen. Den innvendige plassen for fire er, for å si det forsiktig, tilstrekkelig. Man trenger ikke en gang å være gode venner med den avstanden det er mellom setene, både i bredde og lengderetning.
Ikke alt er stort
Ett sted er det likevel bemerkelsesverdig smått, i bagasjerommet. Det tar 370 liter, 10 mindre enn i en Volkswagen Golf. Forklaringen ligger i den hybride drivlinjen. Den elektriske enheten krever sin plass og beviser nok en gang at dette er en bil for folk som gjerne har en sjåfør på lønningslisten, mens familieverdiene ikke er like høyt prioritert. Her er det større sjanse for at bilens eier sitter der man normalt finner et barnesete i en familiebil.
Ikke overraskende er det en tung bil, den veier nær 2,5 tonn, dette kompenseres med en solid drivlinje. Kombinasjonen av en V8 på 394 hestekrefter og en elektrisk på 225 er tilstrekkelig. Samlet er maks effekt 445 hestekrefter, noe som flytter denne møblerte stuen fra null til hundre på 6,1 sekund.
Test av Lexus RX 450h F Sport
Noen sportslig bil er det ikke. Den har riktignok sportsinnstillinger som gjør litt med responsen, men en trinnløs girkasse og bilens personlighet polerer effektivt bort alt som er av en hissig karakter. Dette er rett og slett ikke en bil som skal kunne by på en noe ubehøvlet kjøreopplevelse. Jeg er ikke en gang sikker på om det er riktig å kjøre den i joggesko.
(saken fortsetter under bildet)
Parallell virkelighet
Livet i en LS 600hL er nærmest en parallell virkelighet. Bilen har blant annet et såkalt «Nano-e system» som skal sende rene ioner inn i kupeen fra klimaanlegget, dette er visstnok bra både for hud og hår. Når de har kommet opp med slike ting, ligger det i kortene at bilen har alt som finnes av utstyr, pluss ting som det er vanskelig å forestille seg at kundene i det hele tatt har tenkt på tidligere.
Test av Lexus GS 450h F Sport
Salgsmålet i 2013 er 10 biler i Norge, det betyr trolig at det er samme antall sjefer og konger som får seg nye bakseter å sitte i. For dette er ikke en bil for vanlige folk. Det er en maksimum luksusbil, for dem som synes Bentley, Rolls Royce og Jaguar er for prangende.
(saken fortsetter under bildet)
Den mest opplagte konkurrenten er Mercedes-Benz S-klasse, men per i dag er den modellen på siste langside. Så før den nye utgaven kommer, er LS noen hestehoder foran i denne begrensete sjangeren av ekstrem luksus. Riktignok har Lexus gitt bilen den nye og mer iøynefallende fronten, men det rokker ikke ved at det totale designinntrykket er på den kjedelige banehalvdelen.
Konge
Kjøreopplevelsen i Lexus LS 600hL er som å legge seg i nyvasket sengetøy. Behagelig og betryggende. Styrefølelsen er distansert, lydnivået i kupeen bestemmes av hvor høyt passasjerene snakker, og den passerer ujevnheter i veien på en måte som Statens vegvesen skulle ønske alle biler gjorde. Da hadde de ikke trengt å legge ny asfalt før man var på nede på grusen.
En bil for folk som bor på toppen av Karl Johans gate.
Les også:
Lexus tror på solid vekst med ny modell