88 alvorlige dataangrep mot Norge i fjor

Risikoen for spionasje, sabotasje og terror er større enn noen gang. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) håndterte 88 alvorlige dataangrep i fjor.

ALVORLIGE DATAANGREP: Forsvarets Alarmsentral under oppstartsmarkeringen av Cyberforsvaret. Cyberforsvaret er en del av Norges innsatsforsvar, som skal verne oss mot trusler og dataangrep.

Erlend Aas
  • NTB
Publisert: Publisert:

NSMs sikkerhetsrapport «Risiko 2015» ble lagt fram av assisterende NSM-sjef Annette Tjaberg under den store sikkerhetskonferansen i Oslo Kongressenter tirsdag formiddag.

– NSM vurderer at risikoen for spionasje mot norske verdier er høy. NSM håndterte i fjor 88 alvorlige dataangrep, mot 51 i 2013. De fleste av disse handlet om forsøk på spionasje mot norsk næringsliv og offentlige interesser, skriver NSM i rapporten.

– Norge opplevde sommeren 2014 det største dataangrepet vi har sett så langt, målrettet mot olje- og energisektoren. Vi forventer flere dataangrep av denne typen framover, heter det videre.

Ved siden av flere hundre deltakere fra norsk næringsliv og offentlig forvaltning, var justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp), etterretningssjef Kjell Grandhagen, PST-sjef Benedicte Bjørnland og NSM-sjef Kjetil Nilsen til stede på konferansen.

– Det er lett å komme i bakevja, når datainnbruddet har skjedd, men det er også viktig å vite at man med helt enkle midler kan bidra til å redusere samfunnets sårbarhet i forkant, sa Anundsen ifølge NRK.

Les også

Sony-hackerne har publisert Snapchats hemmeligheter

Les også

Anonymous med massiv aksjon mot IS

Les også

Evry: Flere alvorlige data-angrep

Publisert:

Flere artikler

  1. Stadig flere cyberangrep i Norge: – Kan brukes til sabotasje

  2. – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror

  3. Bedrifter inntar NSMs nye cybersikkerhetssenter: – Hydro var en viktig påminnelse

  4. Betalt innhold

    – Pandemien har gjort norske selskaper mer utsatt for cyberangrep

  5. Edward Snowden inviteres til å motta pris i Norge